Ce ajutoare asteptam pentru a porni pe drumul vietii ?

E greu sa iti dai seama dintre cei 14 elevi care e baiat si care e fata din cauza fizionomiei asemanatoare si a parului tuns ca dupa un tipar. Copiii se aduna in jurul directoarei DGASPC si stau la coada sa o imbratiseze. Femeia surprinde obiectivul aparatului indreptat spre ea si trage un ras pana la urechi. Din cand in cand te trezesti din senin cu cate unul care se lipeste de tine parca te-ar cunoaste de-o viata.
Se apropie de mine un baiat de 11 ani. E imbracat cu haine rufoase. Adidasii au musamaua decojita la varf, iar panza ramasa ii opreste degetele sa nu-i iasa din incaltari.
Intrebam directoarea complexului de ce multi dintre copiii pe care i-am vazut la scoala sunt imbracati in haine pe care nici la second-hand nu le mai poti vinde. Ne da o explicatie romaneasca: "Acum e program de dupa-amiaza. Deci, e cum e la noi acasa: tinuta de interior". E hotarata sa ne arate si hainele acelea bune. Imbracamintea copiilor este achizitionata prin licitatie publica si este data cu "cota de haine", adica cu portia. Iar valoarea lor totala nu trebuie sa depaseasca 2.400.000 de lei noi.
Vineri 30 martie 2007
Aproape 7.000 de tineri, care au împlinit 18 ani, ar trebui să părăsească în acest an centrele de plasament. Ei mai pot rămâne în grija statului doar dacă sunt elevi sau studenţi. O parte dintre tineri deveniţi majori au norocul să primească un loc în apartamentele sociale, care sunt însă insuficiente pentru cei 7.000 de orfani care ar trebui să părăsească centrele de plasament.
"Nu există legislaţie pentru aceşti copii, aici e problema. Autoritatea naţională nu contribuie cu fonduri pentru aşa ceva, ei dau fonduri doar pentru salarii şi pentru hrana copiilor".
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului nu are nicio strategie privind protejarea acestor tineri. "Tinerii din aceste centre, dar şi personalul care se ocupă de ei, ar trebui să înţeleagă faptul că aceşti tineri trebuie să înveţe să îşi ia viaţa în mâini", a declarat Bogdan Panait, preşedinte ANPDC.

Vizualizări: 43

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor