A mai trecut un revelion! Bine că s-a terminat...

Anul acesta, deşi am avut invitaţie la un restaurant (Şomcuta Mare) sau în Baia Mare la o familie de intelectuali (D. E. H.) şi chiar în Lucăceşti la casa fratelui meu Ioan, am făcut parte din cei 80% dintre români care au dorit să petreacă Anul Nou acasă, în familie, în linişte, alături de cei dragi. Ce să-i faci dacă sunt de modă veche!

       Speram ca televiziunile să ne ofere programe după gustul fiecărei generaţii de români privitoare la cutia magică, căci repet, mulţi s-au bazat doar pe televizor. Din păcate, din nou am asistat neputincios la nişte prezentatori agramaţi, imbecili, cu programe de cea mai joasă  calitate, cu manelişti şi piţipoance, cu invitaţi plictisiţi care mai mult priveau la ceas deoarece mai aveau şi alte obligaţii, majoritatea făcând play-back şi un public de aplaudaci tunşi scurt în cap, cu cefe de bivoli şi mutre de... interlopi.

         „Tembeliziunile” româneşti au devenit un adevărat pericol public, motiv pentru care propun primului ministru Victor Ponta cu proxima ocazie să dezbată această problemă - a programelor de incultură naţională, de îndobitocire cu bună ştiinţă a poporului român - cu CNA-ul şi cu CSAT-ul sau măcar în şedinţă ordinară de guvern. Vă daţi dumneavoastră seama, după o asemenea noapte şi asemenea programe, cât vor avea de lucru dascălii să-i aducă pe copii pe calea cea bună?!

         Îmi pare rău că televiziunea naţională TVR cu cele 3 sau 4 posturi câte i-au mai rămas nu profită de Arhiva ei de aur pe care o deţine. Dar ce mi-e în zilele astea de sărbătoare TVR ( fără TVR Cultural! ), Prima TV, Kanal D, Naţional TV, Acasă, Pro TV, Antenele, B1 TV, Euforia, ş.a.

        Nu înţeleg şi probabil nu voi înţelege niciodată de ce realizatorii acestor emisiuni de Revelion ne prezintă doar paraşute care se lizesc mai ceva ca Rodica Popescu Bitănescu ( în rolurile ei comice ) sau nu ştiu ce sac de muşchi fără creier gen Moroşanu, „Moartea din Carpaţi” că tot ne place nouă în stil manelist să dăm porecle. Păcat că şi anul acesta artiştii adevăraţi ai scenei româneşti au fost uitaţi, ignoraţi, batjocoriţi în acest mod.

         Din acest an, aceşti pseudorealizatori au mai găsit ceva: au filmat în direct Revelionul avocatei Paula Iacob, dacă cu Vanghelionul sau cel al lui Jiji Becali am fost deja obişnuiţi. Urmează la anul să filmeze în direct revelionul Oanei Zăvoranu, a lui Vadim Tudor, a lui Sorin Ovidiu Vântu din puşcărie?!

          O pată de culoare a fost totuşi filmul în regia lui Sergiu Nicolaescu „Nea Marin miliardar” cât şi programul de romanţe oferit de TVR 3 de la Târgu Mureş. Prea puţin însă! Noroc cu National Geographic şi cu super meciurile de box de pe canalele sportive. De asemenea pe Alfa şi Omega s-au transmis nişte filme foarte bune, educative, cu istorii adevărate şi cu acest prilej vă îndemn să vizionaţi acest post TV. Merită! Au mai salvat ceva din acestă noapte în care am trecut în 2013 şi se dorea magică platourile cu bucatele gătite de nevastă-mea precum şi dragostea oferită de cei dragi.

         Şi fiindcă peste tot am auzit doar lălăituri, daţi-mi voie să vă sorcovesc cum o făceam când eram copil:

 Sorcova, vesela,

Să trăiţi, să -mbătrâniţi,

Întru mulţi ani fericiţi

Şi ca pomii să-nfloriţi!

Şi ca toamna cea bogată,

Fie-vă casa-ndestulată.

Tot cu mesele întinse,

Cu făcliile aprinse,

Să petreceţi împreună,

Până-n veci cu voie bună.

Câtă şindrilă pe casă,

Atâţia galbeni pe masă,

Cât grâu în ogor,

Atâtea vite-n obor,

La anul şi la mulţi ani!

 

                                                                                     Gelu Dragoş

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor