Ititesc saveta's Blog (12)

DRAGOBETELE, SĂRBĂTOAREA IUBIRII LA ROMÂNI

   Constat cu bucurie că anul acesta nu s-a pus mare preţ pe sărbătoarea îndrăgostiţilor, împrumutată  (14 februarie, Valentine's Day).

     Bucuria ar fi şi mai mare,dacă ne-am întoarce, cu inima deschisă, spre sărbătorile noastre milenare. Să nu uităm niciodată că suntem români, că în piept ne bate o inimă cuprinzătoare, în care trebuie să-şi găseasă loc tot ce ne-a rămas de la străbunii noştri. Tot ce ei au preţuit, trebuie să preţuim şi noi şi să nu uităm că suntem…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Februarie 24, 2012 la 4:30pm — Nu sunt comentarii

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII (8)

          Sfântul Ignat

     Odată cu venirea iernii, gândul meu zboară tot mai des spre anii copilăriei, spre satul meu natal, comuna Blandiana, judeţul Alba.

     Atunci, în serile lungi de iarnă, la lumina unei buturugi ce ardea mocnit în sobă, ascultam poveşti spuse de părinţii mei. Cel mai mult îmi plăcea  Povestea lui Ignat, spusă de mama.

    În 20 decembrie se sărbătoreşte Sf. Ignat. Atunci, în ajun, mama fierbea boabe de porumb, seara ne…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Decembrie 19, 2010 la 4:28pm — Nu sunt comentarii

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII (7)

PEANA GRÂULUI

În satele din Ardeal, şi nu numai, coboară din veacuri obiceiuri şi datini ce se pierd departe în timp. Sunt datini autohtone, orânduite şi practicate cu mare bucurie de săteni.

PEANA GRÂULUI e o datină legată de cultul recoltei, al vegetaţiei şi al fecundităţii şi păstrează-n ea, ca toată tradiţia românească, un amestec de creştinism şi păgânism.

Satele comunei Blandiana, din judeţul Alba, sunt aşezate între…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Iulie 25, 2010 la 6:39pm — Nu sunt comentarii

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII (6)

SÂNZIENELE

În data de 24 iunie, în calendarul creştin, se sărbătoreşte naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, în termen puţin mai popular Sânzienele.

Sărbătoarea Sânzienelor păstrează în ea, ca toată tradiţia românească, un amestec fascinant de creştinism, păgânism şi vrăjitorie.

Se spune că în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, lăsând libere ielele ( zânele bune şi cele rele), care colindă pământul, punând în potirul florilor o picătură de balsam sau pelin, care…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Iunie 23, 2010 la 1:00pm — Nu sunt comentarii

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII (5)

DESCÂNTECUL

Descântecul se practică pe la noi de la strămoşii noştri daci.

DEOCHEATUL este o boală care pătrunde în corpul omului, în special în cap. Creează omului, mai ales copiilor mici, dureri de cap, şi dacă nu este depistată această durere, cauzează moartea. Nici un medicament nu poate înlocui descântecul, sunt unele cazuri când copiii au murit de deochi. Deocheatul este o energie negativă care pătrunde prin ochii unor oameni, mai ales femei, în corpul celui care se miră,…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Aprilie 30, 2010 la 1:12pm — 15 Comentarii

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII (4)

AFUMATUL CUCULUI

În data de 25 martie, se sărbătoreşte " Buna vestire sau Blagoveştenia". Se zice că în această zi de primăvară, întors din ţările calde, cucul cântă pentru prima dată în acel an. Şi sătenii îl întâmpină cu drag.

În comuna Blandiana, jideţul Alba, în acea zi se afumă cucul. Toţi sătenii practică această datină străveche. Cum în acea zi e sărbătoare mare, gospodarii se pregătesc cu o zi-două înainte.

Fiind primăvară, toată lumea face curat prin grădinii,…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Martie 24, 2010 la 9:03pm — 3 Comentarii

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII (3)

BABA DOCHIA

Începând cu data de 1 martie şi până pe data de 9 martie, sunt zilele babei. Fiecare persoană poate să-şi aleagă o zi anume (de pe 1-9 martie), cât de frumoasă va fi vremea în acea zi aşa va fi viaţa lui pe parcursul anului respectiv.

Legenda ne spune, că Baba Dochia era o femeie nespus de rea. Ea avea o noră bună şi frumoasă şi cu multă credinţă în suflet, dar era asuprită rău de Dochia.

Îmtr-o primăvară timpurie, Baba Dochia, dorea să urce caprele…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Martie 3, 2010 la 9:34pm — 3 Comentarii

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII

Caii lui Sân' -Toader

Prima săptămână după intrarea în postul mare este săptămâna lui Toader. (Sfântul Toader, care se sărbătoreşte în ziua de sâmbătă, în aceiaş săptămână.)

În multe zone din Ardeal obiceiul acestei săptămâni se păstrează cu sfinţenie. Femeile credincioase, care ştiu de la părinţi sau bunici anumite întâmplări despre Sân' Toader şi caii lui, au o reţinere în a munci în această săptămână, adică să nu toarcă, să nu coase, să nu spele, să nu coacă.

Mai…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Februarie 14, 2010 la 4:07pm — 1 Comentariu

DATINI, OBICEIURI, SUPERSTIŢII

ALIMORI

Alimori este o datină străveche, care cu uşutinţă a străbătut timpul până în zilele noastre, ea se ţine la prinderea postului de Paşte. Este o datină aşteptată cu mult drag şi nerăbdare de tinerii din sat.

Unele fete sau femei mai tinere, care au greşit cu ceva şi se ştiu cu musca pe căciulă, aşteptau Alimori cu un licăr de teamă în suflet. Dacă n-au terminat cu torsul cânepii şi al lânii sau au făcut o faptă rea, au greşit cu ceva şi un vânticel a dus zvonul în zare,…

Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Februarie 12, 2010 la 9:49pm — 11 Comentarii

" ŞATRA" (fragment)

Într-o zi de vară poposi pe pajiştea înverzită, aproape de albia râului, o şatră de ţigani. Şapte căruţe cu coviltire făcură cerc într-un luminiş mai larg, pe iarba verde şi moale. După un drum lung, stând îngrămădiţi în căruţă sub coviltire, săriră sprinteni jos, dezmorţindu-şi încheieturile şi respirând aerul curat din jur. O clipă fu o linişte desăvârşită, se auzea doar cântul păsărilor. Apoi începu hărmălaia. Cele mai ridicate tonuri erau ale pirandelor care fluturându-şi fustele colorate… Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Ianuarie 20, 2010 la 6:58pm — Nu sunt comentarii

POVESTE DE IARNĂ

La poalele dealului, la marginea satului,

O căsuţă stă să cadă sub grămada de zăpadă.

Iarna-i grea şi geru-i mare, vai de omul necăjit,

N-are lemne, n-are hrană!

Iarnă grea, de ce-ai venit?.

Într-o căsuţă la marginea satului, locuia o bătrânică împreună cu nepoţelul ei care avea şase anişori şi pe care îl chema Daniel. Erau singuri pe lume şi o duceau tare greu. Bătrâna era bolnavă, copilul era mic. De unde ajutor?...

Fiica bătrânei, care era mama lui Daniel, a… Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Ianuarie 7, 2010 la 5:50pm — Nu sunt comentarii

Să pornim la colindat

CE-AŢI VĂZUT PĂSTORICe-aţi văzut păstori

Sculaţi până-n zori

Am văzut pe nou născutu

Domn Isus din cer venindu

Fiu Dumnezeiesc, Fiu Dumnezeiesc (bis)

Ce palat era unde Domnul sta

Peşteră străină rece

Peşteră de dobitoace

Palatul era, palatul era (bis)

Cine sta cu El Domnul mititel

Sta Maria maica sfântă

Stă Iosif cu faţa blândă

Stau şi se rugau (bis)

Ce-avea aşternut unul nou născut

Ieslea-îi era culcuşul

Fân… Continuare

Adăugat de Ititesc saveta la Decembrie 24, 2009 la 8:40pm — Nu sunt comentarii

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor