Josephus Flavius, un om cu mari ambiții


Există motive să credem că Josephus Flavius s-a căsătorit de patru ori si nu de trei ori și că avea în vedere o întoarcere a regelui Hasmonean în țara sa natală, atât de mult ca  își planificase el însuși să devină un lider  Hasmonean  în Iudeea. In ciuda celor   acceptate în general de academie , Katell Berthelot, în cercetările sale actuale amănunțite despre cărțile Macabeilor și mai ales în articolul ei recent " La perception des hasmonéens de Flavius Josèphe”, subliniază că Josephus avea o viziune în mare măsură pozitivă asupra hasmoneilor și că vedea războaiele lor  într-o lumină pozitivă. El avea ambiții mari pentru Iudeea și pentru el însuși.  Daca încercam să descifrăm în scrierile sale, viziunea lui Josephus asupra țării sale vom găsi o întoarcere la „âge d’or” a domniei hasmoneene. Între hasmoneeni și irodieni, alegerea lui este clară în conformitate cu descrierile lui Josephus despre ambele dinastii. Studiul de fata (autor  Claude Cohen-Matlofsky*) se bazează pe metodologia prosopografică ceea ce  permite, prin filiația lui Josephus, statutul său matrimonial, copiii săi, educația și rolul său politic, așa cum este descris de el în propriile sale scrieri, să-i descifrez ambițiile, altfel ascunse. Cu alte cuvinte, voi încerca să-l decodez pe omul Joseph și ambițiile sale politice în propriile sale scrieri.
 Majoritatea a ceea ce știm despre el provine din propriile sale scrieri, cu excepția unor referințe trecătoare la foarte puțini vechi autori. Într-adevăr, autorii antici se refereau foarte rar unul la altul în scris în acel moment. Printre autorii antici care îl menționează pe Josephus se numără: Antonius Julianus în Minucius Felix, Octavius,   care îl consideră autor roman ca și Suetonius,  Divus Vespasianus   in  Viețile Cezarilor,  care îl citează drept prizonierul de origine nobilă al lui Vespasian, căruia i-a prezis o înălțare la putere   și Cassius Dio,  in Historia Romana  menționează și predicția lui Josephus  despre  Vespasian. Porfir (Porphyry of Tyre),  in lucrarea De Abstinentia  menționează că Josephus  a descris trei școli filosofice în Palestina.  Literatura rabinică nu îl menționează pe Josephus, nu menționează pe Filo din Alexandria și nici nu menționează anumiți lideri ai revoltei împotriva romanilor, precum Simon Bar Giora , Ioannes din Gischala și Eleazar fiul lui Simon.  Ar putea fi pentru că scopul Talmudului, prezinta o compilație de discuții rabinice, nu este nici istorie, nici filozofie?
  De ce atunci, Talmudul menționează două figuri nepopulare printre evrei: Irod cel Mare și Titus? Să tragem concluzia că Talmud nu l-a considerat pe Josephus ca un trădător? Această întrebare rămâne fără răspuns. Cu toate acestea, unii cercetători au găsit  aluzii indirecte la Josephus în anumite pasaje ale Talmudului.  Josephus este el însuși mut in ceea ce privește mari figuri precum Hillel și Yochanan Ben Zakkai. Acesta din urmă, împreună cu Simeon Ben Gamli’el trebuie să fi fost printre profesorii săi farisei. Josephus nu descrie nașterea  „creștinismul”  sau mai degrabă „mișcarea lui Iisus” ca o mișcare cu o proprie ideologie în timp ce își petrece timpul descriind celelalte  școli de gândire ale Palestinei romane. În scrierile sale, el spune chiar că a fost la rândul său inițiat de toate celelalte școli de gândire ale istoriei din Palestina. El menționează ocazional „creștinii”, dar aceste pasaje sunt controversate.  
Flavius Josephus s-a bucurat de o bună reputație în Antichitate și în epoca medievală , care aproape ca a făcut din opera sa o a cincea Evanghelie. Autori creștini obișnuiau să-l citeze pe  Josephus ca o sursă importantă a evenimentelor din primul secol e.n., și ca o dovadă a pedepsei divine pentru negarea evreiască a lui Isus ca mesia. Cât despre evrei, ei
l-au dezacreditat in mod vădit.
***
   Dacă ar trebui considerat un trădător, aceasta este o întrebare pe care istoricii din toate epocile au pus-o despre Josephus.
În secolul 19
 a fost  perceput ca pe un trădător, iar istoricii moderni i-au fost în mare parte ostili.  Tessa Rajak (1) care    il descrie pe   Josephus ca pe om în conflict cu societatea evreiască a timpului său a provocat critica lui Daniel Schwartz și a altor cărturari. Aceștia din urmă sunt înclinați să creadă că Josephus nu avea de ales decât să se afle sub tutela împăraților romani și să-și scrie cărțile pentru cerințele istoriei și a societății romane.
    Josephus trebuie să fi fost cel puțin un   protejat al curții.   Mai mult, prin ultima sa soție, el trebuie să fi cunoscut bine nobila comunitate evreiască cretană din Roma. Printre onorurile sale, Titus   și Vespasian l-a făcut pe Josephus „un proprietar în lipsă" în Iudea. Josephus a primit chiar o pensie de la Vespasian iar Domițian l-a scutit de impozite pentru proprietatea din Iudeea.
 
 Nu știm ce s-a întâmplat cu proprietățile sale din Iudeea, deoarece nu există niciun semn că ar fi dus la întoarcerea sa în țara sa natală .
 
Fiu al lui Mathias,  Yoseph Ben Mattithyahu, Josephus, a primit denumirea de  Titus Flavius Josephus, precum și cetățenia romană a împăraților romani flavieni.  
  Mattithyahu în ebraică, era un nume recurent în familia lui Josephus era și numele fratelui său mai mare. Acest lucru nu era neobișnuit în societatea iudeeană a timpului de a urma obiceiul patronimiei  care consta în numirea unui copil după numele tatălui sau al bunicului. În general, fiul cel în vârstă a primit numele tatălui. Astfel, Josephus capata același nume cu bunicul său patern: Yoseph,sau Iosepos în greacă, în timp ce fratele său mai mare a fost numit după tatăl său, Mattithyahu, sau Mathias în limba greacă.
 
 Născut la Ierusalim în 37-38 AD, Josephus  a fost (numai după propriile sale scrieri) de descendență aristocratică sacerdotală. A fost preot urmaș  al celor 24 de generații  de preoți jertfitori  din partea tatălui său și Hasmonean din partea mamei sale.   A devenit primul istoric evreu pe care îl cunoaștem și   cel mai bun cronicar al războiului evreiesc 66-74 împotriva romanilor. Îi datorăm singura descriere completă a războiului din 66-74, inclusiv căderea  Masadei. Flavius Josephus este singura sursă literară semnificativă pentru acel eveniment, chiar dacă mulți cercetători de astăzi ar prefera dovezile arheologice relativ abundente pentru Masada.
**
 

Apoi, Josephus a devenit propagandistul lui Titus la Roma.  Deși el nu o pretinde în mod special, Josephus ar fi putut fi candidatul perfect  pentru restabilirea unui tip de conducere hasmonean: un Mare Preot-Rege.    Comentariul  lui   Steve Mason (2)  la Iosif  în ceea ce privește filiatia preoțească a lui Josephus face sens, deoarece comentariul reflectă implicit polemica pe care o ridicaseră fariseii în timpul domniei dinastiei Hasmonean, o polemică care este, de asemenea, menționată în sulurile de la  Marea Moarta. Această polemică privește preoția și domnia   genealogică și „multimea de joburi ” existenta în timpul domniei hasmoneene.

   * Claude Cohen-Matlofsky - Lecturer and Researcher - Institut Universitaire d'Études Juives (IUEJ) Élie Wiesel Paris, France

(1)  Tessa Rajak (născută Goldsmith,  in 1946 la Londra) este  istoric britanic și profesoara emerita de istorie antică la Universitatea  Reading.  De asemenea, este asociată principală la Oxford Center for pentru studii evreiești . Cercetările sale se concentrează în perioada elenistică și romană și este expertă în scrierile lui Josephus.
(2) Steve N. Mason (n. 1957) este un istoric canadian al Iudeii din perioada greco-romană, cunoscut mai ales pentru studiile sale despre Josephus și scrierile creștine timpurii.

Vizualizări: 23

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor