Le Philosophe nu (2010) este lucrarea « cea mai personala » a lui Alexandre Jollien, cum autorul insusi o declara. Specialist in filosofia greaca, conferentiar, sustinator al persoanelor cu handicap este de asemenea autorul romanelor: Eloge de la faiblesse (1999); Le métier d’homme (2002); La Construction de soi (2006). Pentru ansamblu operei sale a primit premiul Pierre Simon « etica si societate ».


Romanul este dedicat cautarii frumusetii individuale, a frumusetei sufletesti  pe care doar propriul nostru ochi o poate descoperi in intreaga sa splendoare. Ideea unui tratat al pasiunilor devine laitmotivul cartii de-a lungul careia autorul isi pune intrebari despre : timp, pasiuni, afirmare, furie, echilibru, perfectiune, fericire, bucurie, intr-un cuvant impacarea cu sine pe care orice fiinta umana o cauta - « fondul fondului ». Mai mult, insista si asupra sintagmei « te iubesc » care astazi capata conotatia « am nevoie de tine ».


Lucrarea este conceputa ca un jurnal intim in care autorul prezinta nelinistile sale nu pentru a se debarasa, pentru a le arunca la cos, ci pentru a gasi o solutie, a da un sens vietii pe care o traieste. Convins ca tot ceea ce a citit pana acum nu-i poate servi pe deplin de model, concluzioneaza ca bucuria trebuie descoperita personal, iar focul ei intretinut mereu; ca impacarea cu sine vine din a sti sa renunti la un « eu » egoist.


Prin definitie, omul se naste cu dorinta de asceza, iar pasiunile ar trebui sa ne aju ca « veritabile instrumente de viata ».


Dar « cum putem trai simtindu-ne liberi cand pasiunile ne impiedica » ? Filosoful gaseste o solutie personala : « le chemin de crête », ceea ce ar semnifica arta de a trai cu discernamant, aici si acum din resurse personale, fara a ne lasa orbiti de obsesii, continuand in acelasi timp asceza sufletului.

 

Le chemin de crête sau calea de mijloc est solutia spre asceza frumusetii sufletesti.

Vizualizări: 52

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Chidu Ileana Adriana pe Ianuarie 9, 2011 la 11:32am
nu m-am referit la frumusetea interioara ci la libertatea interioara
Comentariu publicat de Lisa Mititiuc pe Ianuarie 9, 2011 la 10:31am
fiecar cu resursele personale, cum zice Alexandre Jollien
Comentariu publicat de Chidu Ileana Adriana pe Ianuarie 9, 2011 la 10:28am
toti oamenii din jurul nostru sunt lectii pe care trebuie sa invatam, nu zic ca e usor dar eu am considerat ca aceasta cale mi se potriveste mai bine
Comentariu publicat de Chidu Ileana Adriana pe Ianuarie 9, 2011 la 10:25am

obiectivul sau mai curind telul budismului este detasarea de cele 108 dependete ce ne fac sclavi in aceasta lume si

atingerea starii de nirvana cu atentionarea ca aceasta cale trebuie parcursa plini de compasiune pentru orice fiinta simtitoare

Comentariu publicat de Lisa Mititiuc pe Ianuarie 9, 2011 la 10:09am
care este obiectivul?
Comentariu publicat de Chidu Ileana Adriana pe Ianuarie 9, 2011 la 10:07am
este un concept budist ,este mai curind o stare de spirit care se experimenteaza prin meditatie
Comentariu publicat de Lisa Mititiuc pe Ianuarie 9, 2011 la 10:03am

puteti defini  mai exact "libertatea interioara"?

Comentariu publicat de Chidu Ileana Adriana pe Ianuarie 9, 2011 la 9:59am
eu am ales libertatea interioara
Comentariu publicat de Lisa Mititiuc pe Ianuarie 8, 2011 la 9:07pm

lipsa de discernamant este la fel de periculoasa ca si etichetarea cu "normal" si "nu e normal"; de aceea se alege calea de mijloc,adica: analizam oamenii cu inima si  faptele cu intelectul.

mi s-a reprosat ca nu sunt toleranta. reflectand, am realizat ca sa poti fi, ar  trebuie sa te consideri undeva sus

pe scara ierarhica a societatii; dar pentru mine ea nu exista nici in sus, nici in jos pentru ca am inteles ca fiecare om e bun la ceva.

 

despre societatea in care traim, se spunea adesea "lumea e cum e si ca dansa suntem noi". cu o mica precizare: avem dreptul sa alegem ceea ce vrem sa fim.

Comentariu publicat de Moroz Cristian pe Ianuarie 8, 2011 la 8:45pm

''Normal este un cuvant des folosit in medicina si psihologie, luat de-a dreptul insa este prea abstract. Cand decidem ce e ''normal' si ce ''nu e normal'', poate deveni foarte periculos''   Alexandre Jullien 

E usor de zis si chiar de realizat, o viata traita sub discernamant, folosind doar resursele personale si fara a ne lasa orbiti de obsesii, dar, asta intr-o societate unde nu ti se spune de mic ceea ce e ''bine'' si ''rau'', ''normal'' si ''iesit din comun'', o societate unde nu ti se arata la televizor ca a fi om ''normal'' inseamna sa lupti (chiar sa ucizi) pentru a-ti afirma valorile sau a le ''proteja'', unde nu te vinzi pentru niste hartii numite bani care cica ''iti aduc'' fericirea, unde nu ti se arata ce sa mananci, cu ce sa te imbraci si sa te incalti, ce parfum sa ai si cu ce rimel sa te dai. Societatea in care traim azi, din pacate, e una falsa, hidoasa, plina de minciuni! Trist, dar adevarat!

Cu respect,

C M

 

 

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor