Alexandra Chira, mica privighetoare din Salaj

Alexandra Chira din Plopis este o fetita in clasa a V-a. Un ghemotoc de fata care, insa, nu este ca toate fetitele de varsta ei. La sfarsitul anului trecut, in cadrul Galei “Salajul merita si mai mult”, Alexandra Chira a fost premiata pentru merite deosebite in promovarea folclorului autentic din judetul nostru. Ce merite deosebite ar putea avea o fetita de clasa a V-a?
Alexandra Chira este colaboratoare a Ansamblurilor folclorice „JidveiI Romania”, „Crisana” din Oradea, „Columna” si „Porolissum” din Zalau. Cu vocea ei de inger a incantat publicul iubitor de folclor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia si Spania. A participat la numeroase festivaluri si emisiuni radio si TV, printre care se numara: Tezaur folcloric, Cafeneaua astrelor, Debut 50 plus la TVR1, Ora populara la TVR 2, Dimineata cu Razvan si Dani, Album National si Sa v-amintiti Duminica pe National TV; a participat la Festivalul Callatis, la emisiunile La izvorul dorului, Caravana Favorit, Seara favorita, La un pahar favorit si Concertul folcloric „Lioara, lioara, flori de primavara” de la Sala Radiodifuziunii Romane din Bucuresti.

Numele Alexandrei Chira a aparut si in Spectacolul organizat la Muzeul Satului din Bucuresti pentru delegatiile participante la Summit-ul NATO, precum si pe scena Festivalului international Cerbul de Aur de la Brasov.

Talentul special al micutei Alexandra Chira a fost rasplatit cu numeroase premii nationale si internationale: Marele Premiu si Trofeul Festivalului - Concurs „Tinere sperante”, Gherla – 2006; Marele Premiu si Trofeul „Rapsodia Romaneasca”, organizat de Televiziunea FAVORIT TV, Bucuresti, 2007; Marele Premiu si Trofeul Festivalului National de Muzica Populara Romaneasca „De Ispas la Nasaud”, in 2007; Marele Premiu si Trofeul Festivalului - Concurs National pentru copii „Flori de cantec romanesc”, de la Focsani, in 2007; Marele Premiu si Trofeul Festivalului - Concurs International pentru tinere talente „Floare mandra a tineretii”, de la Cernauti, Ucraina, anul trecut; Marele Premiu si Trofeul Festivalului International „ Fasanc 2008” organizat de Societatea Culturala „George Cosbuc” din Grebenat, Serbia; Marele Premiu si Trofeul Concursului „Varietati bihorene”, Auseu – Bihor.

Contributia talentatei Alexandra Chira la promovarea folclorului autentic din zona Salajului a fost recunoscuta si de autoritatile locale. Astfel, Primaria Simleu Silvaniei i-a oferit un Premiu de Excelenta pentru marea dragoste si exceptionala contributie adusa la pastrarea si promovarea folclorului romanesc autentic si stralucitul succes repurtat in concursuri, iar Primaria Zalau I-a oferit tot un Premiu de Excelenta pentru promovarea culturii si spiritualitatii romanesti din Ardeal.

Vizualizări: 227

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor