A greşi cu sinceritate şi a fi onest greşelii…

       E sâmbǎtǎ. Şi nu ştiu cum “se ţine praful dupǎ câine.” În urmǎ cu doi ani cumpǎram o carte ce avea sǎ-mi tulbure serios sufletul în zilele când am citit-o. Atracţia faţǎ de stilul venerabilei autoare m-a fǎcut sǎ o rǎsfoiesc, şi cum au început sǎ curgǎ coincidenţele am cumpǎrat-o, în ciuda titlului nepromiţǎtor: “Pe apa sâmbetei”…(Ed.Tempus,2009) Şi dedicaţia de la începutul cǎrţii are darul de a lǎsa un gust amar: “Celor morţi pentru himera dreptǎţii”…Se pare cǎ, totuşi, la mijloc a fost o provocare menitǎ sǎ mǎ confrunte pe mine cu mine însǎmi, şi nu aşa cum pǎrea, dupǎ cum sunau primele rânduri ale cǎrţii, sǎ mǎ irite şi sǎ mǎ convingǎ de însemnǎtatea proverbului “ce ţi-e scris în frunte ţi-e pus”, sau despre destinul totalmente implacabil.

 “Zi prielnicǎ pentru afaceri. Profitaţi de disponibilitatea partenerilor. Evitaţi conflictele cu şefii”. Aşa scria la ziar  -rubrica astrologicǎ- în dreptul zodiei cǎreia îi aparţinea Magdalena. Magdalena citea în orice publicaţie zisa rubricǎ, fiindcǎ trǎsnǎile de acolo reuşeau s-o amuze. “Lumea e conceputǎ de astrologii ǎştia, iviţi în ultima vreme ca ciupercile dupǎ ploaie, în chip de stadion de afaceri. Eşti copil, bǎtrân sau în afara afacerilor, nu exişti.” Copiii mai aveau de aşteptat ca sǎ intre în rândul “astrologabililor”, dar bǎtrânii ce dracu’ mai întârziau într-o lume care abia aştepta sǎ-i vadǎ în loc cu verdeaţǎ, exceptându-i pe cei care alcǎtuiau instituţia “bunicalǎ”, adicǎ de crescut nepoţi.>>

          Şi fiindcǎ şi azi este o zi a coincidenţelor, respectiv Soarele şi Marte se aflǎ împreunǎ la primul pas în zodia Taur, oferind consistenţǎ, energie şi plǎcere tuturor celor ale vieţii, iar Mercur şi Uranus au fǎcut un duet rǎsunator la 10˚Berbec, pe plan mental dar nu numai, se face cǎ, iatǎ mi-am amintit şi eu de destinele adulmecate şi contorsionate apoi în cartea respectivǎ de doamna Ileana Vulpescu.  Multǎ vreme am simţit gustul amar al impresiilor transmise de scriitoare, poate pentru ca aveam de înţeles cǎ totuşi, omul poate greşi din prea multǎ sinceritate. Nu de mult într-un interviu la TV, dânsa spunea cǎ este important sǎ-ţi susţii pǎrerile chiar dacǎ ar putea fi greşite dacǎ eşti onest în gândirea ta, dacǎ greşeşti cu sinceritate.  Probabil cǎ, tot astfel s-au orânduit şi ideile din aceastǎ carte, dânsa fiind sincerǎ în convingerile sale, şi gândind, dupǎ cum declara, cǎ un scriitor are o mare rǎspundere faţǎ de ceea ce transmite cititorului. Şi ca sǎ înţelegeţi mai bine, citez în continuare din primele rânduri:

În popor e credinţa cǎ omul nascut la zi mare e plin de noroc. “Pe dracu’ îşi spuse Magdalena. “Şi de mine, care-s nǎscutǎ de Sântǎ Mǎria Mare, şi de varǎ-mea Florina, cu Floriile ei, s-a ţinut norocul mai ceva decât pulberea dupǎ câine. Eu ca eu, dar Florina...>>

Nu vǎ voi povesti romanul. Trebuie sǎ spun cǎ am rezistat cu stoicism pânǎ la sfârşitul cǎrţii, de parcǎ mǎ confruntam cu propria mea destinaţie atribuitǎ de autoare involuntar, cǎutând sǎ ies cumva din drama personajului, cum altfel decât încercând sǎ înţeleg de ce nu “gǎsise” dânsa un final fericit niciunui personaj, totul fiind zugrǎvit ca şi cum destinul a fost implacabil, oricât s-au strǎduit duduile şi domnii sǎ fie fericiţi. Poate pentru cǎ viaţa scriitoarei a fost o "admirabilǎ acceptare" a propriului destin, pentru care spune cǎ nu învinovǎţeşte pe nimeni?  În sine, dacǎ acesta ar fi  mesajul cǎrţii, ar fi ok. Iar faptul cǎ la rândul meu înţeleg neputinţa unora de a vedea lucrurile şi din alte perspective, astfel cǎ îşi afirmǎ credinţele cu sinceritate, deşi greşind faţǎ de alţii în acest fel, mǎ face sǎ pot sǎ trec peste drama sau chiar tragedia-aş putea spune- personajului fǎrǎ noroc, admiţând cǎ totul este fantasma autoarei şi nu singura cale posibilǎ. Desigur cǎ nu va exista un moment al onestitǎţii faţǎ de greşealǎ, mai ales pe terenul unei creaţii literare. Dar rǎspunderea faţǎ de cititor? Cu “marea rǎspundere” cum rǎmâne?

          Privesc, cum spuneam, cerul din acest moment şi îmi rǎmâne privirea pe singurul aspect tensionat major, Mercur+Uranus cuadrat cu Pluton (Capricorn), şi-mi spun cǎ mai rar atâta linişte în jur, de-mi pare cǎ aud versuri de dragoste în ciripitul pǎsǎrelelor, sau îmi permit sǎ fac pace cu scriitoarele consacrate, odinioarǎ admirate, probabil, cu mintea vârstelor primǎvǎratice.  Am sǎ pun cartea înapoi în bibliotecǎ, şi desigur, am sǎ las sâmburele de adevǎr sǎ încolţeascǎ, doar e primǎvarǎ iar, nu toamnǎ ca atunci când am cumpǎrat cartea! Şi poate cǎ Magdalena avea dreptate pe undeva, şi poate cǎ da, si astrologii ǎştia, cu stelele lor, au luat-o razna...

         O întrebare mǎ mai frǎmântǎ, cum se face cǎ niciun scriitor nu scrie cǎrţi cu totul şi cu totul despre fericire?! În picturǎ, de pildǎ, poţi avea revelaţia intregului fericirii şi a frumuseţii absolute, dar în literaturǎ? Poate pentru cǎ limbajul imaginilor are acces în zone ale inconstientului într-un mod în care limbajul articulat l-a îndepartat pe om de esenţa lui?

Pe acest principiu putem “tivi” nemǎsurat despre onestitatea faţǎ de greşela comisǎ,  dar deja nu mai întrezaresc un sens în asta... La ce mi-ar folosi recunoasterea ei? Sunt zeci de ani de când caut sǎ accept realitatea altora, aşa cum e,  şi caut sǎ vǎd mai departe de ceea ce vor ei sǎ vǎd, mai ales     testându-mi agerimea privirii pentru propria mea realitate...

Mulţumesc stelelor şi Celui care le aranjeazǎ pe cer într-un fel anume doar de El conceput! 

20aprilie 2013

Florina Marin

www.astrolo-florina.ro

Vizualizări: 231

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Florina Marin pe Aprilie 23, 2013 la 5:30pm

Multumesc , Andi pentru completare. Cu admiratie pentru "constructiile" bine fundamentate teoretic si tehnic!

Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Aprilie 23, 2013 la 10:46am

Ca o completare draga Florina MARIN :

Ceva comparabil cu transmiterea subliminala din pictura sau sculptura (chiar si din arhitectura si sistematizarea cetatii daca-i bine facuta - spatiul agorei grecesti este conceput si construit intentionat pentru a te simti liber si ...locvace !?!) poate fi folosit exceptional si in limbaj daca avem in vedere ritmul interior al cuvintelor care poate patrunde pana in zone tribale si-n foamea, frica sau iubirea prima sau/si primara.

Cam asta ar fi poezia daca-i bine facuta, la randu-i, si bine "arhitecturata in volum", succesiune de poeme si rimuri care dau o arhitectura a simtirii si transmiterii.

Dar, repet, trebuie bine si constient construit chiar si/sau mai ale dadaismul.

Ca s-o luam cumva de la "sfarsitul originii" deci acolo unde poezia se intoarce la cantecul de leagan care pleaca spre pui cu ritmurile batailor inimii mamei.

Putem compara cu ritmurile frizei grecesti sau a desenelor de pe amforele lor pictate care si nareaza dar si au un ritm, alert sau calm sau succedat, sacadat, plouat...

Si in popor e o expresie excelenta a acestui soi de sinonimie si de ...imixtiune benefica.

Pe vremuri se incepea viata conjugala doar dupa nunta si batranii spuneau cam ashe :

"(I)-a tras-o din vorbe pana a luat-o de nevasta"

Nu exista definitie mai exacta a poeziei sau a desenelor de pe ulcele, care trageau, ademeneau spre munca ce nu era usoara si atunci trebuia inveselita, ritmata, facuta ulceaua aia placuta la vedere si carat desi probabil ca era grea de cele mai multe ori !

E un anume punct G in mintea fiecaruia dintre noi.

Catre acolo se indreapta catharsisu', mancal-ar mama !

Gasiti aici o friza de-a mea, cand aveti vreme :

Friza de tranzitie si spectacol - in sala respectiva se intampla sa...

si o exemplificare din alta parte :

"Friza Toteùica" - fragment

Si lucrarea finita cu umorul dacic de rigoare  :-))

si detaliul de umor dacic la care fack referire :

Ashe ca totul e posibil, chiar si trasformarea infrangerii dacilor intr-o victorie postuma...

Trebuie doar facut bine si cu aplecare, ca toate lasate de la indiferent ce Dumnezeu, laic sau sacru !!!

Cu multumiri Florina si o zi exceptionala tuturor !

Andi-Bacii, pentru prieteni, colegi si camarazi

Comentariu publicat de Florina Marin pe Aprilie 23, 2013 la 9:29am

Vio: ideea subliniata de mine se referea la masura, cum bine a remarcat Florinel Andrisan (vezi coment). Reiau raspunsul oferit pe aceeasi tema, Fulviei:

"Si eu am fost inclinata in primul moment sa spun ca ar fi o diferenta intre literatura si pictura datorata surprinderii spatio-temporale diferite. Dar raportarea la cantitate si nu la calitate este optiunea artistului, intrucat nimeni nu ar putea opri un scriitor sa scrie o carte intreaga despre fericire, asa cum un pictor poate avea o larga abordare a aceluiasi subiect intr-o lucrare sau intr-o serie de lucrari. Prin urmare, spuneam eu acolo mai departe, "Poate pentru cǎ limbajul imaginilor are acces în zone ale inconstientului într-un mod în care limbajul articulat l-a îndepartat pe om de esenţa lui?".

Cu alte cuvinte, prin cuvinte :) , in timp omul a reusit sa substituie obiectul subiectului, la care acum are acces cu din ce in ce mai mare greutate."

A avea disponibilitatea de a gandi viata prin prisma multiplelor posibilitati, a multiplelor viziuni, si nu prin a absolutiza nefericirea unui destin totalmente implacabil, ar fi, dupa parerea mea, ceva ce unora le scapa. Daca dupa ce ai citit o carte ramai cu senzatia ca orice ar face omul este inutil, si e condamnat la nefericire de o instanta asupra careia nu are nicio putere, nu poti sa te simti decat amputat pentru tot restul vietii de orice speranta. Ca sa nu mai vorbim de deschiderea catre spiritualitate care in zilele noastre nu mai este apanajul unei elite a cunoasterii.

Multumesc de lectura, Vio!  cu drag!

Comentariu publicat de Florina Marin pe Aprilie 22, 2013 la 9:35pm

Astept impresiile tale, Lena, si multumesc!

Comentariu publicat de Florina Marin pe Aprilie 22, 2013 la 9:31pm

Multumesc, Maria, pentru lectura si pentru gandurile tale frumoase. Cu siguranta avem cu totii multe "praguri" de trecut. De unele dam cu capu', de altele ne impiedicam inerent fericirii sau nefericirii din acel moment, si apoi ramanem cu ceea ce am invatat din experienta aceea, si cu bucuriile traite...Cat de putina fericire ar fi, tot avem ce transmite mai departe, zic eu, si astfel nu putem uita. Felicitari pentru cartile publicate!

Comentariu publicat de DOBRIN MARIA pe Aprilie 22, 2013 la 8:26pm

Mi-a facut placere sa citesc, interesant .  In romanele mele am incercat sa darui fericire, gingasie , tandrete si multa iubire, deoarece noi oamenii am inceput sa uitam... Nu stiu cat am reusit , dar stiu ca sunt un mesager al iubirii. Eu am avut momente rare de fericire, destinul a fost crud cu mine.

Cu mult drag!

Comentariu publicat de Florina Marin pe Aprilie 22, 2013 la 3:23pm

Foarte bine spui, Florin, masura si indrazneala au o cota anume pentru a fi "de bine". Pentru unii se combina doar de rau.Multumesc. Felicitari pentru lucrare!

Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Aprilie 22, 2013 la 3:01pm

Mai multe detalii puteti gasi aici :

"Calea Crucii laica"

si nu numai.

Se poate incerca prin combinare, text, volum, culoare si licentza poetica neaparat. Dar mentinand in permanentza masura si indrazneala combinate complementar, bine-rau si rosu-verde, fara esalonari si judcati de valoare ci doar lasandu-te bucurat de griurile colorate ce rezulta din acea lupta.

Cele bune !

Comentariu publicat de Florinel Constantin ANDRISAN pe Aprilie 22, 2013 la 2:57pm

Ca tooot vorbeam :

"Es ist gut" - au fost ultimile cuvinte ale lui Immanuel Kant si "Are voie iarna berze" - afirm eu ...caz nici eu nu ma simt prea bine.

Fragment dintr-o Cale a Crucii laica din "Biserica Laica" - Courtenay, Loiret, France - vreo trei ani de munca si inca nu-i gata dar incerc sa duc la bun sfarsit ceva care afirma ca se poate imposibilul si-i bine !

Dar se faptuieste cu totul, intrecand si redogmand masurile daca-i nevoie.

O zi buna tuturor !

Cu drag de fericire complicata,

Andi-Bacii-Ion-Plebeu-Pribeagu'

Comentariu publicat de Florina Marin pe Aprilie 22, 2013 la 9:15am

Si eu am fost inclinata in primul moment sa spun ca ar fi o diferenta intre literatura si pictura datorata surprinderii spatio-temporale diferite. Dar raportarea la cantitate si nu la calitate este optiunea artistului, intrucat nimeni nu ar putea opri un scriitor sa scrie o carte intreaga despre fericire, asa cum un pictor poate avea o larga abordare a aceluiasi subiect intr-o lucrare sau intr-o serie de lucrari. Prin urmare, spuneam eu acolo mai departe, "Poate pentru cǎ limbajul imaginilor are acces în zone ale inconstientului într-un mod în care limbajul articulat l-a îndepartat pe om de esenţa lui?".

Cu alte cuvinte, prin cuvinte :) , in timp omul a reusit sa substituie obiectul subiectului, la care acum are acces cu din ce in ce mai mare greutate.

Multumesc de comentariu si de trecere, Fulvia! O zi minunata iti doresc!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor