Analiza psihosociologica a Dramei SF2M-A3M (Dosarul A3M, partea IIb)

Nota : Acest material face parte din subiectul unei teze de doctorat  al candidatului M. J., a   carei director (conducator stiintific) sunt, cu tematica : "Crimele sexuale la minori si combaterea lor prin metode si tehnici de evaluare eficace ale Sociologiei Matematice".

In concluzie, orice comentariu (observatie), oricat de (ne)semnificativ(a) ar fi, care ar putea contribui  la ameliorarea acestei problematici, deosebit de complexe, consider binevenit(a) !

Articolul in Ziarul Necenzurat

http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/45479-analiza-psihosocio...

Articolul cu imagini pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/10/analiza-psihos... 

Corespondenta de la Clermont Ferrand (Puy de Dôme, Auvergne, Franta)

 

Conform CPPF (Codului de Procedura Penal Francez, art.306-6), autoritatile politienesti si judiciare nu pot face cunoscut (divulga) mijloacelor mass-media numele unui minor care compare in fata unui Juriu Popular (Curte cu Jurati : 9 Jurati in prima instanta si 12 in apel), inculpat pentru infractiuni deosebit de grave (crime sexuale, crime de sange, atentate, terorism, trafic de droguri dure, etc.), intr-un proces care se desfasoara cu "usile inchise" (adica, fara accesul mijloacelor mass-media), iar acestea la randul lor,  chiar daca intra in posesia acestuia din alte (diferite) surse, nu sunt autorizate sa-l faca cunoscut publicului.

Avand insa in vedere faptul, ca pe de o parte, acest articol apare in presa externa (unde jurisdictia franceza nu are competenta teritoriala!), iar pe de alta parte, pentru ca astazi inculpatul, rejudecat (in apel), in cadrul unui proces in plina desfasurare (derulare, tot cu "usile inchise") este major (are 20 de ani), mi-am permis sa fac cunoscut numele acestuia (aflat din surse sigure) pentru ca am convingerea ferma ca acest "amanunt" nu va aduce nuiciun fel de prejudiciu, nici imaginii inculpatului si nici familiei acestuia.

Si nu in ultimul rand, pentru faptul ca atat primul proces (care a avut loc in perioada 18-27 iunie 2013) cat si acesta in derulare (29-10 septembrie 2014) sunt procese cu "usile inchise" numai partial, un acord la care au ajuns partile constituite in parte civila, pentru determinarea responsabilitatii institutiilor statului, care datorita unei disfunctiuni majore ar fi  contribuit la producerea unei drame de mare anvergura.

Din contra, in ciuda insistentelor mele, in ciuda unor studii laborioase pe care le-am efectuat in domeniul comportamentului deviant si in special, in cel infractional (atat criminal cat si corectional), in ciuda unei vaste experiente acumulate de-a lungul timpului in activitatea mea cu infractori de drept comun cu grad ridicat de criminalitate, respectiv, criminali periculosi  (cu care de altfel am obtinut rezulte deosebite!), respectiv, cu tineri delincventi recidivisti, aflati in esec scolar din ZUS (Zonele Urbane Sensibile) ale marilor metropole franceze, posedand grave tulburari de personalitate, accesul meu la acest dosar a fost limitat, din cauza varstei inculpatului, acesta fiind minor, in momentul comiterii actelor sale criminale.

Acest lucru insa, nu m-a impiedicat sa fac o investigatie (ancheta) privata in acest dosar (cu totul exceptional), ale carei rezultate le voi expune in acest articol sub forma unei analize psihosociologice si pentru  care  imi asum intreaga mea responsabilitate. (A se vedea pentru detalii si articolele autorului pe aceasta problematica complexa:  "Violenta in scoli, o forma moderna de violenta": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42497-violenta-in-scoli-...; "Profesori terorizati de catre disciopoli": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/44394-profesori-teroriza...; "In umbra vietii.Corespondenta din mediul carceral":  http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/05/thomas-csinta-...; "Remember.33 de ani de la abolirea pedepsei capitale in Franta" : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/05/thomas-csinta-...; "Psihosociologia matematica si aplicatiile ei la studiul comportamentului deviant, infractional":http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/44242-psihosociologia-ma...; "Delincventa Juvenila franceza. Metode eficace de combatere ": http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/43105-delincventa-juvenila-france...;  "Lungul drum al reinsertiunii sociale": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/43074-lungul-drum-al-rei...; "Jocul cu moartea. Jocul mortii":      http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42920-jocul-cu-moartea.html; "Procesul Outreau. Cea mai grava erorare judiciara din intreaga istorie criminala a Republicii Franceze. Capitularea sistemului juridic francez":http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/procesul-outre...;  "ZUS (Zone urbane sensibile) ale metropolelor franceze" :  http://cufr-prpagrandesecolesfranaises.blogspot.ro/2012/11/zus-les-...; "Supradotatii de la Tranquility Bay" :http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42801-supradotatii-de-la...; "Copilul astazi, in lumea contemporana": http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42049-copilul-in-lumea-contempora...; Marile probleme ale copilului in lumea contemporana. Abandonul si Infanticidul ": http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42168-marile-probleme-ale-copilul...; "Nasterea sub anonimat. O masura eficace in  combaterea pruncuciderii": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42048-nasterea-sub-anoni...;  Drama unei mame, drama unei copile, drama unei familii romanesti":http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42040-drama-unei-mame-dr...; "Exciziunea (Excizia) in fata Justitiei" :http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/40359-exciziunea-excizia-in-fata-...; "Exorcismul in fata Justitiei" :http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/40358-exorcismul-in-fata-justitie...)

 

APROFUNDAREA DOSARULUI (A3M-Continuare)

Este foarte probabil, asa cum am mai mentionat, ca in dosarul SF2M, nu prea existau probe materiale (fiabile) in privinta capului de acuzare de viol, motiv pentru care Aiguesvives, i-a „fabricat” lui Matthieu o fisa psihiatrica favorabila readaptabilitatii sociale.

Din contra, in dosarul A3M, cand probele materiale erau „solide” („el a recunoscut partial faptele, fara a explica motivele care l-au condus la acest act macabru (...). Adevarul este evolutiv, el a facut declaratii lungi, detaliate, dupa denegatia sa totala, dar nu si explicatii coerente in privinta faptelor”) Blachère si Zagury, i-au „fabricat” acestuia o alta fisa psihiatrica, diametral opusa, in perefecta concordanta cu dosarul de instructie din starea A3M.

Cu toate ca, eu sunt convins, ca intre cele doua stari psihiatrice SF2M si A3M, evolutia (in sensul proceslor termodinamice), intr-un sens (pozitiv,  „macroscopic”) sau altul (negativ, „microscopic”), nici nu a existat.

Mai exact, Matthieu a fost acelasi „uman-diavol” (citat si considerat de catre partea civila) cu o dubla personalitate, ceea ce nici expertii si nici justitia (in timpul anchetei, respectiv, al procesului) n-au reusit sa puna in evidenta.

De fapt, recunoasterea fapelor lui Matthieu a fost „integrala” si nici nu avea cum sa fie negat!

Acesta, a si trecut la dezvaluiri „complete” dupa 30h00 de arest la sediul Brigazii de Jandarmerie din Clermont Ferrand: recunoscand violul si asasinatul, indicand si locul unde a ingropat cadavrul.

Motivatia lui a fost „partiala” si „incoerenta” (si nu dezvaluirile lui, asa cum afirma Avocatul general al acuzarii, reprezentand Ministerul Public), intocmai datorita dedublarii sale de personalitate!

Evident, aparent, la prima vedere,  explicatia acestuia parea a fi „logica”, reactionand ca un criminal „normal”.

Agnès, cunostea dosarul lui in starea SF2M, doar parintii acesteia erau la curent cu faptul ca la Colegiul Cévenol este inscris un elev, Matthieu Moulinas, cercetat penal, intr-un dosar de infractiune sexuala, aflat in liberate conditionata.

Conform declaratiei acestuia, ea l-ar fi santajat ca va divulga acest „secret”, pastrat „cu simt de raspundere” de catre conducerea Colegiului Cévenol.

Ceea ce, in mintea criminalului „normal” ar fi prezentat un pericol, pe de o parte, atat pentru el, pentru imaginea sa, cat si pentru Colegiu, pe de alta parte, care se confrunta deja cu grave probleme financiare, iar aceasta dezvaluire, i-ar fi scazut si mai mult „cota de popularitate” pe piata de invatamant privat.

In concluzie „omul”, îi intinde acesteia o cursa (capcana) in padure!

O ucide, o „incinereaza”, dupa care ingroapa cadavrul acesteia pentru ca el sa nu fie gasit!

Acest mod operator, este unul „clasic”, utilizat de catre toti criminalii profesionisti!

Insa, dedublarea personalitatii lui Matthieu, intervine, intr-un alt context.

In cel al violului!

Ce rost ar fi avut violul, daca el vroia sa elimine fizic o persoana care l-ar fi santajat?

O explicatie puerila, cum a facut (foarte probabil si in dosarul SF2M), conform careia n-ar fi fost vorba de un viol „real”, ci un contact sexual „consimtit”, dar care, datorita unor neintelegeri, ulterior, s-ar fi „transformat” in viol, Matthieu, a incercat sa furnizeze din nou anchetatorilor, insa „talentul” sau de „manipulator pervers” nu l-a ajutat in acest dosar, A3M.

Chiar si cele 17 lovituri de cutit care i-au fost aplicate victimei (cu bestialitate, cruzime si ura nemarginita si ceea ce nici n-a recunoscut decat dupa rezultatele autopsiei!), nu pot fi explicate, utilizand algoritmul modului operator al unui criminal profesionist (killer) „echilibrat” din punct de vedere psihic.

Explicatia, ca acesta ar fi vrut sa se „asigure” de faptul ca victima nu mai este in viata („de mila” sa n-o incinereze vie!), nu are niciun suport real.

In condiile in care a avut loc drama, acesteia, i-ar fi trebuit mult mai putin pentru certitudinea de a „nu mai fi in viata”!

In plus, in ciuda calificativului absolut laudabil de care a beneficiat Matthieu la sfasitul lunii octombrie 2011, acesta „nu arata niciun un fel de empatie” pentru victima sa din dosarul SF2M!

De ce?

Se considera nevonivat si n-avea ce sa-si reproseze?

Sau, era lipsit de sensibilitate, de emotivitate, de mustrari de constinta,  etc., si avea o „conformatie” de paranoiac si psihopat, perves si manipulator? 

Din contra, modul operator, respectiv, algoritmul dupa care a procedat Matthieu in starea A3M era acelasi ca si in starea SF2M: seducerea si atragerea victimei intr-un loc izolat, legarea mainilor acesteia (de incheieturi) de copac (prin „imbratisarea” acestuia) si umplerea cavitatii bucale cu un fular (pentru a o impiedica sa strige dupa ajutor).

Iar derularea acestui mod operator avea loc sub amenintarea unui cutit.

Intr-un asemenea context, intr-adevar, victima, era intr-o incapacitate totala de aparare, iar violul putea fi comis in „pace” fara acele traumatisme fizice vzibile (importante), pe care le „reclama” CPP (Codul Penal de Procedura), ca „probe materiale fiabile”!

Cu alte cuvinte, in ciuda incercarii de a manipula ancheta (sub pretextul santajului, motiv pentre care Matthieu  ar fi frut sa se debaraseze de Agnès), nu exista nicio indoiala asupra faptului ca mobilul in dosarul A3M ar fi fost acelasi ca si in cel SF2M: voilul, comis de catre un individ cu grave tulburari psihice, eventual si bipolare (psihoza maniaco-depresiva, o tulburare mintala care consta în modificarea anormala si de lunga durata a dispozitiei afective, a energiei și a abilitatii de funcționare a unei persoane, o alternanță de stari depresive si de exaltare, o succesiune de episoade depresive si maniacale).

In principiu, un criminal „normal” nu este sadic (chiar daca actioneaza cu „sange rece, fara emotie” ca si Matthieu), deci nu comite crime abominabile, si nici nu-si violeaza victima.

Din contra, comiterea unei crime la el devine o problema de „cercetare operationala”, care trebuie „rezolvata” cu „legaturi de constrangere” minime, in timp util si cu eficacitate maxima!

Adica, exact, cum nu a procedat Matthieu!

Intocmai, incoerenta motivatiei sale pune in evidenta: dezechilbrul sau mental de tip psihopatic, perversitatea sa si caracterul sau de manipulator, tulburarile sale grave de personalitate, frustrarile sale, „ultrapericulos”, etc., mai exact „diavlul” din el, care este asociat cu componenta „umana” a personalitatii sale complexe, conform caracterizarii sale in octombrie 2011, in starea SF2M, numai cu doua saptamani inainte de drama :”jucator de yo-yo”, „serviabil si politicos”,  „complet schimbat, foarte bun elev (la note) si ireprosabil (din punctul de vedere al comportamentului)”!

Retinem aici faptul, ca lantul increderii (un adevarat lant al slabiciunilor!) in privinta readaptabilitatii sociale a lui Matthieu, avea „nodul gordian” („veriga slaba”!)in dosarul de instructie din dosarul SF2M.

JI (Judecatorul de Instructie), nefiind convins de infractiunea criminala de viol (datorita lipsei probelor materiale fiabile din dosar), decide transferul inculpatului in corectional si in concluzie, punerea lui in libertate conditionata sub control judiciar, conform legii.

Dupa cum am mai mentionat (a se vedea si partea I al articolului : http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/45390-analiza-psihosocio..., daca intr-o procedura criminala, mandatul de arestare este de 1 an in, in procedura corectionala, mandatul sau de arestare era numai de 4 luni.

Deci magistratul n-a facut decat sa respecte legea!

Influentat de concluzia JI, expertul Aiguesvives, ajunge la concluzia ca inculpatul este „readaptabil social si nu prezinta niciun pericol pentru societate”, ceea va fi contrasemnat (sub influenta acestuia, evident!) si de catre cei doi pedagogi de la PJJ (Protectia Juridica a Tineretului) in raportul lor IOE (Investigatie si Orientare Educativa), care va ajunge pe biroul JI, la inceputul lunii ianuarie 2011, dupa ce acesta l-a si eliberat deja pe Matthieu, pe 26 noiembrie 1910. (A se vedea pentru detalii si partea I al articolului : http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/45390-analiza-psihosocio...)

In plus, dupa eliberarea acestuia sub control judiciar, acesta respecta cu strictete regulile impuse de controlul judiciar : interdictia de a locui in Departamentul Gard (fiind elev intern al Colegiului International Cévenol), psihioterapia, etc.

Fiind si bun elev la scoala (cu note bune si foarte bune, "dotat"  pentru disciplinele stiintifice, in special pentru Informatica), serios, problema internarii lui intru-un CEF rezervat, tinerilor cu "probleme" si cu risc de recidiva, nici nu a fost pusa de catre conducerea PJJ, conform lui Jean-Marie Angelini, pe atunci seful serviciului insarcinat cu dosarul lui Matthieu, in starea SF2M.

Centre Educative Inchise, sunt institutii publice de (re)insertiune, infiintate in 2002, 51  la numar in 2013, cu un total de 560 de locuri, cu 2-13 minori/centru, incadrati de 24-27 de specialisti si cu un cost de cca 625€/detinut/zi, fata de numai 500€/detinut/zi, in CSEJ-Centrele Socio-Educative-Judiciare deschise.

Altfel, ar fi fost exclus ca el sa fie plasat intr-o scoala-internat mixt (in care numarul fetelor era mult mai mare decat al baietilor).

Intr-un asemenea context, pare deci evident, de ce nu si-au facut probleme, in mod deosebit,  nici Philippe Bauvens, Directorul Colegiului International Cévenol si nici Jean-Michel Hieaux, Vicepresedintele consiliului de administratie (responsabil cu inscrierea candidatilor), chiar daca erau la curent cu trecutul carceral al lul Matthieu, indiferent de motivul pentru care acesta ar fi fost inchis.

In ciuda faptului ca Avocatul general al acuzarii Jeanne-Marie Vermeulin la procesul acestuia afirma ca acceptarea lui Matthieu la Cévenol este : „o insulta la adresa bunului simt”, avand in vedere faptul ca scoala „nu era adaptata (era inadecvata!) scolarizarii acestuia”!

Si in sfarsit, de ce nu, chiar si parintii lui Agnès, Frédéric si Paola Marin, care in ciuda acestui fapt cunoscut au decis sa-si inscrie fiica la lor la Cévenol.

In incheiere, ajungem la procesul in apel a lui Matthieu (Dosarul A3M bis) care a debutat pe 29 septembrie 2014 in fata tot al unui Juriu Popular pentru minori la Riom (Departamentul Puy de Dôme, Regiunea administrativa Auvergne).

Asa cum am mai mentionat, avocatii acestuia Joëlle Diez si Isabelle Mimran si-au exercitat acest drept din doua motive: pe de-o parte, pentru ca in sentinta pronuntata de catre Juriul Popular pentru Minori Puy en Velay, pe 28 iunie 2013, Curta, avand ca Presedinte pe Christophe Ruin, nu a tinut cont de faptul ca in momentul comiterii crimelor sale, Matthieu Moulinas era minor, iar pe de alta parte, pentru ca acesta a fost condamnat la inchisoare pe viata (in loc de 30 de ani de recluziune criminala, solicitat de catre Avocatul general al acuzarii, reprezentand Ministerul Public, Jeanne-Marie Vermeulin, pedeapsa maxima), caruia avand in vedere faptul ca inculpatul (condamnat) era minor nu i se mai putea asocia (conform legii) si o perioada de siguranta (maxima) de 22 de ani.

Cu alte cuvinte, condamnatul nu risca nimic, cel putin aparent!

Vom vedea ca in realitate (si mai ales in practica!) nu este asa!

In acest caz, in faza A3M a dosarului sau si lipsa unei perioade de siguranta, Matthieu Moulinas este liberabil dupa 18 ani de recluziune criminala (recluziune criminala minima de executat in cazul inchisorii pe viata, conform CPF!), dar efectuand deja 3 ani in detentie, el ar putea fi eliberat conditionat, teoretic, in 1032, inca tanar, la varsta de numai 35 de ani (a se vedea pentru detalii si articolul autorului consacrat acestei problematici: : "Condamnat la inchisoare pe viata": http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42413-condamnat-la-inchisoare-pe-...)

Procesul in dosarul A3M s-a desfasurat partial cu "usile  inchise" (interzis publicului, conform art.306, 400 din CPF-Codul Penal Francez, decis de catre Christophe Ruin, Presedintele Curtii, la solicitarea partii vatamate, aflata „in viata”!), iar Juriul Popular Puy en Velay a tinut cont de faptul ca adolescentul a fost inculpat, pe de o parte pentru un dublu viol comis sub amenintarea cu arma: pe 1 august 2010 a lui Salomé F. si pe 16 noioembrie 2011 a lui Agnès Marin, iar pe de alta parte, pentru crima cu premeditare (asasinat) comis asupra acesteia din urma (reglementat prin art. 222-23 si s din CPF).

Inculpatul  nu a beneficiat de faptul ca era minor in momentul comiterii actelor sale, (prevazut la art.221-1 si s din CPF, care conform art.122-8 din CPF este obligatoriu intre 13-16 ani, dar doar facultativ, intre 16-18 ani), pentru ca existau o serie de "cricumstante agravante": recidiviva, comiterea infractiunilor criminale in perioada libertatii conditionate de control judiciar si nu in ultimul rand, faptul ca numai cca 6 saptamani il separau de "majorat", in cazul crimelor comise asupra cele de a doua victime !

In privinta partii vatamate (care s-a constituit in parte civila), Valérie Devèze-Fabre, avocatul lui Salomé F, ca si Francis Szpiner, al familiei Marin (Paola si Frédérick parintii, respectiv, Solange si Armel, bunicii), acestia au confirmat oficial satisfactia clientilor lor, care „nu se asteptau la o sentinta atat de aspra”!

Nemultumirea familiei Marin, a constat numai in „usile inchise” ale procesului in starea A3M, ceea ce nu a permis „sa se faca lumina” in privinta disfunctiunilor institutiilor Statului, care au intervenit in gestionarea in starea SF2M a lui Matthieu Moulinas, motiv pe care aceasta l-a si dat in judecata pe 7 februarie 2014, solicitandu-i acestuia daune morale si materiale in valoare de 2.250.000 €.

In ceea ce il priveste pe Matthieu, care nu a facut nicio declaratie („patologia si personalitatea lui impidicand-ul sa se exprime”!) acesta s-a declarat „satisfacut” de sanctiunea penala la care a fost condamnat.

Sunt avocatii sai Joëlle Diez si Isabelle Mimran, care au intervenit, cu explicatiile de rigoare, afirmand ca:„ El nu stie ce spune. El a reclamat (solicitat) ingrijire, fiind derutat in semantica” (o ramură a linvistici  care studiază sensul cuvintelor și propozițiunilor, având ca scop să clarifice în ce măsură sensul și semnificația noțiunilor complexe pot fi derivate din simbolurile cele mai simple ale limbajului, sprijinindu-se pe regulile sintaxei fără a se identifica însă cu aceasta)

Consideram ca merita sa punem in evidenta aici si faptul ca intre cele doua stari ale lui Matthieu Moulinas: A3M (procesul in prima instanta, in fata Juriului Popular pentru Minori Puy en Velay din 18-27 iunie 2013) si A3M bis (procesul in apel, in fata Juriului Popular pentru Minori Puy de Dôme din 29 septembrie-2014), nu s–a intamplat nimic semnificativ.

Adica, ceea ce era si de asteptat !

Jean-Yves Coquillat (favorabil legalizarii consumului de cannabis in Franta), care era in post timp de trei ani si jumatate la Clermont Ferrand, va fi mutat la Puy en Velay  (iar din 17 ianuarie 2014 la Grenoble, Departamentul Isère, Regiunea administrativa Rhône-Alpes, vecina cu Auvergne), deci, este el practic, care va prelua ancheta si evident, cel care va avea in „custodie” (gestiune) starea A3M a lui Matthieu Moulinas,  dupa ce incepand cu sfarsitul lunii august 2012, René Pagis, Procurorul Republicii la Puy en Velay, va fi numit Procuror-adjunct la Parchetul de la Clermont Ferrand, lasand locul lui, Viceprocurorului Jacques Louvier, din „Basse Terre” (DOM-TOM/„Franta peste mari”, nemetropolitana), detasat in Insula Saint Martin.

In ceea ce priveste gestionarea dosarului A3M bis, la Riom, a revenit, pe ce o parte, lui Marc Robert, care a fost mutat din mai a.c. la Versailles, iar pe de alta parte, lui Joëlle Rieutort, care l-a inlocuit pe acesta, transferata de la Le Mans (Departamentul Sarthe, Regiunea administrativa Pays de la Loire).

Am facut aceste precizari, pentru a pune in evidenta faptul ca „traseismul” procurorilor implicati in dosarele A3M si A3M bis, nici n-ar fi permis acestora o aprofundare „in adancime” ale acestora.

Singurul care a ramas „nemiscat” din post, Procurorul Republicii de Clermont Ferrand, este Pierre Sennes, care in comunicatul sau de presa din 23 octombrie 2012 mentiona ca vineri dupa masa, 24 octombrie, va avea loc o reconstituire a crimelor lui Matthieu Moulinas, in prezenta acestuia, care insa nu a adus niciun element nou in dosar.

In plus, acesta era mult prea ocupat cu un alt caz mult mai captivant si recent  (care a „inflamat” intraga societate civila), pe care il gestiona, inca de la inceput: aparent, dispariatia, duminica, pe 12 mai 2013, intr-un parc la Clermont-Ferrand, a unei fetite de 5 ani, Fiona.

Insa, anchetatorii descopera ca Mama ei, Cécile Bourgeon (insarcinata cu al treilea copil!) ar fi lovit-o, provocandu-i un hematom in jurul ochiului, pe 11 mai, seara, cu ocazia unui „chef” care a „bine dispus-o”, alaturi de concubinul ei Berkane Makhlouf, iar fetita ar fi fost ingropata, moarta, dezbracata (goala), undeva, in prezenta sorei sale, dar unde?

Fetita ar fi murit in cursul noptii, datorita faptului ca ar fi vomat in somn si s-ar fi sufocat.

Mama isi sustine nevinovatia, iar concubinul vobeste de „accident domestic”!

Insa, amandoi sunt toxicomani cunoscuti (notorii): Berkane Makhlouf, in varsta de 32 ani, condamnat pentru violenta si consum de stupefiante,tatal copilului care urma sa nasca Cécile Bourgeon in varsta de 25 de an si mama lui Fiona (in varsta de 5 ani) si Eve (in varsta de 3 ani), rezultati din uniunea ei  cu Nicolas Chafoulais, constituit in parte civila.

            Unde este Fiona si Care este adevarul?

Iata dosarul in care era angajat Pierre Sennes, Procurorul Republicii de Clermont Ferrand, in perioada in care avea loc (re)instrumentarea dosarul A3M a lui Matthieu, pentru a ajunge in starea A3M bis, in apel, in fata Juriului Popular pentru Minori Puy de Dôme, pe 29 septembrie 2014.

In rest, nimic deosebit: locul Christophe Ruin, Presedintele Curtii in dosarul A3M, a fost preluat de catre Noël Picco in dosarul A3M bis, care in privinta „usilor” a luat aceasi decizie: „inchise” publicului, ca si confratele sau, pentru ”protejarea imaginii primei victime (in vaiata si prezenta la proces)”!

In privinta Ministerului Public, Avocatul general al acuzarii Jeanne-Marie Vermeulin, care atragea atentia Juriului in dosarul A3M, ca acesta sa se concentreze cu precadere asupra „concluziilor expertilor” (care, dupa cum am vazut erau mai mult decat „demolatoare” la adresa inculpatului si nu neaparat, reale!) si solicita „numai” 30 de ani de recluziune criminala, a fost inlocuit cu doi avocati general (ca si cum n-ar fi fost de ajuns, unul!) Joëlle Bocchino si Loïc Erygnac, care, in dosarul A3M bis, fara sa stea pe ganduri, au solicitat inchisoarea pe viata (spre deosebire de confratele lor, avand in vedere „extrema gravitate a faptelor”!) si in plus, un „sejur pe o perioada nedeterminata intr-un CEF dupa eliberarea inculpatului din penitenciar”.

Poate din acest motiv si deliberarea Juriului a durat mai putin: 6 ore si jumatate, in loc de 9, in prima instanta (sic!), care, evident, a confirmat, „doleantele” celor doi: Joëlle Bocchino si Loïc Erygnac.

Mentionez aici un „amanunt”, desi aparent nesemnificativ, cinsecintele acestuia sunt extrem de importante.

In primul rand, faptul ca in prima instanta (A3M), Ministerul Public, era reprezentat de un un singur Avocat general, de sex feminin: Jeanne-Marie Vermeulin, iar in apel (A3M bis), acesta era reprezentat de doi avocati generali, unul de sex feminin (Joëlle Bocchino) si celalat, de sex masculin (Loïc Erygnac), ceea ce pune in evidenta echitabilitate si „democratie”, in sistem, in special, in apel!

De fapt, o „regie” numai de forma, nu si de fond, pentru ca confirmarea pedepsei din prima instanta, era oricum, deja, stabilita inainte de proces!

In schimb, in verdictul pronuntat in dosarul A3M bis, pe 10 octombrie 2014, mentionarea  in sentinta, „explicit”, a unui „sejur pe o perioada nedeterminata intr-un CEF dupa eliberarea inculpatului din penitenciar” (ccea ce in prima sentinta, nu era mentionat, deci era inclus numai „implicit”) poate avea repercursiuni ”dramatice” asupra condamnatului Matthieu Mulinas, avand in vedere faptul ca modificarea „substantiala” adusa ordonantei de sejur obligatoriu intr-un CEF de catre noul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, ales proaspat, in mai 2007, prin legea promulgata pe 25 februarie 2008, acesta, chiar si in „libertate”, practic, poate fi inchis toata viata.

Mai mult, chiar sa fie si castrat inainte de a fi eliberat, daca cumva, o asemenea decizie va fi luata. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului consacrat acestei problematici: "Criminali periculosi. Prevenirea crimelor sexuale si a recidivei": http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/10/thomas-csinta-...)

In plus, in tot acest timp, urmarea, neconditionat, a un tratament socio-judicar.

Intreruperea acestui tratament, fara acordul autoritatilor judiciare (ca regula generala, al JAP-Judecatorul responsabil cu executarea si amenajarea pedepselor), implca, reincarcerarea inculpatului pentru inca 7 ani!

Alte "amanunte" care merita semnalate in starea A3M bis a lui Matthieu Moulinas, ar fi ca Presedintele Curtii Noël Picco a facut o precizare „speciala” (ceva mai confuz decat am mentionat eu, mai sus!), care a fost pe placul partii civile (convinsa, ca in acest fel Matthieu nu mai poate face rau nimanui): „In caz de eliberare anticipata (care ar putea debuta teoretic in 15 ani, insa, in ritmul melcului cum „merge” Justitia franceza, o cerere de eliberare conditionata, practic,ea  „asteapta” ani de zile in sertare,  cu o serie de conditii impuse: domiciliu stabil/fix, loc de munca sigur, pe perioada nedeterminata, cu garant, prezentare la Comisariatul de Politie de resedinta de 2-3 ori pe saptamana, anuntul oricarei deplasari din localitate, supraveghere de catre un responsabil al unui CEF, etc.), doua mari proiecte va asteapta:  pe de o parte, sa constientizati gravitatea actelor comise, pentru a putea deveni un cetatean demn, iar pe de alta parte, veti fi supravegheat in cursul vietii dvs, in caz de eliberare”!

Francis Szpiner, avocatul familiei Marin (Paola, Frédérick, parintii si Solange, Armel, bunicii), impreuna cu aceasta si-au aratat din nou satisfactia (care putea fi citita pe fete lor!), ceva chiar mai mult ca si in prima instanta: ” Dreptate a fost facuta pentru a doua oara! Unei crime de exceptie si autorului exceptional al acesteia, o decizie exceptionala”.

Un mic discurs, pe care il consider legitim, a rostit si Isabelle Mimran, unul (una) dintre avocatii lui Matthieu: „Nu putem recunoaste la inculpat o alterare al comportamentului, al discernamantului, fara sa nu tragem nicio consecinta in privinta sanctriunii acordate acestuia. Este de neimaginat. (...). Cum au facut avocatii generali (...). Voi sfatui (consilia) famila sa depunem o contestatie (recurs)  la Curtea de Casatie”, (termenul limita fiind de 5 zile)!

Acest lucru a si fost facut pe 13 octombrie.

Nici celalat (cealalta) aparator (aparatoare) a lui Matthieu Joëlle Diez, nu s-a lasat mai prejos, declarand: ”Jusitia nu poate supralicitata insuficientele sau incoerentelesistemului judiciar. Nu este posibil. Fie recunoastem ca exista, efectiv, elemente exterioare (inculpatului) si atunci reducem pedeapsa. (...). Dar nu-l putem face pe acesta tap ispasitor pentru incoerentele si insuficientele enumerate (facand aluzie la supravegherea socio-judiciara a inculpatului)”!

Aceasta nu exclude, in cazul unui esec la Curtea de Casatie, un recurs in fata CEDO (Curtea Europeana a Drepturilor Omului), pentru ca „Conventia internationala relativ la drepturile copilului interzice inchiderea pe viata al minorului, fara nicio sansa de eliberare”!

In concluzie, pragmatic vorbind, in principiu, cele doua stari judiciare consecutive ale lui Matthieu (in dosarele A3M si A3M bis) nu se deosebesc in fondul (esenta) problemei, ci numai in forma ei, ceea ce ma face sa fac o asociere cu urmatoarea proprietate a functiilor derivabile din analiza (chiar si la indemana nepriceputilor!): „Daca doua functii reale de variabila reala, derivabile, intr-un punct au derivatele egale, atunci ele difera, doar printr-o constanta”.

In majoritatea cazurilor (si in special, in teoria ecuatiilor diferentiale), din comoditate (de calcul) aceasta constanta o alegem egala cu zero!

Ceea ce ne permite sa consideram (cel putin aproximativ), starile A3M si A3M bis, infinit apropiate, mai exact, confundabile.

In plus, in toate elementele din strarile SF2M si A3M (A3M bis) ale dosarului Matthieu Moulinas, putem recunoaste cei trei vectori (liniar independenti) al spatiului socio-matematic asociat adevarului: adevarul este independent de numarul celor care cred in el (Ibsen), adevarul este misterios si usor de pierdut, el trebuie recucerit mereu (Camus), respectiv, ca adevarul este ca,... nu exista adevar in acest dosar (Nerduda).Vizualizări: 127

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor