M-am dezbrăcat de mine ca de o haină veche,
mi-am pus genunchiul pe piatră
şi te-am rugat să îmi acoperi sufletul cu alte straie.
Te-am lăsat să rupi din el cât ai vrut
-şi cer, şi cântec, şi copilărie,
să-l întorci pe toate feţele,
să-l desfaci de vise, de albastru,
te-am lăsat să ţi-l potriveşti.
Când din el a mai rămas cât o umbră de oră,
te-am rugat să laşi vara să iasă din temniţa pumnilor tăi,
să-l îmbrace.
Tu ai plecat cu vară cu tot,
iar eu am rămas în genunchi lângă umbra de oră,
căutându-mă.

Vizualizări: 92

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Constantin Grecu pe Iunie 8, 2010 la 3:38pm
poezia,după părerea mea ,este expresia concentrată a inimii şi a minţii!Subscriu la cele arătate de domnul Gelu Vlaşin căruia îi voi trimite cele două antologi ale Cenaclului literar şi de jurnalism ,,Victor Isac''din Hunedoara,aflate în stadiu de tehnoredactare!
Comentariu publicat de Gelu Vlaşin pe Iunie 8, 2010 la 3:10pm
Domnule Drucea, cred că sunteţi într-o sublimă eroare. Nici un poet autentic nu s-a născut din neant. Fiecare s-a "şcolit" cum a putut dar cu siguranţă că şi-a format undeva nişte criterii de lecturare, niste forme de scriere, nişte puncte de reper. N-ai cum să reuşeşti a spune ceva în poezie dacă te bazezi doar pe fundamentul ereditar sau doar pe harul cu care ai fost înzestrat. Nu-i suficient ! Există, domnule Drucea Şcoli de Poezie ! Cea mai puternică şcoală de pozie de până acum cred că a fost, cel puţin pentru mine, în cadrul Cenaclului de la Litere din Bucureşti. Începând cu cercul de literatură a lui Mihai Ignat, continuând cu Mircea Cărtărescu şi apoi cu Marius Ianuş. Cenaclu Paradigma condus de regretatul Marin Mincu s-a constituit şi el la vremea respectivă într-un formator de opinie. Nina Vasile avea un Club de lectura la Biblioteca Metropolitană. Răzvan Ţupa avea (şi are încă mai are) Poeticile Cotidianului. Ioan Bogdan Lefter - Cafeneaua critică. Şi vorbesc doar de Bucureşti. Fără a mai pune la socoteala mişcările literare similare de la Timişoara, Cluj, Iaşi, Sângeorz - Băi şi din alte şi alte oraşe. Fără puncte de reper, fără "şcoli" nu rămâi altceva decât sclavul propriilor neputinţe. Rămâi undeva suspendat într-o falsă încredere că tot ceea ce scrie un autor este demn de a fi remarcat indiferent de valoarea intrinsecă a textului respectiv. Nu vorbim despre a schimba esenţa unui poem ci de maniera prin care poţi să transmiţi potenţialului cititor acel "ceva" necesar prin care-şi poate identifică măcar o parte a trăirilor, care poate să-i producă măcar un minim sentiment, o minimală simţire. "Consumismul" în poezie nu-i altceva decât o formulă degradantă de mercantilism. Încă n-am ajuns în ipostază de-a înţelege că poezie în esenţa ei nu-i altceva decât o formă de exprimare artistică. La fel cum se întâmplă cu arta plastică sau muzica. Ce-ar fi să mergem la un vernisaj şi dintr-o dată să vedem pe stradă zeci de mii de oameni care merg pentru acelaşi scop ? Aşa se întâmplă şi cu poezie, domnule Drucea. Cei care simt vibraţiile unei scriituri pot să "vadă" fără să mai fie nevoie să "privească". Să-i lăsăm pe veleitari, grafomani şi alte categorii rupte de realitate să-şi ducă mai departe crucea. Insă în nici un caz eu n-o să încurajez vreodată aceste manifestări. Niciodată n-o să promovez astfel de scriituri doar de dragul de-a fi considerat un tolerant simpatic, prietenos şi "un om de treabă".
Comentariu publicat de Emil Druncea pe Iunie 8, 2010 la 2:05pm
Sunt bucuros sa avem o polemica cordiala domnule Vlasin si ii invit si pe ceilalti sa participe.Eu pornesc de la ideia ca poezia nu este literatura ,si ca am inglobat-o in categorie doar pentru a avea un reper.Poezia este forma de comunicare intre divinitate si traitorii de pe Terra.Daca receptorul numit poet are valoare,poezia este receptata si de catre"consumatorul"de frumos,iar daca nu ,e doar o parere a unui simplu cetatean care se crede altceva decat este de fapt.Poezia vine cand vrea ea sa vina,la cine vrea ea sa vina si in forma in care vrea ea sa vina.Pentru proza avem instrumente de cunoastere a lumii,iar prozatorul are nevoie de priceperea de a pune la un loc ganduri,experiente,iluzii,dorinte,incercand sa intre in consonanta cu cititorii sai.Poezia e supracunoastere,n-are a face nimic poetul cu ea,el e doar alesul.Poezia este adevar,proza e fictiune.De acea eu cred ca sfaturile nu sunt bune pentru poeti,pentru ca nu e bine sa schimbi adevarul poetului cu adevarul sfatuitorului.Mie mi se pare aceasta o mica pacaleala,chiar daca intentia e generoasa si prefer sa-i spun celui care asterne pe pagina ceeace numim poezie ca are sau n-are talent,restul fiind treaba lui.Nici prozatorul nu are nevoie de sfaturi.La ce bun sa schimbi o fictiune cu alta?.In fond nu exista scoli de poezie sau de literatura.Sant pentru incurajarea tinerilor care au talent,dar asta e altceva.Pana la urma ,un text prezentat este doar un moment al creatiei,iar o carte este un manunchi de momente.Conditia ca sa fie poezie este sa existe "consumatori"si dupa ce ne-am saturat tot citind-o.
Comentariu publicat de Gelu Vlaşin pe Iunie 8, 2010 la 1:11pm
Aici vă contrazic domnule Druncea ! Sfaturile ajută foarte mult. Comentariile critice aplicate sunt adevărată mană cerească pentru autorii tineri. Vă rog să mă credeţi. Am trecut şi eu prin această etapă şi încă mai trec. Orice sfat, orice comentariu bine justificat este sursă teribilă la nivel evolutiv. Cu condiţia să nu fie pur şi simplu destructiv doar din dorinţa de-a demola şi nimic mai mult.
Comentariu publicat de Emil Druncea pe Iunie 8, 2010 la 12:47pm
Odata cu trecerea timpului poetul se cizeleaza.Nu abunda lumea de genii.Cu toti am remarcat sincopele,cliseiele,cu toti le-am "practicat"la inceput,dar vorbim despre un autor tanar si este important daca se intrezareste talentul.Sfaturile nu ajuta,perfectionarea vine doar cand exista talent.Si exista,Lavinia !
Comentariu publicat de Gelu Vlaşin pe Iunie 8, 2010 la 11:00am
Foarte pertinent comentariul tău, Sebi ! Ai reuşit să transmiţi exact ceea ce trebuia. Sigur că mai există în text şi alte sincope însă în principal tu ai reuşit să le observi pe cele mai vizibile. Poemul este la limita foarte sensibilă dintre maximizarea clişeului şi erodarea termenului până la suprasaturaţie. Am recomandat acest poem tocmai pentru că mi se pare la nivel imagistic destul de valabil. Însă, aşa cum spuneam, limitarea lui constă în pericolul expozeului mimetic şi al descriptivismului facil: "să imi acoperi sufletul" / "m-am dezbrăcat de mine ca de o haină veche". Chiar şi în alte câteva formule tendinţa este mai mult înspre o metaforizare excesivă - ceea ce în poezia actuală înseamnă sinucidere curată: "umbră de oră" / "temniţa pumnilor tăi". Dincolo de toate acestea eu întrevăd un fundament poetic interesant pe baza căruia s-ar putea dezvolta o viitoare scriitura demnă de remarcat.
Comentariu publicat de Sebastian Breştin pe Iunie 8, 2010 la 10:13am
e un text bun.

dar

dupa mine, pentru untext atat de scurt sa repeti "te-am" de atatea ori devine suparator.
aceasta imagine "M-am dezbrăcat de mine ca de o haină veche," nu pot sa spun ca e cliseu, dar parca au mai scris-o destui. nu e foarte originala. "să-l desfaci de vise" - eu zic ca e misto, dar nu sa-l desfaci. altceva. decojesti. orice altceva. desfaci e foarte placid. nu da o imagine prea puternica si atunci ca sa imbunatatesti imaginea trebuie sa mai adaugi o constructie "ca si cum", care dinno e foarte uzitata. deci parerea mea foloseste alt verb. in general in poezie nu este indicat sa se foloseasca gerunziu, se mai fac si unele mici exceptii.

este un poem bun. idei imagini, dar ar putea fi si mai bun. de asta ai si atat de multe comentarii care numai te felicita, dar in rest nu te ajute prea mult.
Comentariu publicat de Bianca C. Dan pe Iunie 7, 2010 la 12:10am
fiecare experienţă e un prilej de a ne redescoperi şi timpul vindecă rănile aşa cum nici un doctor nu o poate face. Ai transpus în versuri atât de frumos suferinţa, încât nu-mi rămâne decât să te felicit şi să-ţi rămân cititor fidel..
Comentariu publicat de Dumitru Nicusoara pe Iunie 6, 2010 la 10:02pm
mi-a placut foarte mult, multumesc! Felicitari!!! De multe ori lucrul cel mai greu e sa te cauti dupa acel sfirsit....
Comentariu publicat de Ititesc saveta pe Iunie 6, 2010 la 1:12pm
Un suflet sensibil! FELICITĂRI!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor