Alo, 112? L-au furat pe Moș Crăciun!!!, povestire de Petre Crăciun

Între două apeluri, dinspre dispeceratul Poliției răzbăteau acorduri de colinde. Pentru a nu știu câta oară, comisarul Mircea Atanasiu făcea echipă cu agentul Sergiu Rotofei, pe tura căruia se întâmplau toate nenorocirile. Acesta era și motivul pentru care Atanasiu privea cu groază planificarea serviciilor. Comisarul Dan Cernat, ofițerul care asigura continuitatea conducerii, știa și el acest fapt, ceea ce îi dădea siguranța unui Crăciun cu totul neobișnuit.

Până la ora 21, nimic deosebit, dar timp mai era din belșug.

Plicitisit, Atanasiu începuse o nouă partidă de șah cu criminalistul Emil Mateescu. Puțin după ora 21.30, după ce obținuse cea de a doua victorie, Atanasiu ridică receptorul. Emil, care își cunoștea destul de bine colegul, înțelese. Aveau treabă.

*

Avocatul Teodor Popovici se întorsese acasă pe la ora 21.15, găsindu-și băiețelul în vârstă de șapte ani în culmea disperării. Bogdan, așa îl chema pe copil, îl așteptase la fereastră pe Moș Crăciun, cu toate că tatăl său încă nu sosise acasă. Cine știe, poate era mai grăbit Moșul în seara aceea... Pe la 21.00, Moșul apăruse, intrând în casă pe ușa din față. Cuminte, juniorul continuase să urmărească scena din același punct. Peste câteva momente, cel care aducea bucuria în casele tuturor copiilor reapăruse în curte, fiin întâmpinat de doi zdrahoni. După o luptă inegală, Moș Crăciun fusese luat pe sus și aruncat pe canapeaua din spate a unui BMW. Convins că cei doi erau niște răufăcători care îi puteau pune în pericol pe toți copiii din lume, Bogdan îi povestise scena tatălui său care venise la scurtă vreme acasă. Cu ochii în lacrimi, copilul îl rugase pe avocat să anunțe poliția pentru ca Moș Crăciun să își poată duce la îndeplinire misiunea din noaptea cel mai importantă a anului.

-Tată, te rog, fă ceva... Copiii vor aștepta degeaba în această noapte... Trebuie să acționăm!

Iar Teodor Popovici acționase, chemând poliția.

Atanasiu, un om cu sute de cazuri la activ, ascultase povestea avocatului și nu-și putea aduna gândurile.

-Domnule avocat, sunteți absolut sigur că nu imaginația copilului ne pune pe jar? Gândiți-vă, răpirea lui Moș Crăciun nu este tocmai genul de întâmplare cu care ne întâlnim la tot pasul...

Avocatul îl rugă pe Bogdan să meargă în camera lui pentru a deschide, împreună cu doamna Popovici, cadoul pe care Moșul apucase să îl lase sub bradul din living. Apoi, cu vădită îngrijorare, spuse:

-De fapt, ca să vă spun sincer, cel care a fost răpit este fratele meu, Gabriel, pe care îl rugasem să se costumeze și să ajungă acasă înaintea mea. Știți, Bogdan a început să aibă unele dubii în legătură cu Moșul și voiam ca acțiunea să se consume înainte de a ajunge eu acasă. Așa era mult mai credibil...

-Înțeleg, spuse Atanasiu, așa mai venim de acasă... Mă și gândeam cum să luăm declarații de la renii lui Moș Crăciun... De la Rudolph cel bun, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder și Blitzen, spuse Atanasiu, mândru de el...

-Șefu, îi știți pe toți? se miră Rotofei... Eu, de la Dasher mă pierd cu firea...

Atanasiu trecu peste momentul de sinceritate al lui Rotofei și ceru mai multe lămuriri în legătură cu fratele avocatului.

-Gabriel este om de afaceri. De câtva timp, primea telefoane de amenințare din partea unor indivizi care îi percepuseră taxă de protecție. Un singur element îi reținuse atenția lui Gabriel. Cea care îl contactase avea un accent rusesc, iar un altul îi spunea ”Țarul”.

Nu era mult, dar era, totuși, un fir.

Între timp, apăruse copilul, cu o mașină mare, teleghidată, în brațe.

-Tinere, îi zâmbi Atanasiu, dacă îl găsesc pe Moș Crăciun, ce-mi dai?

-Jumătate din cadoul meu, zise serios Bogdan. Copiii din întreaga lume trebuie salvați.

-Bine, glumi Atanasiu, bate palma!

*

-Boss, care este direcția? întrebă criminalistul Mateescu, cel care făcea și oficiile de șofer al autoturismului poliției.

-Dacă ai avea accent rusesc și ai vrea să îți petreci noaptea de Crăciun într-o ambianță cât mai apropiată de plaiurile natale, unde te-ai duce? întrebă la rândul său Atanasiu.

-La barul ”Gorbaciov”?

-Vezi că ești băiat deștept? Chiar dacă pierzi partidă după partidă la șah...

-Lăsați că îmi iau revanșa după ce îl prindem pe Moș Crăciun și îl dăm pe mâna renilor...

*

Din fericire, cei doi nu erau cunoscuți la bar. Imediat ce intrară, o tânără blondă veni spre ei, invitându-i să se așeze la o masă mai retrasă.

-Zvetlana, zâmbi blonda.

-Mișa, zise Atanasiu, spre stupoarea colegului său.

-De unde ești tu? îl privi Zvetlana suspicioasă.

-Din Odessa, răspunse Atanasiu. Dă-ne câte 200 de vodcă.

-Așa puțin? Și mai te lauzi că ești din Odessa?

-Pentru început, se ținu tare Atanasiu.

Peste câteva minute, blonda reveni cu două pahare, pe care cei doi le băură pe nerăsuflate, pentru a nu da și mai tare de bănuit.

-Eu vreau o șampanie, zise Zvetlana.

-Te rog să îți aduci, ceru Atanasiu, ca și cum ar fi fost ”în bani”.

-Șefu, asta ne mănâncă toată leafa, zise speriat Mateescu. Eu merg să mă uit la mașină...

-Nu pleci nicăieri, spuse Atanasiu. Stai aici și nu deschide gura.

Zvetlana apăru cu o sticlă întreagă de șampanie. Își turnă în pahar și îl bău pe tot.

-Ce vreți de la mine? Chestia cu Odessa mi-a plăcut la nebunie...

-Îl căutăm pe unul ”Țarul”, spuse Atanasiu.

-Nici mai mult, nici mai puțin, râse femeia. Dați 200 de euro și vă spun, zise ea, apropiindu-se de urechea bărbatului.

-În lei românești este bine?

-Și în ruble. La cursul zilei, de bună seamă.

Atanasiu puse nouă bancnote de câte 100 de lei în nota de plată și așteptă.

-Aici vine de la miezul nopții, dar numai să se distreze. Centrul lui de comandă este pe strada Cazematei, unde a fost Fabrica de gheață. Să nu-i spuneți de mine că ăsta nu glumește...

-Stai fără grijă, o asigură Atanasiu. Nu-ți facem mizerii.

-Ăsta de ce nu vorbește? întrebă Zvetlana, făcând semn către Mateescu.

-E mut, zise Atanasiu sec.

Zvetlana își puse banii în buzunar, fără să comenteze, și plecă spre bar cu sticla de șampanie.

-Și mut și falit, se văită criminalistul după ce ieșiră în stradă.

-Lasă mă, că facem raport și ne recuperăm banii, spuse Atanasiu.

-Poate de Paște, se arătă neîncrezător Mateescu.

*

Înainte de a ajunge la locația pe care o căutau, sună telefonul mobil al lui Atanasiu.

-Da, eu, spuse acesta. Au sunat pentru o răscumpărare? Cât de mare? 200.000 de euro? Băieții ăștia nu se joacă. Cât timp de gândire v-au dat? O oră? E clar, vor să le rămână timp să se și distreze... În regulă, așteptați fără să faceți nimic. Dacă mai sună, vă rog să mă țineți la curent, spuse Atanasiu, după care își informă colegii cu care era în autoturism.

Atanasiu îi ceru comisarului Dan Cernat să pregătească o grupă de polițiști de la Serviciul de Intervenții Speciale. Aceștia trebuia să ajungă înaintea lor pe strada Cazematei și să ocupe pozițiile din jurul Fabricii de gheață, astfel încât la venirea lor să se poată declanșa acțiunea de prindere a ”Țarului” și a locotenenților lui.

Fabrica de gheață era o adevărată ruină unde se petreceau numeroase nenorociri. Nu era pentru prima dată când Atanasiu sau colegii lui fiind nevoiți să ”viziteze” ruinele fostei fabrici de gehață a orașului.

Mateescu opri autoturismul în fața une clădiri din interiorul fabricii. De undeva, din noapte, se auzi o voce cu accent rusesc:

-Ați venit cu banii? S-a mișcat repede avocatul...

Fără îndoială, vocea era a celui poreclit ”Țarul”.

Atanasiu nu spuse nimic, spre uimirea celuilalt, care continuă:

-Fă zece pași înainte și lasă diplomatul pe botul BMW-ului. Ai înțeles?

-Am înțeles, spuse Atanasiu, care avea, într-adevăr, în mână o geantă din cele pentru laptop.

-Mergi mai încet, spuse ”Țarul”. Dacă faci o mișcare greșită, trag!

-”Țarule”, tună o voce din spatele bărbatului, este o cursă. Avocatul nici nu a confirmat plata. De unde au apărut aștia?

-Și acum spui, tâmpitule? se răsti ”Țarul”, încercând să fugă în interiorul clădirii. Era prea târziu, pentru că polițiștii de la Intervenții Speciale ieșiseră din ascunzători, năpustindu-se asupra nelegiuiților.

Nu peste mult timp, ”Țarul” și încă două matahale erau încătușați în mijlocul curții, nu departe de BMW.

-Voi sunteți renii? glumi Rotofei. Hai să vedem care este Dasher? Tu ești? îl întrebă el pe unul dintre ruși.

-Eu sunt Blitzen, glumi rusul, cam fără chef.

-Acum că i-am găsit pe reni, zise Atanasiu, să vedem unde este Moș Crăciun. Nu de alta, dar i-am promis lui Bogdan că îl vom trimite cât vom putea de repede să împartă cadourile.

În acel moment, se auziră niște zgomote dinspre portbagajul BMW-ului.

Era clar unde era Moș Crăciun.

*

Bogdan era în culmea fericirii. Nu trecuseră două ore de la anunțul său și Moș Crăciun fusese eliberat. Copilul îl văzuse cu ochii lui, dăduse mâna cu el și îi spusese cu deosebită preocupare:

-Moșule, ce bine îmi pare că te-au salvat. Îmi era atât de milă de copiii la care nu mai aveai cum să ajungi... Ce crezi, vei recupera timpul pierdut? Mai este vreme?

-Dacă plec acum, ajung la timp, spuse Moșul, sigur pe el. Rămâneți cu bine, copiii mei, eu plec să duc jucăriile. Rămâneți cu bine și să fiți cuminți.

-Moșule, de fapt ce de te-au răpit? întrebă Bogdan.

-Niște oameni răi, nu au fost mulțumiți cu jucăriile pe care le-au primit și au vrut să îmi ia tot sacul...

-Ce urât, spuse Bogdan... Cu bine, Moșule...

Apoi, copilul îl privi pe Atanasiu, făcându-i cu ochiul.

-Nu știu cum să vă mulțumesc... Ați făcut atâtea pentru copii... Să mergem la mine în cameră, spuse copilul.

-De ce? se miră Atanasiu.

-Ați uitat? Am bătut palma să împărțim cadoul.

-Amice, am crezut că știi de glumă!, zise bărbatul. A fost o onoare pentru mine să primesc o misiune atât de importantă...

-Să mergem la sediu, glumi Mateescu, tocmai mi-au raportat că a dispărut și Zâna Măseluță.

-Și ea? se sperie copilul.

-Era o glumă, îl liniști Atanasiu. Oricum, eu îți las numărul meu de telefon. Dacă ai probleme, te rog să mă suni și venim imediat să te ajutăm.

-Vă mulțumesc și vă doresc Crăciun Fericit! Mă duc să le spun colegilor că a dispărut Moș Crăciun și a fost recuperat cu ajutorul meu. Oare mă vor crede?

-Sigur, sigur, îl asigură avocatul, mulțumit de finalul poveștii.

Petre Crăciun

Citeste si aici

http://www.literaturacopii.ro/stire-basme-legende/alo-112-l-au-fura...

Vizualizări: 77

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor