De timpuriu facem mereu alegeri. Evaluam si alegem, uneori se dovedeste ca gresim, data viitoare alegem din nou, de la maruntisurile cotidiene gen inghetata, suc, etc. la alegerile pe termen mediu - vestimentatie, scoala, masina, casa, prieteni, si altele asemanatoare, care, unele, pot deveni determinante pentru viata noastra. Alegerea este, mai ales cea pe termen mediu sau lung, rezultatul unui compromis intre ratiune si inima. Ce vrem nu este intotdeauna promitator, ce ar trebui, nu ne bucura indeajuns, mai lasam ceva de la inima, mai argumentam cu ratiunea, si, in cele din urma decidem. Odata luata, decizia aduce liniste, pace interioara, multumire, chiar daca drumul pana aici este greu, zbuciumat, hartuitor, suferinta prelungindu-se uneori, si dupa luarea hotararii.
Mai exista un fel de decizie, una ce se ia doar cu inima, o alegere de suflet, rapida, transanta, generoasa cu una din parti, devastatoare cu cealalta, de obicei, in functie de cat de multa asteptare, dezamagire si iubire se combina in acea decizie rapida, luata cu inima infierbantata, decizie ce exclude obligatoriu ceva sau pe cineva, discrimineaza intr-un fel, darama o cetate inaltand alt castel in loc, ingroapa o credinta generand o speranta, tradand uneori increderea nestramutata in noi, a cuiva pus in fata alegerii inimii noastre. De multe ori, de cele mai multe ori, mereu, fericirea unora se construieste pe nefericirea altora. Efectul cel mai dureros al unei alegeri cu inima, dupa parerea mea, este umilinta, umilirea celui ce pierde prin alegerea facuta, umilinta generata de perceptia tradarii implicita alegerii. Acceptam greu ca suntem exclusi, ne simtim tradati, suferim cu adevarat, devenim necrutatori, sau excesiv de exigenti, cu cei din jur, in orice caz, sa nu fii in pielea celui tradat.
Din fericire exista un element ce nu alege niciodata, este impartial, vindeca mai mult decat ne-am astepta, aduce pacea in livezi, intelepciunea in suflete, dar, din pacate, simultan cu uitarea si batranetea: timpul.

Vizualizări: 100

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Marian Bunescu pe Iunie 30, 2013 la 10:51am

Multumesc sincer Caterina pentru lectura si pentru acest comentariu minunat, care continua intr-un fel atat de prietenesc, parca am fi fost alaturi pe o terasa, si atat de intelept gandurile mele! Comentariul tau, atat de plin de viata, este el insusi un text minunat! Ganduri bune!

Comentariu publicat de caterina scarlet pe Iunie 15, 2013 la 8:32am

este o meditație interesantă asupra felului cum ne construim viața. dar eu zic că așa cum este când îți faci o casă, ai proiectul și ai ales o anumită arhitectură , numărul de camere și de etaje și stilul  arhitectural , nu o poți face decât cu anumite materiale și în anumiți parametri. la viață este puțin modificat. ai cărămizile, ai terenul, poți săpa fundația doar cât îți permite structura proprie. eu aș zice că sunt mai mult nivele de alegere . una e deja făcută. nu poți fi balerină la operă dacă ești prea înaltă și prea mușchiuloasă.poate fi aici alegerea naturii.apoi sunt idealurile.vreau să fiu fizician, vreau să fiu astronaut...vreau să fiu  iubită de toată lumea...și nu se poate. acestea sunt visele. ne însoțesc de la pubertate până la adolescență și ne sunt fermenți de creștere și apoi  ne parazitează până murim transformându-se într-un laitmotiv idiot gen: aș fi putut fi și viața nu m-a ajutat. normal că viața a avut mai mult bun simț. ce vroiam era o utopie dar tot o alegere se numește. și apoi viața a ales pentru tine puțin, mult mai puțin dar conform cu ceea ce puteai tu oferi.dacă în loc de fizician ai devenit mecanic auto și ești bun, ai bani, întreții o familie respectabilă poți minți că nimic nu ți-ai dorit ăn viață decât asta. de ce se presupune că am fi sinceri când ne facem autobiografia? alegerile matrimoniale?ei, pentru asta nu trebuie examen scris și oral ca la o angajare sau o intrare la un institut de învățământ. aici este o loterie.asta dacă vrem să simplificăm lucrurile.poate și aici e ceva știință, cântărire de avantaje, lăsat din pretenții și căutat beneficii pe termen lung. căci iubirea și căsnicia nu merg mereu mână în mână.iar o căsnicie presupune mulă bătaie de cap. cu iubitul e mai simplu.apoi sunt copii. îi alegem? doamne! nu.există un raport. noi i-am vrut pe ei nu ei pe noi.deci, le-am luat dreptul de a alege. e un paradox nu un neadevăr. îi iubim pentru că ne iubim și pentru că le suntem datori deoarece i-am adus pe lume.de unde am pornit și până unde am putea ajunge  e cale lungă și întortocheată. nu poți face alegerea dacă să furi din banii statului având ocazia și a-ți cumpăra o înghețată sau o prăjitură. acestea doua se fac la alt nivel. unul la nivel de educație și conștiință altul la nivel de glicemie, temperatură și calculul mărunțișului din portmoneu.

Comentariu publicat de Marian Bunescu pe Martie 10, 2013 la 7:16pm

Alexandra, nu-ti pot spune o rugaciune, fiecare ingenunchiem in felul nostru, Dumnezeu ne cunoaste fiecaruia chilia, pana acum cateva zile ti-as fi dat un raspuns fara echivoc, acum nu mai pot, au trecut peste mine fapte de viata ce mi-au tulburat alegerile, m-am simtit tradat si sunt dezamagit, dezorientat. Mai am ceva de luptat sa ma regasesc in propriile mele trairi. Peste ceva timp, daca vei mai fi pe aproape, iti voi povesti...Multumesc pentru lectura, nu e putin lucru, crede-ma!

Comentariu publicat de alexandra popescu pe Martie 9, 2013 la 2:45pm

Cine   alege din noi?Alegerile le facem in functie de cromozomi,de subconstient,de ce legaturi ne aduc din trecut,de legaturi ce trebuie sa izbaveasca .

Ce se alege din noi?De ce nu exista o rugaciune pentru alegeri ?

Vezi ce de intrebari caut dupa ce am citit" Alegerile "..si nici nu stiu daca imi poti spune o rugaciune pentru timp

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor