Adolescenta pakistaneză, Malala Yousafzai, a primit Premiul Nobel pentru Pace, vineri, 11. 10. 2014

Adolescenta pakistaneză, Malala Yousafzai, care a fost împuşcată în cap de talibani (2009) pentru că a luptat pentru dreptul fetelor de a merge la şcoală, a primit premiul Nobel pentru Pace, vineri, 11. 10. 2014. 

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a salutat "pasiunea şi determinarea" adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai care, împreună cu activistul indian Kailash Satyarthi, a primit Premiul Nobel pentru Pace, relatează AFP.


Malala Yousafzai s-a născut la 12 iulie 1997, la Mingora, în Valea Swat din Nord - Vestul Pakistanului.

                      

În 2009, la vârsta de 12 ani, Malala Yousafzai a vorbit deschis despre atrocităţile şi execuţiile comise de talibani. A vorbit atunci când nimeni nu avea curajul s-o facă, atunci când talibanii controlau Valea Swat (nord - vestul Pakistanului) şi au emis o lege prin care se interzicea tuturor fetelor să meargă la şcoală.

Talibanii pakistanezi sunt membrii unei organizaţii a diferitelor grupuri militante islamiste cu sediul în nord - vestul ţării, de-a lungul frontierei dintre Pakistan şi Afganistan. În 2007, cele mai multe grupuri, dar nu toate, au fuzionat pentru a forma Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP). Obiectivele declarate ale TTP sunt rezistenţa împotriva statului pakistanez şi planul de a se uni împotriva forţelor conduse de NATO în Afganistan. În 2009, Armata din Pakistan a zdrobit insurgenţa talibanilor care, în doi ani, a dus o campanie brutală, decapitări, violenţă şi atacuri asupra şcolilor de fete, conform unei legi a talibanilor (Sharia). După lupte grele, armata a declarat că regiunea Swat este sub control, din iulie 2009.

            

Când talibanii au interzis fetelor să meargă la şcoală, în 2009, Malala a fost foarte afectată. Astfel, ea a scris un jurnal pentru BBC în Urdu (limba naţională din Pakistan) cu 15 episoade foarte interesante, despre toată situaţia din Valea Swat, despre cruzimile talibanilor - jurnal care a fost publicat, în primul rând, sub pseudonimul "Gul Makai" şi, mai târziu, când s-a instaurat pacea în Swat, se aflase că ea a scris acel jurnal, mai ales că lucra mult şi deschis pentru drepturile copiilor din regiune, precum şi de peste tot în Pakistan. Ea a apărut pe mai multe canale de televiziune iar articole şi declaraţii ale ei au fost publicate în multe ziare locale şi internaţionale.

  


Printre altele, Malala avea să scrie pentru BBC: "... şcolile private din districtul Swat, nord-vestul Pakistanului, au trebuit să se închidă conform unei legi a talibanilor - interzicerea educaţiei fetelor. Peste cinci şcoli au fost aruncate în aer, în ciuda unui angajament al guvernului pentru a proteja educaţia."


Pe 9 octombrie 2012, Malala Yousafzai, elevă de 15 ani, a fost împuşcată în cap, în Mingora Swat, în autobuz, când se întorcea de la şcoală acasă. Doi tineri înarmaţi au oprit autobuzul şi unul dintre ei a întrebat pe fetele din autobuz: "Cine este Malala?" Cineva a zis că, "Malala este aceasta", şi el a deschis focul asupra ei, trăgând de două ori, pentru a fi sigur că va muri. Tânărul era un asasin trimis de talibani (după cum şi-au asumat responsabilitatea atacului) s-o omoare pe Malala, pe motiv că vorbea împotriva talibanilor şi islamului.

       
Malala Yousafzai, la 15 ani, îşi câştigase, deja, faima internaţională pentru că a ridicat vocea împotriva talibanilor de opresiune în Swat.


În atacul din autobuz, au fost rănite şi alte două fete. Malala a supravieţuit cu ajutorul medicilor şi a rugăciunilor oamenilor din toată lumea. În câteva minute toată ţara a fost alertată. Preşedintele, prim-ministru şi ceilalţi guvernaţi ş.a. au condamnat atacul, care a adus frică şi panică în rândul localnicilor.

Malala a fost dusă imediat la un spital local din Swat pentru tratament de urgenţă şi apoi a fost mutată în oraşul Peshawar unde i s-a administrat tratament, trei zile, după care a fost dusă cu elicopterul la Spitalul militar din oraşul Rawalpindi, unde a fost tratată de către cei mai buni neurochirurgi. Chirurgii din Pakistan au spus că un glonte a intrat în cap şi apoi în umăr - spate, aproape de gât. Starea în care se afla (cu umflături) nu permitea intervenţii chirurgicale imediate şi era necesară o procedură sofisticată, ceea ce nu era posibilă în ţară, iar următoarele 3 - 4 zile erau importante pentru viaţa ei, care se afla în unitatea de terapie intensivă, semi-conştientă, conform declaraţiei unui chirurg care a dorit să-şi păstreze anonimatul, după Dawn.com.

După ce starea ei s-a stabilizat, medicii au decis să o mute în Marea Britanie, la Spitalul Regina Elisabeta, situat în Birmingham, renumit pentru tratamentul leziunilor periculoase. Medicii au făcut o treabă excelentă, de a-i restaura faţa şi maxilarul desfigurat de gloanţele talibanilor. Astăzi, după multe intervenţii chirurgicale şi fizioterapie intensivă, Malala este recuperată complet, învaţă la o şcoală din Birmingham, şi trăieşte împreună cu familia ei. Adaptarea în Marea Britanie a fost dificilă, o cultură şi o societate nouă, mai ales pentru mama ei, care nu mai văzuse vreodată femei atât de libere, care să meargă pe stradă singure, fără să fie însoţite de frate sau tată, a povestit ea pentru BBC.

    


Atacul asupra tinerei Malala Yousafzai a fost condamnat la nivel mondial, inclusiv de Preşedintele american, Barack Obama, de Secretarul General al ONU, Ban Ki Moon, secretarul de stat din acea perioadă, Hillary Clinton, de fostul prim-ministru britanic, Gordon Brown, la fel şi de majoritatea politicienilor din Pakistan.


Actriţa Angelina Jolie a sugerat că Malala ar trebui să fie nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace, în timp ce Madona a pus numele Malala pe spatele ei gol şi i-a dedicat o piesă în cadrul unui concert în Los Angeles, California, în octombrie 2012. "Acest cântec este pentru tine, Malala", a spus ea şi apoi a continuat să cânte "natura umană", apoi a strigat la mulţime: "Sprijiniţi educaţia! Sprijiniţi femeia!"

 
https://www.youtube.com/watch?v=COW6wGHoD9o

Malala a fost onorată de către guvernul pakistanez cu un premiu oferit prima oară, "Premiul Naţional pentru Pace", şi a fost nominalizată pentru "Premiul Internaţional al Copiilor pentru Pace" de către "advocacy group KidsRights Foundation" in 2011, pentru a fi o sursă de inspiraţie pentru prietenii ei împotriva opresiunii.


În decembrie 2012, Pakistan şi UNESCO a prezentat "Planul Malala", având scopul ca toate fetele din lume să meargă la şcoală până la sfârşitul anului 2015. Malala s-a dedicat cauzei de educaţie a fetelor, văzând situaţia barbară din Swat, în secolul 21. Cazul ei a făcut înconjurul lumii iar fata din Swat a devenit un simbol internaţional de curaj şi speranţă.
În ultimele luni, Malala a fost onorată de către organizaţiile pentru drepturile omului din întreaga lume.

  
Pe 12 iulie 2013, de ziua ei, Malala a susţinut primul ei discurs la sediul ONU din New York. Îmbrăcată cu pantaloni şi o rochie roz, cu o eşarfă roz pe cap, a stat alături de unii dintre cei mai puternici lideri din lume. Cuvintele ei au fost puternice, clare şi simple: "Educaţia este singura modalitate de a îmbunătăţi viaţa. Educaţia este singura soluţie!" Malala a vorbit de pace, fraternitate, toleranţă, libertatea de religie, rasă, şi educaţie pentru toţi. Ea îndeamnă guvernele occidentale la dialog cu talibanii: "Dialogul este cel mai bun mijloc posibil de a rezolva problemele şi de a combate războiul. Iar cel mai bun mod de a lupta împotriva terorismului este, în opinia mea, foarte simplu, şi anume educarea viitoarei generaţii", a spus ea pentru BBC.
La Naţiunile Unite, Malala a cerut liderilor să se concentreze pe educaţie pentru a rezolva problemele lumii. Prezenţa Malalei la ONU a eclipsat liderii lumii, care, şi ei au fost la întâlnire când ea a vorbit la un seminar. 
https://www.youtube.com/watch?v=QRh_30C8l6Y

"Dacă aş fi avut ocazia, înainte de fi împuşcată, le-aş fi spus talibanilor, mă puteţi împuşca, dar ascultaţi-mă, mai întâi! Vreau educaţie pentru fiii şi fiicele voastre! Acum am vorbit, deci, faceţi ce vreţi", a spus Malala.


Ziua Malalei a fost sărbătorită cu evenimente în 100 de ţări. Ea a primit cea mai mare onoare, "Amnesty International".

Malala has won many more accolades before including the Amnesty International’s Ambassador of Conscience Award, Pride of Britain Award, RAW in WAR Anna Politkovskaya Award and the International Children’s Peace Prize, among many others.

"Sunt cu adevărat onorată să primesc acest premiu şi profit de această ocazie pentru a aminti tuturor că există multe milioane de copii ca mine, din întreaga lume care luptă în fiecare zi pentru dreptul lor de a merge la şcoală. Pot să simt ceea ce se întâmplă în Siria, pentru că este ceea ce s-a întâmplat la noi, în Pakistan. Sper că, lucrând împreună o zi, vom realiza visul nostru de educaţie pentru fiecare copil, în fiecare colţ al lumii", a spus fata de 16 ani.

  
Pakistanul a salutat vocile de solidaritate cu Malala Yousafzai şi mesajul video al Secretarului General ONU, Ban Ki Moon în susţinerea ei şi educaţia fetelor. În mesajul său, premierul Raja Pervez Ashrof a spus că Pakistanul se alătură comunităţii internaţionale de astăzi, pentru Malala Yousafzai, pentru curajul ei şi pasiunea pentru educaţie.


Malala Yousafzai a fost o renaştere, care a explorat o nouă eră în istorie ca urmare a eforturilor sale pentru promovarea educaţiei fetelor în regiunea cea mai ostilă a ţării. "Ea este un miracol", a spus tatăl ei într-un interviu din vara acestui an. "Cred că nu sunt singurul care o deţin ca fiică. Ea este deţinută de toată lumea. Ea este fiica lumii."

Mişcarea Globală Malala a dus la o reacţie în Pakistan, ţara ei, unde unii o privesc ca pe un instrument din Vest. Este regretabil ceea ce se crede fiindcă ea este o fată a cărei inimă îi bate foarte profund pentru Pakistan şi speră că va veni o zi în care să se întoarcă şi să devină un bun politician pentru binele naţiunii sale.

Pe 8 octombrie 2013 i-a fost publicată cartea "Eu sunt Malala", scrisă cu ajutorul jurnalistei britanice, Christina Lamp, care este şi co-autor. Cartea cuprinde povestea despre Malala şi a apărut, mai întâi, în Marea Britanie după care va fi disponibilă în toată lumea.

Malala Yousafzai, care militează pentru dreptul la educaţie, a primit prestigiosul premiu, Saharov, al Parlamentului European (PE), a anunţat preşedintele PE, Martin Schultz. "Parlamentul European salută puterea incredibilă a acestei fete", a declarat Schultz, citat într-un comunicat. Premiul va fi atribuit oficial în cadrul unei ceremonii la Strasbourg, în noiembrie a.c.

malala Sakharov Award

Premiul "Saharov" pentru libertatea de exprimare este acordat de Parlamentul European, anual, în memoria fizicianului sovietic şi dizidentului Andrei Saharov.

"Astăzi, am decis să lăsăm lumea să ştie că speranţa noastră pentru un viitor mai bun se află în tineri ca Malala Yousafzai", a declarat şeful Partidului Popular Conservator European (PPE), Joseph Daul.


Malala a primit ovaţii la scenă deschisă, în luna iulie a acestui an, printr-o adresă către Adunarea Generală a ONU, în care ea a jurat că niciodată nu s-ar reduce la tăcere.
Deputaţii europeni de la Strasbourg au declarat că Malala a fost "incredibil de curajoasă" pentru a continua promovarea drepturilor copiilor. Noua ei casă este în Birmingham, în Marea Britanie.
Malala a fost favorită pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace, vineri, 11 octombrie 2013, existând o petiţie cu miliane de semnături pentru susţinere. Dar, Comitetul Nobel norvegian a decis ca Premiul Nobel pentru Pace pe 2013 să fie atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul în Olanda, pentru eforturile sale extinse de a elimina armele chimice.
"Aş dori să-i felicit pentru această recunoştinţă meritată la nivel mondial", a spus Malala pentru OIAC.


Pe 11 octombrie 2013, Preşedintele american, Barack Obama, a semnat o proclamaţie pentru a marca "Ziua Internaţională a Fetei". După semnarea proclamaţiei, preşedintele, prima doamnă şi una dintre fiicele lor, au salutat pe Malala la Casa Albă, în Biroul Oval şi i-a mulţumit pentru munca ei pasională şi inspirată în promovarea educării fetelor din Pakistan, conform unei declaraţii de la Casa Albă (BBC news).

Malala Yousafzai la Casa Alba, cu familia presed. Barack Obama, in Biroul Oval,11.10.2013,foto Pete Souza-The White House

Talibanii au avertizat că nu vor pierde nicio oportunitate de a o ucide pe Malala Yousafzai, dar şi cei care vor fi găsiţi că-i cumpără cartea, vor fi vizaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Shahidullah Shahid, în Pakistan.

Surse de informaţii: Blogul Malala Yousafzai, BBC News, NBC News, Aljazeera.com ş.a. publicaţii online, plus video pe Youtube.

Lucreţia Berzintu

Vizualizări: 4945

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Aprilie 17, 2017 la 1:46am

Eleva pakistaneză, Malala Yousafzai, a fost numită mesager ONU pentru pace

http://www.qmagazine.ro/eleva-pakistaneza-malala-yousafzai-fost-num...

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 21, 2013 la 1:23pm
Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 16, 2013 la 9:27pm

@Simona Antonescu

Această adolescentă m-a impresionat mai mult decât până la lacrimi. Locuitoare într-o zonă unde talibanii au făcut cele mai oribile nenorociri, ea a reuşit să spună lumii adevărul cu o maturitate pe care nu o vezi la mulţi oameni maturi cu adevărat. Acel adevăr, că educaţia rezolvă toate problemele lumii, adevăr rostit de o minoră pakistaneză, şochează plăcut. Câtă dreptate are!!! Înclin să cred că Malala, prin lupta ei pentru educaţia tuturor copiilor din întreaga lume, este un fenomen care schimbă lumea.

Discursul ei la ONU (Youtube) atrage audienţa ca un magnet. 

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Octombrie 16, 2013 la 9:25pm

multumesc pentru articol..cand oamenii vor fi "oameni toti"

Comentariu publicat de Simona Antonescu pe Octombrie 16, 2013 la 8:59pm

Multumim pentru articol. Povestea fetei va da nastere pentru multa vreme interpretarilor de tot felul. Gandul care nu-mi da pace este ca fata e contemporana cu noi, traieste undeva in Birmingham, unde la ora aceasta probabil ca ia cina. Este inca o adolescenta, deci simte puternic, ma gandesc ca daca cineva a necajit-o astazi, poate chiar a plans. Daca as iesi in balcon si m-as uita in directia Birmingham, impresia ca este atat de aproape de noi toti ar fi si mai puternica. Cu toate acestea, nimeni nu o poate ajuta. Din fericire, nimeni nu o poate impiedica de asemenea.

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 16, 2013 la 1:32pm

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor