IN MEMORIAM, CIPRIAN PORUMBESCU, 160 de ani de la naştere

 CIPRIAN  PORUMBESCU (ns. 14.10.1853 - d.6.06.1883)

Ciprian Porumbescu  s-a născut la 14 octombrie 1853, la Şipotele Sucevei, într-o casă modestă, ca fiu al Emiliei şi al preotului Iraclie Golembiovski (Golemb, Galamb - porumbel).  Aşă că îşi schimbă numele în Porumbescu. La început a folosit numele Ciprian Golembiovski, apoi Porumbescu - Golembiovski, pentru o perioadă, şi, în final Porumbescu.

fotografii din vacanta la O zi în Gura Humorului     fotografii din vacanta la O zi în Gura Humorului 

Casa memorială Ciprian Porumbescu

A început să studieze muzica la Suceava, apoi a continuat la Cernăuţi, unde a condus corul Societăţii Culturale "Arboroasa".

Din cauza sărăciei, Ciprian Porumbescu nu a reuşit să-şi realizeze o carieră muzicală continuă şi completă.

În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol ş.a. participă şi Ciprian Porumbescu la festivitate, unde a uimit întreaga asistenţă prin minunatul cântec la vioară.

Cu toate acestea, într-o viaţă atât de scurtă - nu împlinise 30 de ani, ne-a lăsat compoziţii muzicale de mare valoare, el fiind unul dintre cei mai renumiţi compozitori în acea vreme. Printre operele sale de mare succes se numără: "Balada pentru vioară şi orchestră" op.29, opereta "Crai Nou", pusă în scenă pentru prima oară la Gimnaziul Românesc din Braşov (azi Colegiul Naţional "Andrei Şaguna") unde a fost profesor de muzică în perioada anilor 1881-1883.

https://www.youtube.com/watch?v=fQyWdiKzgmQ

A compus muzica pentru cântecul patriotic "Pe-al nostru steag e scris Unire", muzică ce este folosită azi de Albania pentru imnul naţional "Hymni Flamurit":

https://www.youtube.com/watch?v=ezHjzB0DqkY

A compus muzica pentru fostul imn al României, "Trei culori".

Ciprian Porumbescu a fost aresta, timp în care a scris cele mai valoroase piese, printre care: "Rapsodia română pentru orchestră", "Serenada", "La malurile Prutului, "Altarul Mănăstirii Putna", "Inimă de român", "Gaudeamus Igitur", "Odă ostaşilor români" ş.a.(Wikipedia.ro)

În 1877, Ciprian Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politică. Motivul? Împreună cu câţiva colegi din „Arboroasa”, a trimis o telegramă de condoleanţe Primăriei din Iaşi, care comemora 100 de ani de la decesul domnitorului Grigore Ghica. Acesta se împotrivise cedării Bucovinei către austrieci.

Nemulţumite, autorităţile austriece care controlau Bucovina au desfiinţat „Arboroasa”, ai cărei membri au fost închişi. În urma procesului care a avut loc în 1878, Ciprian a fost eliberat. Tatăl său l-a trimis la Viena, pe cheltuială proprie. În capitala austriacă a scos, în anul 1880, colecţia de douăzeci de piese corale şi cântece la unison, reunite în „Colecţiune de cântece sociale pentru studenţii români” (cuprinzând „Cântecul gintei latine”, „Cântecul tricolorului” şi „Imnul Unirii - Pe-al nostru steag”), prima lucrare de acest gen realizată de un român. A revenit în ţară şi a devenit profesor la Braşov în 1881.

Pentru că în perioada arestării s-a ales cu tuberculoză, s-a mutat în Italia, sperând să încetinească evoluţia bolii. Conştient că eforturile sale sunt zadarnice, s-a întors la Stupca, unde a murit la 6 iunie 1883.(taifasuri.ro)

Vizualizări: 718

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Agafia Dragan pe Octombrie 15, 2013 la 9:55pm

Toate multumirile

Comentariu publicat de Monica Rohan pe Octombrie 15, 2013 la 9:14am

Mulțumim...

Comentariu publicat de Lucretia Berzintu pe Octombrie 14, 2013 la 9:13pm

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor