(dintr-un articol publicat astăzi în Observator Cultural)

Şah! În ţara lui Stalin

(I)

                                                               Radu Jörgensen

 

 

Reflexele sovietice, reflexele provocate de traiul printre sovietici, nu dispar uşor. Deşi dobândite, ele sunt pentru unii la fel de de-necontrolat ca instinctele primare.  Grosolănia, delaţiunea, gregaritatea nu se şterg odată cu demolarea statuii lui Stalin. Cu atât mai mult în locuri unde dărâmarea acestei statui a venit şi ea cu o întârziere de două decenii.

 

                             Defecţiune tehnică sau defecţiune etică

 

Pun pariu că, dacă nu sunteţi mari iubitori de şah sau părinţi de tinere campioane judeţene, ci numai admiratori de departe ai jocului sau practicanţi ai lui amatori, nu ştiţi că duminică a luat sfârşit, la Chakvi, în Georgia, a şaisprezecea ediţie a Campionatelor Feminine Europene Individuale de Şah. Nici eu nu ştiam. Până acum câteva zile. Când, deodată, s-a făcut vâlvă! Bine, nu ca atunci când Ponta ar purta ciorapi desperecheaţi, când Băsescu ar acuza, lăuda şi apoi acuza din nou un procuror în unul şi acelaşi interviu, când Udrea şi-ar pierde uscătorul de păr, sau când vreun patron de echipă de fotbal ar... nu ştiu, tuşi. Dar, oricum, vâlvă. O şahistă din România, prezentă la aceste campionate, a fost acuzată – veţi vedea imediat cum şi de către cine - că a obţinut cinci victorii în serie, folosindu-se, cumva, de surse ilegale.

Iată cum stau lucrurile: marea maestră Mihaela Sandu, legitimată la Medicina Timşoara, jucătoare cu un coeficient ELO de 2300, singura româncă din turneu, a câştigat pe rând la reprezentante ale Azerbaidjanului, Georgiei, Rusiei - de două ori la rând, şi din nou Georgiei. După cinci runde românca conducea ......... (continuarea se poate citi aici:  http://www.observatorcultural.ro/Şah-In-tara-lui-Stalin-(I)*articl... )

Lectură plăcută,

RJ

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor