Născută in Israel 1947 Absolventă a colegiului de artă Ramat Hasharon
membră în galeria de ceramică Schloushe 30 - Tel Aviv
produce sculptură, ceramică figurativă, Raku, Iudaica


***


Hana Miller este un artist modern al mirării şi al umorului.
Personajele sale sunt rupte parcă din tablourile lui Bosch,vedem păsări şi figuri înaripate, îngeri sau cai de basm ce populează pereţii expoziţiei din sala Bet Kahana- Ramat Gan. Intotdeauna am privit cu zambet şi admiraţie explozia de culori, de optimism ce respiră din piesele Hanei. Artista conferă o dimensiune umană lutului, mereu aflat între naiv, narativ şi fabulă, sau rezonând într-o satiră subtilă care intrigă spectatorul.
Hana preferă liniile libere, creaţia este mai mult intuitivă, expresia este directă, ea nu alege calea analitică a construcţiilor pedante, precise. Mâna artistei este într-o spontană mişcare.
Ea modelează mediul sculptural cu perpetuă improvizaţie. Se simte bine cu forme delicate, cu detalii florale sau geometrice. Culorile sunt găsite, alese parcă aleator. Sculpturile Hanei trec 2 procese de ardere, ultimul conferă textură, culoare finală şi calitate glazurii. Este tehnica japoneză Raku care adaugă surpriză, neaşteptat, volumelor cursive.
Rezultatele sunt aproximative, randomale, e ca o naştere combinată de artist ca şi de spectator, cu ştrengărească nelinişte. Miller foloseşte materiale diferite împreună cu mediul ceramic, mixturile sale fiind surprinzătoare, induc zambete.

O ramură de pom ţâşneste din trupul unui Pegasus costeliv, fuste de nailon acoperă şoldurilor unor orătănii cu picioare umane, Tabla unui acoperiş se iţeşte din corpul unui animal cabalin acoperit de buline colorate.
Ne întampină chiar la intrarea în expoziţie 7 caractere duale, găini-femei pironite pe zidul alb ca o vitrină omenească într-un bazar al modei avicole.
Ciorapi coloraţi, crestele găinilor date cu roşu strident sugerează evoluţia modei cu umor.
Ne atrag atenţia doua personaje aviare aeriene (după Hyeronimus Bosh) păsări la corp, una purtând pălărie peste urechile de măgar, în picioare cu ciorapi dungaţi
ca de arlechin, într-o procesiune comică. Poziţia lor "stilitus" ne trimete la altă poveste, dar dialogul personajelor ramâne polarizant la înalţimea ochilor, plin de vervă şi şarm.
Găsim o altă adunare gălăgioasa - 6 personaje antropomorfe cu deviante aripi, cu feţe umane (o familie parinţi-copii?), mama purtând pe cap cu o basma luată dintr-o piaţă de ev mediu, într-un melanj de atitudini, parcă rumori la o veste stupefiantă.
Personajele Hanei sunt relativ mici, dar exigent preparate într-o abundenţă de atitudini, o sarbătoare vizuală care subliniază relaţia artist-obiect de artă.
Nimic nu e lasat la întâmplare, detaliile vestimentare se suprapun
anatomiei animale redescoperită si restructurată după nevoile naraţiei.
Sofisticarea vine de la melanjul delicat dintre obiect şi proecţia sa în ochiul spectatorului, lăsat să ghicească singur fabula din spatele exponatului.

S-ar putea să fie vorba de subiecte senzuale, căci Hana se simte atrasă de senzualul lutului, de mediul flexibil care o conduc spre naivitate si copilărie. Este un fel de joc, mai mult decât o filosofie a materiei prea puţin prelucrată, lăsată liberă la marginea simbolului.

Animalele în această expoziţie, toate înzestrate cu aripi, ne amintesc de nostalgia zborului dar şi de binemeritata odihnă intelectuală, pamânteană. Ele fac o fascinantă apariţie într-un show personal, plin de expresie şi bucurie vitală.


Adrian G - Mai 20080 Comment(s)

Vizualizări: 28

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor