Agenda visinie,fragment de proza din revista Familia 7-8/2014

                                              Agenda vişinie

 

                      

                Jurnalul lui Călin Drumeagu

 

Joi,13 0ctombrie,1977

 

 Ajungem înainte de miezul nopţii, în gară este răcoare, sîntem în apropierea muntelui. Se anunţă o toamnă frumoasă.Luăm autobuzul pînă în Centrul Nou, apoi coborîm aproape de hotel Bucureşti.Am ajuns la neamurile Sanei. De pe fereastra din bucătărie privesc conturul întunecat al Dealului Florilor. În cea mai cochetă cameră sîntem cazaţi noi, mirii anului.

 

Vineri

 

Aflu uşor viitorul loc de muncă, mai corect firma la care am cîştigat repartiţia. Îmi întocmeşte cartea de muncă. Ieşim, apoi pe poarta firmei şi ne plimbăm fără o direcţie anume. O plimbare de recunoaştere.

 

Note despre oraş.

 

Lidia Cabadaiev, fiica pictorului N.D.Cabadaiev (1877 – 1934).

„Din primăvară şi pînă în toamnă eram la Baia Mare, apoi plecam la Sibiu. La Baia Mare mă plimbam mult cu tata. Mîncam la un restaurant Perenyi, unde venea toată colonia de studenţi şi artişti. Era acolo o mare veselie. Se mînca, se cînta, se dansa. Tata venea cu mandolina lui grecească – Buzuki şi cînta canţonete sau melodii la modă.”

 

Să caut să vedem în ce an era aceasta. Cred că înainte de anul 1924. (Cătălin D.)

 

Luni,17 octombrie,1977

 

Directorul firmei este un zîmbăreţ, contabilul şef are o faţă senină ca o bucă de copil. Îl cunosc pe jurist, are ochii vii, plini de mobilitate, este îmbrăcat într-un pulover de culoare

ruginie, cu nasul pe sus. Întreprinderea este în centrul oraşului, lîngă Casa de cultură.

 

Marţi

 

Întreprinderea are secţii în tot judeţul. Lumea este curioasă. Intră pe rînd, sub diverse pretexte. Cele două colege şi şeful de birou, recent restructurat de la partid sînt foarte atenţi cu mine. Şeful m-a dus cu el la Castelul Depiatră.

De la librăria din Centrul Nou am cumpărat Franz Kafka – Procesul.

 

Miercuri

 

Încep şi citesc din Kafka. O atmosferă sumbră din vremea  imperiului, din Kakania.

Aici, în oraş, oamenii nu se grăbesc, totul se petrece  într-o atmosferă lentă care îmi crează  o anumită siguranță și confort.                                

                              

                 

               

 

                                                     

Miercuri,o2 noiembrie, 1977

 

 Toamnă lungă, frumoasă. Mă întorc de la servici. O familie  de tineri coboară dinspre Deal. Ea se opreşte o clipă, priveşte în stînga, în dreapta, agitată, se ciuceşte îşi coboară chiloţii pînă la genunchi apoi sloboade un jet cu zgomot, chiar lîngă terasa hotelului.

 

 

 

Marţi, 15 noiembrie, 1977

 

  Pe bulevardul Unirii, colţ cu Bulbuc, (Bulevardul Bucureşti) există o crîşmă la etaj. Jos este o cofetarie. Se numeşte Pietrosul, birtul există de pe vremea cînd gara C.F.R. era în apropiere. Pe trotuar, în faţa clădirii s-a adunat lumea. Întreb prima femeie zărită în faţă ce se întîmplă .Îşi apleacă privirea şi tace, apoi mormăie ceva din care ghicesc că doi au fost aflaţi în toaletă. Adică au făcut sex  şi lumea a chemat miliţia. Ce or fi dorind să vadă aceştia adunaţi aici, ca la circ, tocmai asta vor, circ!

 Dincolo de Bulbuc, lîngă salcia pletoasă gardul din tablă anunţă un şantier. Este o toamnă lungă, luminoasă ,aurie.Sînt singur fără nevastă, fără prieteni.Un Robinson Crusoe modern eşuat din sud- vest în nord. Iau lumea de la capăt,o lume nouă sub cer nou.

  Am început să primesc scrisori de la Sana, Gigi. Ce să înţeleg eu din toate acestea, că va trebui să rămîn aici trei ani pînă ce-mi termin stagiatura, sau să încerc să merg spre casă?

Nu cunosc pe nimeni şi nu am nici o pilă, nu-mi place să mă uit la televizor. Stau tolănit şi citesc Kafka. Ce atmosferă…

  Din faţa restaurantului Pietrosul privesc viitorul bulevard, probabil Unirii. E lat cît pot cuprinde cu ochii. În capătul bulevardului sînt nişte unităţi militare.

  Scriu în agenda pe care mi-a adus-o de la serviciul ei, un carneţel cochet mai mult lung decît lat. În buzunarul sacoşei am aflat şi o scrisoare de anul trecut cînd o aşteptam să vină la mine.

  

“ E o căldură aici deosebită. Nici la ştrand nu-mi vine să merg de cald ce este. Pînă ieri a fost frate-meu acasă. Acum e în practică la Arad, te aştept pe 23 iulie să vii aici, aşa cum ne-am înţeles. Mama a început să facă ordine şi curat în casă. Poate veni şi soră-ta.” Călin.

 

Deci şi anul trecut eram tot despărţiţi, mai corect spus nu eram împreună. Acum, ca şi atunci aştept să-mi scrii. Deşi suntem în luna noiembrie vremea este plăcută. M-am săturat de Kafka, să răscolesc limitele imperiului. Un haos parcă dirijat.

 

 

 

                                                

 

”Unde era judecătorul pe care nu-l văzuse niciodată ? Unde era tribunalul suprem la care nu ajunsese niciodată?” Ce gînduri triste şi nici nu e aşa de mult timp de cînd a apărut romanul,vreo şase decenii...

                                          

            

 

 

 

 

                                                 

                  Dragă frate,

 

 Sînt acasă, am venit ieri iar mîine mă duc înapoi, la lucru. Săptămîna asta  am mai fost acasă că am avut  treabă la Ineu, am adus nişte oi la abator. De aici  am ocazia să vin mereu acasă. Tata mi-a  făcut abonament cu patru călătorii pe lună, pot veni în fiecare săptămînă acasă. Aici am de lucru destul. Mă trezesc  la ora 6, am în primire 5700 de oi.

La 6,30 ajung la fermă, fac o inspecţie pe la saivan iar dacă nu sînt probleme deosebite merg la birou. Stau în gazdă la doi bătrîni, aici mai locuieşte o profesoară care se va muta pe 1 decembrie, voi intra în camera în care stă ea acum. Sper ca în zilele următoare să primesc şi eu ceva bani pentru că figurez încadrat de la 1 noiembrie. Nu ştiu cît voi rămîne aici, planul meu este să mă apropii mai mult de casă. Am auzit că doctorul vrea să plece de la îngrăşătoria de viţei. Ar fi o treabă să pot ajunge acolo. Cu gagica m-am certat definitiv. Aştept să-mi scrii. Iată aici adresa mea,Gigi.

 

 

 

           Notiţă.(Cătălin Drumeagu):

 

          Timpul probabil.

 

     Şi dacă gradele din termometre vor scădea cu 2-3 linii, vremea va rămîne deosebit de frumoasă şi de caldă. Presiunea atmosferică va scădea, vîntul va sulfa slab pînă la moderat. Dimineaţa în zonele joase se va forma ceaţă.

 

 

 

 

              Dragul meu,

 

  Am primit scisoarea ta şi mă grăbesc să-ţi răspund. Ieri am fost la biserică iar după amiază am mers la baba Luminosu şi i-am spus că m-am măritat şi c-o să plec,  deci n-o

                                        

 

să mai pot veni la ea. Baba m-a rugat să-i mai scriu cînd voi reuşi. Mîine o să mă întîlnesc cu Ica, vînzătoarea de la piaţă .Am să stabilesc ce condimente îi trebuiesc mamei tale pentru Crăciun. Am cumpărat deja 20 de pachete de piper şi 10 pachete de scorţişoară. Am s-o rog pe Ica să-mi facă rost de vreo 10 – 20 de pachete de cuişoare şi enibahar pentru caltaboşi.                        

  Să-mi scrii cum să procedez să ajungă la ai tăi, acasă. Cum vezi tu problema încălţărilor pentru iarnă?  Să nu bei ca un cuculbău, să nu devii sugativă.Te rog transmite-le verişorilor  mei şi fetiţei lor cele cuvenite. Am început să tricotez. Scuze pentru scrisul meu dezordonat.Te pup,Sana.

 

 

 

                             Dragul meu,

 

 

  Abia azi, în zori ne-am despărţit dar nu rezist  să nu-ţi scriu imediat  că am sosit  cu bine la Timişoara şi că nu am avut probleme la serviciu.I-am dat punga cu castane lui Mărcuş iar el mi-a adus un cozonac proaspăt, de acasă,de la maică-sa, ca un semn de recunoştinţă.

  Trebuie să dau de băut  la cei  din birou  dacă tot  au aflat că m-am măritat.

   Pe tren  am moţăit  pînă la Oradea, de acolo s-a aglomerat şi n-am  mai  putut sta întinsă pe bancheta din compartimentul vagonului.Te rog  să fii cuminte şi să te gîndeşti mult înainte de  a începe un lucru.Salutări şi pupicuri pentru toţi,Sana.

 

 

 

                      Dragul meu,

 

   Am sosit cu bine şi o duc bine...Îţi scriu tot eu prima pentru că  am nevoie  de acel act  încheiat  între mine şi tine pentru schimbarea buletinului şi a actelor. Deci am nevoie  de

certificatul de căsătorie.Te rog  trimite-mi-l cît poţi  tu de repede şi pune-l într-un plic cu

valoare declarată, să nu se piardă.

   Scriu foarte urît că tare mă grăbesc să plec  la Mihaela  care se află la maternitate.Are un băiat.I-am cumpărat un compot de piersici decojite şi un bucheţel de 9 boboci de trandafiri roşii.În zilele următoare ne pune la  un test de inteligenţă la cabinetul psihologic.Te bîzîie  vreo trei ore şi apoi îţi eliberează un certificat .Eu zic  să-mi scrii pe numele vechi,de fată ca nu cumva să nu pot să primesc actele.Aştept cu multă nerăbdare veşti de la tine.Salută neamurile mele din partea mea.

   Scuze pentru scrierea hieroglifică folosită de mine.Cu drag, Sana.

 

 

                       Dragul meu,

 

    Începînd cu întîi decembrie  a nins la Timişoara şi este foarte frig. Nu prea am cu ce mă încălţa adecvat. În cameră e foarte rece. Azi voi scrie o scrisoare la părinţii tăi pentru

                                              5

 

că le  trimit piper şi scorţişoară.Altceva nu am găsit .Ţigări nu este sigur că voi obţine, am mai multe promisiuni dar se spune că au un preţ foarte mare, pe pachet.

    Închei dorindu-ţi toate cele bune ş,i probabil, că-ţi voi mai scrie săptămîna viitoare.Te pup,cu drag,Sana.

 

                                               Fragment din Garajul de pe Valea dracului

 

 

                                       Ștefan Jurcă

 

 

 

Vizualizări: 165

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor