16 destine poetice în 16 cioburi de vise

impresii de lectură despre antologia colectivă „Cioburi de vise”,
Ed. Stef – Iași, 2014, coordonată de
Mihăiță Macoveanu și Marinela-Florina Jurcă

Când am primit propunerea din partea poetului Mihăiță Macoveanu de a scrie câteva cuvinte despre această antologie am acceptat fără ezitare. Din anumite elemente accentuate, din modul cum era alcătuit mesajul de colaborare mi-am dat seama de voința, ambiția neclintită de a duce la bun sfârșit acest proiect editorial demarat cu seriozitate și dreaptă credință, nu doar pentru a promova niște nume sau un anumit număr de poeți.
Este un demers temerar, în condițiile în care pe piața culturală, în speță cea de carte, strigătele de ajutor nu prea sunt auzite de cei mulți care ar putea ajuta financiar fără a pierde nimic din consistența conturilor. Se urmărește doar propriul rating bazat pe consumismul ieftin, promovând elemente și activități din sfera suprafețelor, a mediocrității, adâncimile nereprezentând o alternativă de succes în vitrina indiferenței, a ignoranței și a prostului gust.
Din rezultatul muncii lor s-a încercat, atât cât a fost posibil redarea, măcar a unui mic zâmbet pe chipul copiilor ce suferă în tăcere în Spitalul Louis Turcanu din Timișoara. Astfel că, în urma acestui efort depus de poeții Mihăiță Macoveanu, Marinela-Florina Jurcă alături de un colectiv de oameni inimoși, îndrăzneți și talentați s-a născut volumul al II-lea al antologiei colective „Cioburi de vise” (Ed. Stef, 2014), o carte a trăirilor nedisimulate, a revoltelor interioare descătușate și lăsate libere să se manifeste sincer în sufletele cititorilor.
În mare parte, aceste pagini sunt asemenea unor stenograme realizate în secret la confesional. Toți cei 16 poeți antologați dau senzația de neputință în a ține ascunse toate trăirile, emoțiile, frustrările, bucuriile, resentimentele, tulburările, dorințele, tristețile, capitulările și aspirațiile care nu sunt doar ale lor, ci ale unor generații întregi, in extenso, ale tuturor care au fost și, mai ales ale celor care încă mai sunt.
Căci nu este om care să nu fi scris o poezie, măcar o dată în viața lui. Și asta nu pentru că românul s-a născut poet, ci pentru că limba aceasta română îl ajută enorm prin variile accepții ale termenului să se caute, să se cunoască și să se dezvolte spiritual, mai ales în aceste vremuri tulburi, tot mai axate pe latura materială.
Am auzit de atâtea ori spunându-se că nu se mai citește poezie dar, contrar acestor afirmații există poeți, tot mai mulți. Mai tineri sau vârstnici, cu toții, dincolo de calitatea textelor – unele sunt încercări timide, altele vor să facă dovada unei posesii a vocabularului vast, să epateze, să impresioneze prin alegerea cuvântului prețios – cu toții se încred în forța și sinceritatea mesajului, poezia fiind, în cele din urmă, singurul profet care niciodată nu va fi omorât cu pietre.
Și aici, în antologia de față, nu se urmăresc în mod excepțional calitatea textului, ci mesajul onest, nu personalitatea și popularitatea autorilor, ci dorința de a se face auziți, nu tehnicitatea care generează podiumuri și clasamente, ci ecoul unui glas care dorește să pătrundă și să provoace transformări în rândul oamenilor bântuiți de inerție.
Într-o societate împinsă de la spate spre consumul de superficial, cultura, indiferent de domeniul în care se manifestă, artă, cinematografie, muzică, teatru este singura ramură de producție care nu atrage sau, mai bine spus, nu ar trebui să atragă – pentru că sunt și destule excepții – distrugerea personalității creatorului. El, în măsura în care nu este contaminat social, economic și politic va fi întotdeauna vectorul sincerității, al altruismului față de cei care pot și vor să guste frumosul neîngrădit de canoane tehnice sau înăbușit de omniprezentul compromis.
Am spus toate acestea pentru că antologia „Cioburi de vise” se potrivește perfect cu cele enunțate mai sus. Cred că niciunul dintre cei 16 creatori antologați nu își dorește nimic altceva decât ca ecoul propriului glas să pătrundă tot mai adânc în sufletele și conștiințele tot mai letargice, resemnate și robotizate de acest sistem social de organizare care dezorganizează. Dezorganizează spirite, împietrindu-le oamenilor atitudinea, caracterul, solidaritatea în gânduri alungând astfel în afara cetății empatia și dezvoltarea de sine.
A se reține aspectul că cele enunțate până acum nu reprezintă un demers critic bazat exclusiv pe text, analizând tehnici de redare a ideii, clasificând și catalogând poeme în funcție de stil și curent artistic. Ținându-se cont, mai ales de scopul pentru care a fost realizată această antologie nu am dorit să aduc exemplificări citând versuri valoroase în detrimentul altora sau să scot în evidență talentul unora spre dezamăgirea altora pentru care îi sfătuiesc ca, în cazul recepționării unor laude, să nu se îmbete cu apă rece. Este de lăudat, însă, dorința acestor autori de a rupe barierele platitudinii, de resuscitare a spiritului celor din jur prin părtășia propriilor sentimente, experiențe de viață, trăiri de moment sau persistente.
Chiar dacă pentru unii poeți prezenți în această lucrare colectivă mai este mult de lucru în alegerea corectă a cuvintelor, în stabilirea clară a ritmului, scoaterea în evidență printr-un laitmotiv a anumitor idei bine gândite și plasate în context, inserarea cu atenție a figurilor de stil, astfel încât să nu sufoce mesajul, chiar dacă pentru alții sclipirea de moment este de ajuns, rezultatul acestui proiect este unul meritoriu. Poezia, în fond, nu este nimic altceva decât – citând spusele lui Carl Sandburg – „jurnalul animalului marin care trăieşte pe uscat dorind să zboare în aer. Poezia este o căutare de silabe pentru a fi strigăte la barierele necunoscutului şi incognoscibilului. Poezia este scrierea fantomatică care spune cum sunt făcute curcubeele şi de ce dispar.”

Gabriel Dragnea

Vizualizări: 40

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor