Grafician roman. A absolvit, in 1952, Facultatea de matematica si fizica din Bucuresti, facand, in acelasi timp, studii libere de arta.

Din 1953, lucrarile sale sunt prezentate la majoritatea manifestarilor colective din tara si la expozitii personale in Bucuresti (1955, 1958, 1960, 1962, 1966, 1970, 1975, 1978); Cluj- Napoca (1960); Stuttgart (1969); Paris (1975); Florenta (1976).

Distins cu Premiul Uniunii Artistilor Plastici (1965); Medalia de aur "Kathe Kollwitz" la Expozitia "Intergrafik", Berlin (1967); Premiul II ex aequo la Bienala de gravura din Cracovia (1968).

Artistul apeleaza la forta de soc a motivului fantastic rezultat, cel mai des, prin montajul monstruos de elemente apartinand umanului si animalicului, ca si unor organisme mecanice.


"In gravurile si ilustratiile la textele ce tratau tema respectiva, am incercat sa traduc aceasta abstractiune - Raul - care, neavand chip, nu poate fi inteles. Apocalipsa este un poem minunat din Sfanta Scriptura, pe care am infatisat-o in imagini tocmai pentru a sublinia Raul. La fel si Infernul lui Dante. Stramosii nostri, in frescele bisericilor din Moldova, au dat Raului chip de drac. Iata ca eu sunt urmasul celor din Moldova, care au facut mii de draci, imagini prin care, la randul meu, incerc sa reprezint Raul din lume, de langa noi si asta nu pentru a-l speria pe privitor, ci pentru a-i arata chipul sub care diavolescul se poate ascunde fara ca noi sa-l putem recunoaste"

http://www.stdb.ro/~vasile/muzeuc.htm

Vizualizări: 87

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de marina nicolaev pe Aprilie 25, 2008 la 1:03pm

Un Om de o forţă spirituală uluitoare şi un mare Prieten, Maestrul Marcel Chirnoagă va rămâne mereu în sufletele celor care l-au cunoscut.
Adio, Maestre Chirnoagă!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor