Albastrul din tine, de Eugen Matzota - sinteză

Greoaie-mi sunt așteptările intrării la scenă, mai ales atunci când sunt implicat în sfera spectacolelor complexe, cum ar fi Rigoletto, Carmen, Trubadurul, Traviatta etc. Îndulcirile unor astfel de așteptări mi le fac singur, în cabină, parcurgând lucrări sublime, ale unor scriitori consacrați, care îmi comprimă plăcut trecerea uneori greoaie a timpului, și toate acestea în acompaniamentul unor triluri ale unor instrumentiști pe care îi aud în difuzor.
Un astfel de scriitor, poet, filosof, un om dedicat condeiului și culturii ar fi și Eugen Matzota, membru al Societății Teosofice Adyar, autor al mai multor succese editoriale, inițiator al revistei ALTCulture – o colecție a operelor literare cotidiene de valoare, cât și a oamenilor valenți, sensibili și vajnici pe care îi întâlnești acolo.
În sertarul dulăpiorului de serviciu am și un volum de poezii, care mă încarcă pozitiv înainte de spectacole, sau în timpul așteptării între actele artistice. Este vorba de „Albastrul din tine”, o apariție recentă, scoasă la tipar în 2018. Am citit cu interes recenziile incipiente, cât și imensa activitate literară a distinsului Eugen Matzota, ca ulterior să trec la rătăcirea prin cărările meditative ale versurilor, și doar atunci când am spectacole, fiindu-mi cumva o carte de căpătâi a popasului meu zilnic prin teatru. Credibilitatea lucrării îi este dată și de câteva păreri plauzibile, valente; unele dintre ele aparțin directorului prestigioasei reviste „Alternanțe” din Germania, venite din partea lui Eugen Popin, și celelalte, la fel de solide, din partea fondatorului și directorului revistei „ITACA”, doamnei Dorina Șișu, intrând și eu cu sinceră bucurie într-o simbioză statornică alături de părerile domniilor lor.
Volumul conține 30 de poezii, împărțite în două capitole distinctive: Cuvântul din mine și Haiku. Înainte de toate sunt fascinat de simplitatea cu care scrie Eugen Matzota, generalizând acest detaliu întocmai unui har. Aceeași simplitate în scrierile sale le-am întâlnit în mai multe lucrări ale domniei sale, fie ele academice, poetice sau prozaice. În volumul de față sunt captivat de sincretismul imagine text pe care l-am surprins, a etalării discreției și eleganței, a alegoriei și metaforelor hermetice, poeziile cu pricina fiind citite ca atare, expuse cu simplitatea lor ostentativă, sau căutând să afli ce se află ascuns înapoia simplității lor, iar acolo se activează profund procesul de gândire al celui care le citește, penetrând în imensitatea timpului și a spațiului.
Cum să nu mă odihnesc spiritual, când dau de astfel de incantații:

„Fluvii de sunete ne trec prin suflet

Adânci și grave,
Rostogolindu-se treptat,
Tot vin și iarăși vin,
Ca valurile mării dimineața

Nimic nu ne atinge,
Nimic nu ne ajută,
Căci totu-i o deșertăciune,
Și lumea lor, e doar farsă...”
denotând iluziile vieții, pe care trebuie să o primim ca atare, sau:

„La umbra sufletului tău

Sunt oaspete la sărbătoarea sufletului tău
Și nici nu-mi pasă de mă pui să stau la colț.

Nu-mi pasă dacă și-alții sunt pe-acolo,
Nu-mi pasă nici cum sunt privit.

Nu-mi pasă cine e în dreapta ta,
Nu-mi pasă de nimic, sunt fericit.

Sunt doar un oaspete.

Și-atât pot să fac și eu,
Să plec când vreau...”

...autorul intrând în sfera poeziilor ezoterice, cu povețele lor proeminente. Versuri scurte, dar care îți dau temeinic de gândit, din care pot emana ample dezbateri, angrenându-ne cu forța unui vortex spre postura incontestabilă a însemnătății artei retoricii.
Recomand cu franchețe astfel de lucrări, și dacă nu v-am convins, poposiți cu predilecție în ubicuitatea valorică a revistei AltCulture! Cu considerație...

Vizualizări: 451

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Adrian Scrimint pe Iulie 12, 2020 la 8:56pm

Mult stimate riti, mulțumiri pentru popas! Sentimente reciproce!

Comentariu publicat de riti pe Iulie 12, 2020 la 5:38pm

E deosebit de reconfortant să știi că ai la îndemână un punct

de sprijin și de încredere pe care să ți se proptească,  din

când în când, moralul flendurit de frământările cele de toate

zilele. Să (ne) trăiască poeții, dar și prozatorii, pe lângă ei!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor