27 OCTOMBRIE 2010. MITINGUL DEMNITĂŢII. "MODELUL DE ŢARĂ" PRONUNŢAT PENTRU PRIMA DATĂ ÎN PIAŢA VICTORIEI

Niciodată nu a existat, în România de după 1990, atâta coerenţă în organizarea luptei sindicale. Dar, de asemenea, niciodată nu au fost atâtea presiuni din partea Puterii, pentru ca demonstraţia de astăzi să nu aibă loc, sau măcar să nu aibă anvergura programată. S-a luptat pe toate căile: comunicaţii telefonice întrerupte, autocare “accidentate” pe drum, autocare întoarse din drum. Cei mai pregătiţi pentru posibilele sabotaje din partea Puterii au fost cei de la CNSLR Frăţia, în speţă SANITAS şi Alianţa Feroviară. Au închiriat cele peste 3.000 de autocare cu o lună înainte, le-au plătit pentru trei zile, au prevăzut aproape fiecare situaţie “neprevăzută”.

Alarmă de gradul 1 în Poliţie, ca pe vremea mineriadelor

Astfel, sindicaliştii din zonele mai îndepărtate au pornit spre Bucureşti cu 20 de ore înainte, au plătit şi au “închiriat” din timp echipaje de poliţie pentru a le asigura “antemergători”, iar acolo unde autocarele au fost blocate, protestatarii au fost preluaţi de garnituri de tren. Pregătirea demonstraţiei s-a făcut cu tactici şi strategii aproape militare, şi de o parte şi de alta a baricadei. S-a dat ordin de alarmă generală de gradul 1 în toată Poliţia (ceea ce nu s-a mai întâmplat de la mineriada din 1999), pentru a-i împiedica pe poliţişti să se ralieze demonstraţiei, firmele transportatorilor cu care sindicatele făcuseră contracte au fost ameninţate şi şantajate, accidentele aranjate au avut aspectul unor “ambuscade” etc. De partea cealaltă, liderii sindicali şi-au împărţit atribuţiile în aşa fel încât să nu ştie niciunul cum gestionează celălăt partea lui de acţiune, astfel că, dacă vreunul ar fi fost tentat sau ameninţat să divulge desfăşurătorul sau strategia, pur şi simplu să nu ştie.

Manifeste aruncate din elicopter

Ceea ce se întâmplă acum în Piaţa Victoriei este, de asemenea, fără precedent. În primul rând s-au împrăştiat manifeste aruncate din elicopter, ceea ce constituie o premieră sindicală. În plus, ceea ce este esenţial important, Denisa Popovici, vicepreşedintele SANITAS, a pronunţat pentru prima dată într-un spaţiu public expresia MODEL DE ŢARĂ, somând, prin intermediul Antenei 3, mediul politic şi mass media să ia în dezbatere acest proiect-soluţie al profesorului Florian Colceag. Această interveneţie denotă un fapt istoric pe care îl şi marchează, şi anume maturizarea mişcării sindicale şi implicarea acesteia în găsirea soluţiilor. Este saltul de la “Vrem salarii!”, la “Avem soluţii!”. Poate fi aceasta începutul societăţii civile în România şi e foarte bine că ea se naşte în interiorul unei forţe organizate. Sindicatele nu sunt o forţă haotică, primitivă” – a declarat, în Piaţa Victoriei, pentru Antena 3, Denisa Popovici. “Iar acest miting este un miting al demnităţii”.
Nu ştim dacă astăzi moţiunea de cenzură va fi votată. Dar acest Guvern va cădea sau va pleca. Fie şi pentru motivul că o naţiune nu poate suporta la infinit de un guvern cretinoid şi de un Parlament a cărui majoritate nu ştie nici măcar când şi pentru ce să ridice degetul.

«ERATĂ: Ieşi afară, fiinţă extraordinară!»

Obstacolele puse în calea venirii demonstranţilor nu au făcut decât să-i îndârjească pe manifestanţi. Nici nu mai putem înţelege dacă e o provocare a Guvernului (pentru a-i incita pe demonstranţi la acte de violenţă) sau e una dintre nenumăratele prostii cu care ne-a obişnuit. Neînţelegând că această demonstraţie este una reală, Guvernul nu face decât să polarizeze întreaga societate în jurul demonstranţilor.
În orice caz, dacă acest guvern va cădea (şi va cădea, este doar o chestiune de ore, zile sau săptămâni), se va prăbuşi cu el o întreagă paradigmă a puterii. Ceea ce mediul politic a ţinut ascuns până acum (proiectele de soluţii reale) va fi adus la masa negocierii de societatea civilă în care se constituie, iată, mişcarea sindicală. Este un semnal firav, e adevărat, dar e abia primul. Evident, opoziţia politică e gata să profite de castanele scoase din foc de sindicalişti. Dar, la fel de evident este şi faptul că n-o vor mai putea face ca până acum… Aşa se văd lucrurile la această oră (11,00), când în Bucureşti se află peste 40.000 de demonstranţi veniţi din ţară…

P.S. Sindicaliştii şi-au «eufemizat» lozincile. Pe una dintre pancarte scria: «ERATĂ: Ieşi afară, fiinţă extraordinară!»

Citeşte şi pe CERTITUDINEA

Vizualizări: 6

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor