Na, amu' să vă spun cum m-am făcut de sfânta nyinune [ruşine] a doua zi de Crăciun. Că doar io nu-s băutoare. Dar ispita stă în spatele celui ce vrea să se ferească de ea. După ce au plecat un grup de colindători, zic copii către mine. 
- Mămică, hai să merem şi noi la colindat, că la noi au fost destui şi dacă nu plecăm de acasă, pe mâine nu vom mai avea nimic de pus pe masă. 
Şi aşa am plecat la colindat. Colindăm la o casă, la altă casă, mesele sunt încărcate cu de toate, eu beau numai apă minerală sau plată. La o prietenă acasă toţi erau abţiguiţi iar în casă se simţea un miros ciudat. Gazda ne întreabă cu ce să ne mai servească, eu spun că aş bea o cafea fierbinte, şi un pahar cu apă, ea îmi spune că nu are decât Cola. Bine! Beau eu cafeaua care avea un gust ciudat, beau şi Cola cu acelaşi gust dar îmi place gustul, mai cer un pahar şi încă unul şi simt că intru într-o stare de euforie. Mă apucă o stare de toropeala şi de somn. Spun copiilor să mă ducă acasă, că vreau să mă culc. Prietena insistă să-mi dea să duc acasă un flacon cu cola, îl iau şi plecăm. Ajung acasă cuminte, mă culc şi adorm. Ca prin vis aud telefonul. Era a doua zi pe la amiază. La telefon era o prietenă care a venit taman din Banat să mă colinde, îmi spune că-i la mine pe uliţa şi nu ştie în care casă să intre. Îi spun să intre în casa pe care o vede cea mai faină! Pe mine mă durea capul şi mă miram că de ce eram mahmură, când ştiam că nu am băut nimica. Na, amu' ce să fac? O poftesc în casă, că doar n-oi lăsa-o afară după ce a făcut aşa drum lung până în mijlocul Ardealului. Şi cum se obişnuieşte pe la noi de Crăciun, o servesc cu găluste făcute cu păsat, falcă de porc şi chişcă, mari cât pumnul, aşa ca pe la noi. Mâncă ea, că era flămândă rău, după aşa drum lung, după ce s-a săturat vreau să o servesc cu o vişinată, ea nu şi nu, că nu bea alcool. Atunci imi amintesc că parcă am primit un flacon cu cola. Pun flaconul pe masă, torn cola în pahare şi bem amândouă. După primul pahar începe să i se dezlege limba şi să turuie mai ceva ca pe blogurile ce le postează pe site. Dar ne simţim bine împreună, râdem, spunem bancuri, povestim despre familiile noastre .Aşa ca între două prietene care de mult vroiau să se cunoască. Tot povestind, eu am băut 4 pahare de cola, ea 3 şi se uita crucis la flacon. Mi-am dat seama că mai vroia cola, dar eu mă gândeam cum să fac să-mi rămână restul mie. Şi atunci mi-am amintit că aveam o prietenă comună în oraş, pe Eliza, şi îi propun să mergem să o colindăm. O sun şi-mi spune că ne aşteaptă. 
 
Ea este de acord. Am ieşit să mergem la autobuz, nu de alta dar vroiam să mă fălesc cu prietena mea, să vadă vecinele mele ce prietenă elegantă, cochetă şi frumoasă aveam. Că eu, aşa ca mine...Şi mergem spre staţia de autobuz {oricum vroiam să chem un taxiu}. Stăm în staţie unde povestim, râdem, regretăm că nu-s cu noi alte două prietene comune, una din Piteşti, alta din Tg -Jiu. În staţie pe marginea şanţului era o balustradă. Noi, ca două copile proaste, nu avem ce face şi ne cocoţăm pe balustradă. Ea mai suplă şi-a păstrat echilibrul, dar eu mai plinuţă cad în şanţ....Şi de aici mi s-a rupt filmul. Când imi revin eram în pat la mine acasă, iar în celălalt pat cineva sforăia de mama focului. Mă uitam mirată şi nu-mi dădeam seama cine este. Vine fiica mea şi-mi povesteste că au chemat o macara să mă ridice din şant în râsetele vecinilor şi a altor privitori, m-au adus acasă, m-au culcat, iar în celălat pat dormea prietena mea. M-a mai întrebat de unde aveam ţuică de prune, pentru că au căutat în toată casa dar nu au dat de sticlă. Dar noi puţeam amândouă a ţuică de prune. Atunci mi-am amintit de flaconul cu cola. Da, aveam dreptate. Era amestecată cola cu ţuică de prune şi noi femei muncite, obosite nu ne-am dat seama. Aşa că Eliza dragă , degeaba ne-ai aşteptat la colindat, că noi două nu am mai putut răspunde nici măcar la telefon . 

Orice asemănare cu realitatea este pur întâmplătoare.

Crăciun Fericit, dragi prieteni.


Regionalisme

Abţigiut-în stare de ebrietate.

Găluşte-sarmale.

Chişcă-preparat din amestec de carne de porc cu orez şi condimente pus în stomacul porcului, opărit şi afumat.

Vizualizări: 788

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Morariu Elena pe Ianuarie 22, 2012 la 2:20pm

D-na Cristina David nu pot decât să mă bucur că am reuşit să vă aduc un zâmbet pe buze. Iertare pentru răspunsul întârziat la comentariu. Cu stimă, Elena.

Comentariu publicat de Cristina David pe Decembrie 31, 2011 la 7:51pm

Eram in cautare de ceva amuzant care sa ma bine dispuna cand am dat de postare ...nostima patania , am ras cu chef cu atat mai mult cu cat mi-a adus aminte de ceva similar in alt context. Multumesc pentru prilejul oferit de a-mi lua portia de ras pe ziua de astazi.

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe Decembrie 28, 2011 la 11:36pm
Comentariu publicat de Morariu Elena pe Decembrie 28, 2011 la 12:31am

Mulţumesc de trecera pe pagina mea şi comentariu  chersa diana-corina. De multe ori e bun un râs sănătos. Ne mai descreţeşte fruntea. Sărbători fericite vă urez.

Comentariu publicat de Morariu Elena pe Decembrie 28, 2011 la 12:24am

D-na Petre Violetta nu mai am flaconul cu cola. Deocamdată mi l-au confiscat. Am reînceput 'curăţenia generală' poate dau de el, dar l-au dosit bine, iar pe mine m-au consemnat la domiciliu. Binenţeles glumesc. Sărbători fericite.

Comentariu publicat de Morariu Elena pe Decembrie 28, 2011 la 12:21am

Mă bucur d-na Serban Ecaterina când reuşesc cu postările mele să înseninez  ziua cuiva sau chair să zâmbescă.

Sărbători fericite vă urez.

Comentariu publicat de Morariu Elena pe Decembrie 28, 2011 la 12:14am

Crăciun fericit d-nule Ionel Petrisor şi cum spuneţi, mai bine un pahar cu vin decât unul cu apă.

Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Decembrie 27, 2011 la 8:10am

Mulțumesc Elena pentru lectura aceasta a adus  un zîmbet !

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe Decembrie 26, 2011 la 6:36pm

        Buna poveste de Craciun si bine ca necazul n-a fost mai mare ca morala la bautura nu se potriveste fiind o  sarbatoare cand apa nu are ce cauta pe masa. Despre "craci" nu-i prea vad cu toata rastunarea prezentata. Privind-ui gandul ma duce la sacrificiul pe care-l face aceasta fiinta pe parcursul vietii ei.Nu-mi inspira nimic altceva. Poveste de Craciun terminata cu BINE ! 

Comentariu publicat de Morariu Elena pe Decembrie 26, 2011 la 6:11pm

Da, aveţi dreptate clemansa mauca .FMI nu au voie să glumescă cu băutura numai BMR ( bem mereu) au voie tot timpul. Un Crăciun fericit vă doresc.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor