“Pentru mine, succesul înseamnă să trăieşti decent din scris”
Montesquieu spunea cândva, că pentru a scrie bine “trebuie să te salţi peste ideile mijlocitoare: îndeajuns pentru a nu fi plictisit; nu prea mult, de teamă să nu rămâi neînţeles”.”E plăcut să scrii fiindcă asta contopeşte cele două bucurii: a vorbi singur şi a vorbi unei mulţimi “…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Mai 31, 2011 la 4:24pm —
Nu sunt comentarii
Restituiri: Fănuş Neagu
- Într-o povestire semnată de dumneavoastră spuneaţi că daţi “drumul unui gest de prietenie sprijinit de terasa cea mai fecundă a iluziilor”. V-aş ruga acum să daţi drumul la un gest de prietenie către cititori, care ar trebui să privească cu alţi ochi romanul românesc, proza şi poezia românească şi, nu în cele din urmă, pe scriitori.
- I-aş sfătui să citească şi apoi să judece şi mai ales să spere că singurele lucruri frumoase dintr-o carte se…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Mai 26, 2011 la 1:44pm —
Nu sunt comentarii
“Partidul meu este România şi Arta”(interviu cu Vasile Parizescu)…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Septembrie 28, 2010 la 10:07am —
Nu sunt comentarii
120 de ani de la moartea lui Constantin C.Hepites…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la August 4, 2010 la 1:26pm —
Nu sunt comentarii
75 de ani de la moartea lui Panait Istrati
Panait Istrati spunea în anul 1934, în “Cum am devenit scriitor” :”Înfăţişez aici, celor care simt nevoia, nu atât o operă, ci un om. “Opera moare. Omul este etern. Operele sunt totdeauna convingătoare. Oamenii, doar arareori. Pentru a-şi îndeplini menirea, epoca noastră, - adică cei care nu glăsuiesc şi care produc fără să profite, - simte nevoie mai mult de oameni decât de opere. Sau mai degrabă, de oameni care sunt oglinda propriei…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Aprilie 8, 2010 la 11:52am —
5 Comentarii
Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român și Uniunea Arhitecților din România lansează concursul pentru selectarea proiectelor care vor reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneția - 2010.
Cea de-a 12-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția se desfășoară sub genericul: ”PEOPLE MEET IN ARCHITECTURE” și își propune să reia discuția despre arhitectură și rolul ei în civilizație Această disciplină -…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Martie 12, 2010 la 10:50am —
Nu sunt comentarii
Fundația pentru studii a poporului german și Fundația Hertie oferă burse pentru studenți din Europa. Obiectivul programului este pregătirea studenților pentru viitoarele lor responsabilități europene în domeniile: știință, afaceri, politică, cultură și administrație.
Pe lângă continuarea studiilor la universitățile din Berlin și Brandenburg, bursierilor li se oferă programul Studienkolleg. Acesta constă în proiecte pe teme europene la care participanții, din diferite țări și domenii,…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Martie 12, 2010 la 10:47am —
Nu sunt comentarii
“Am scris toată viaţa, am scris ceea ce am gândit”
105 ani de la naştere
Gazetarul, memorialistul şi cronicarul dramatic Nicolae Carandino, cel despre care criticul literar Eugen Simion spunea că “face parte din familia spirituală a lui Ion Vinea” s-a născut la 20 iulie 1905 în Brăila şi a încetat din viaţă la Bucureşti, în 17 februarie 1996.
Provenea dintr-o familie burgheză de origine greacă iar copilăria şi adolescenţa le-a petrecut în protipendada mai mult…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Martie 12, 2010 la 10:30am —
Nu sunt comentarii
Universitatea din Patras, în colaborare cu Zervas Art Productions, Comitetul Științific al Universității Patras și Comitetul Internațional Științific și Artistic, va organiza în cursul anului 2010 a II-a ediție a Festivalului Internațional de Artă și Știință
Artiștii participanți sunt invitați să propună proiecte care să ilustreze moștenirea culturală a fiecărei țări. Similitudinile și diferențele civilizațiilor devin artă și punct de referință Se va pune accentul pe caracterul…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 25, 2010 la 9:11am —
Nu sunt comentarii
Al II-lea Festival International de Dans pentru Tineret „Cele cinci continente dansează la Varna”
În perioada 25-28 iunie 2010 va avea loc la Varna, în Bulgaria, al II-lea Festival Internațional de Dans pentru Tineret “Cele cinci continente dansează la Varna”.
Structurat pe categorii de vârstă (6-13, 14-18 și 19-25 ani), festivalul cuprinde concursuri de dansuri populare, jazz si dans modern, cât si dans sportiv.
Se acordă premii si diplome, se…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 25, 2010 la 9:09am —
Nu sunt comentarii
Bienala Internatională de Pictură de la Guayaquil, editia a II a
Álvaro Noboa Pontón invită artiști din întreaga lume să participe la cea de-a II-a ediție a Bienalei Internaționale de Pictură din Guayaquil, Ecuador. Însărcinat cu organizarea evenimentului va fi domnul Pablo Martínez Rojas, directorul Muzeului Luis Noboa Naranjo. Consiliul director al muzeului va desemna un juriu, format din personalități de renume național și internațional din domeniul culturii și…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 25, 2010 la 9:07am —
Nu sunt comentarii
Concursul National "ION CREANGA" - Creatie literara - POVESTI / Editia XVII, 2010
Data: 17.04.2010 - 18.04.2010
Loc: Muzeul Literaturii Romane Iasi
Organizator: MUZEUL LITERATURII ROMÂNE IAŞI
Telefon: 0232 410340
Fax: 0232 213210
Email: muzeul_lit_iasi@hotmail.com
Site:
http://www.muzeulliteraturiiiasi.ro
MUZEUL LITERATURII ROMÂNE IAŞI
0232 410340; TEL./FAXSTR. V. POGOR NR. 4, 0232…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 23, 2010 la 3:21pm —
9 Comentarii
154 de ani de la dezrobirea romilor
Prima atestare documentară a robiei romilor pe teritoriul românesc datează din 3 octombrie 1385 iar cinci sute de ani mai târziu, încep eliberările succesive ale robilor romi din Ţările Românesti. La 20 februarie 1856 se elibera ultima categorie de robi, cei ai particularilor, acordându-se despăgubiri proprietarilor prin "Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Românesti" aceasta fiind practic prima mare reformă…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 17, 2010 la 10:00am —
Nu sunt comentarii
185 de ani de la naşterea lingvistului brăilean Ioan C.Massim
(1825-1877)
Sociologul şi filosoful brăilean Petre Andrei afirma despre cultură că “e o continuă creare şi transformare de valori, care dă mereu noi conţinuturi etice, punând pe om în poziţia de a crea şi el noi valori, a căror sinteză generală e cultura omenirii spirituale superioare”.
O cultură nu poate fi înţeleasă în afara tradiţiei, aceasta din urmă determinând însuşi modul de fiinţare a unei limbi,a unei…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 10, 2010 la 11:25am —
Nu sunt comentarii
Anton Bacalbaşa 145 ani de la naştere
Cunoscut mai ales ca „pamfletar neostenit” ( George Călinescu) şi drept creatorul personajului literar Moş Teacă, ziaristul, prozatorul şi traducătorul român Anton Bacalbaşa s-a născut în Brăila, la data de 21 februarie 1865 şi a încetat din viaţă în Bucureşti, în data de 1 octombrie 1899.
Cursurile primare şi gimnaziale le urmează în Brăila iar după o perioadă de timp petrecută în armată se dedică carierei publicistice, debutul…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 3, 2010 la 2:12pm —
Nu sunt comentarii
110 ani de la naşterea istoricului brăilean Victor Papacostea
Născut la 21 ianuarie 1900 în comuna Viziru, judeţul Brăila, istoricul şi balcanologul Victor Papacostea de origine aromână, a încetat din viaţă la 20 iunie 1962, în Bucureşti. A urmat în comuna natală şcoala primară, iar la Bucureşti cursurile Seminarului Central, Liceul “Matei Basarab” şi Facultatea de Istorie şi Filosofie. A devenit doctor în istorie în anul 1932 cu teza : Teodor Anastase Cavalioti. Trei…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 3, 2010 la 2:10pm —
Nu sunt comentarii
70 de ani de la moartea filosofului şi logicianului brăilean Nae Ionescu
Eugen Lovinescu a numit Moldova placenta literaturii române observând cât de mulţi sunt scriitorii noştri importanţi, născuţi pe acele meleaguri de la Mihai Eminescu la Mihail Sadoveanu (el însuşi provenind de acolo).
Criticul literar Gabriel Dimisianu (tot brăilean) afirma că “se poate vorbi despre Brăila în aceiaşi termeni întrebându – ne la fel, cum de a putut oraşul nostru să furnizeze culturii române…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 3, 2010 la 2:07pm —
Nu sunt comentarii
105 ani de la naşterea logicianului, filosofului şi eseistului brăilean Anton Dumitriu
Oraşul de la mal de Dunăre, Brăila, a dat de-a lungul timpului, mari valori spirituale culturii româneşti şi universale îndreptăţind remarca făcută de scriitorul Cezar Petrescu, că “brăilenii formează o rasă aparte”.
Nu există domeniu al culturii în care Brăila să nu fi fost prezentă cu valori de primă mărime aşa cum este şi logicianul Anton Dumitriu ( 1905-1992) care afirma “ nu Brăila…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Februarie 3, 2010 la 2:06pm —
Nu sunt comentarii
“Sigur, mi-aş alege tot meseria de actor…”
Interviu cu Gheorghe Moldovan, actor al Teatrului”Maria Filotti”
Ce a însemnat Teatrul ”Maria Filotti” pentru actorul Gheorghe Moldovan?
Am venit la Brăila în anul 1953, având o performanţă în teatrul brăilean. Sunt singurul actor care a activate neîncetat timp de 45 de ani .
Mai este vreun coleg care se apropie de “recordul”- dumneavoastră?
Mai era Micki Budescu. Dar vine din urmă Bujor Macrin . Eu am făcut IATC-ul la…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Ianuarie 27, 2010 la 3:42pm —
Nu sunt comentarii
“Mi-ar plăcea foarte tare ca lumea să gândească despre mine, ca cineva care face muzică bună!”
Interviu cu Nicu Alifantis realizat de S.Antohi
Nevoia de muzică s-ar justifica ca permanentă tentativă umană de cucerire a sufletului şi nu numai. A fi muzician nu este doar o deprindere. Ea este mai înainte de toate o virtute înnăscută, o vigoare vitală ce provine din elementele firii, prin care artistul comunică cu universul din el şi din oferta lui. Aşa s-a întâmplat şi cu…
Continuare
Adăugat de Simona Antohi la Ianuarie 21, 2010 la 8:26am —
Nu sunt comentarii