Analiza psihosociologica a Dramei SF2M-A3M (Dosarul SF2M, partea Ia)

Nota : Acest material face parte din subiectul unei teze de doctorat  al candidatului M. J., a   carui director (conducator stiintific) sunt, cu tematica : "Crimele sexuale la minori si combaterea lor prin metode si tehnici de evaluare eficace ale Sociologiei Matematice".

In concluzie, orice comentariu (observatie), oricat de (ne)semnificativ(a) ar fi, care ar putea contribui  la ameliorarea acestei problematici, deosebit de complexe, consider binevenit(a) !

Articolul in Ziarul Necenzurat

http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/45390-analiza-psihosocio...

 Articolul pe Investigatie Jurnalistica

http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/10/analiza-psihos...

Corespondenta de la Clermont Ferrand (Puy de Dôme, Auvergne, Franta)

 

Conform CPPF (Codului de Procedura Penal Francez, art.306-6), autoritatile politienesti si judiciare nu pot face cunoscut (divulga) mijloacelor mass-media numele unui minor care compare in fata unui Juriu Popular (Curte cu Jurati : 9 Jurati in prima instanta si 12 in apel), inculpat pentru infractiuni deosebit de grave (crime sexuale, crime de sange, atentate, terorism, trafic de droguri dure, etc.), intr-un proces care se desfasoara cu "usile inchise" (adica, fara accesul mijloacelor mass-media), iar acestea la randul lor,  chiar daca intra in posesia acestuia din alte (diferite) surse, nu sunt autorizate sa-l faca cunoscut publicului.

Avand insa in vedere faptul, ca pe de o parte, acest articol apare in presa externa (unde jurisdictia franceza nu are competenta teritoriala!), iar pe de alta parte, pentru ca astazi inculpatul, rejudecat (in apel), in cadrul unui proces in plina desfasurare (derulare, tot cu "usile inchise") este major (are 20 de ani), mi-am permis sa fac cunoscut numele acestuia (aflat din surse sigure) pentru ca am convingerea ferma ca acest "amanunt" nu va aduce nuiciun fel de prejudiciu, nici imaginii inculpatului si nici familiei acestuia.

Si nu in ultimul rand, pentru faptul ca atat primul proces (care a avut loc in perioada 18-27 iunie 2013) cat si acesta in derulare (29 septembrie-10 octombrie 2014) sunt procese cu "usile inchise" numai partial, un acord la care au ajuns partile constituite in parte civila, pentru determinarea responsabilitatii institutiilor statului, care datorita unei disfunctiuni majore ar fi  contribuit, direct sau indirect, la producerea unei drame de mare anvergura.

Din contra, in ciuda insistentelor mele, in ciuda unor studii laborioase pe care le-am efectuat in domeniul comportamentului deviant si in special, in cel infractional (atat criminal cat si corectional), in ciuda unei vaste experiente acumulate de-a lungul timpului in activitatea mea cu infractori de drept comun cu grad ridicat de criminalitate, respectiv, criminali periculosi  (cu care de altfel am obtinut rezulte deosebite!), respectiv, cu tineri delincventi recidivisti, aflati in esec scolar din ZUS (Zonele Urbane Sensibile) ale marilor metropole franceze, posedand grave tulburari de personalitate, accesul meu la acest dosar a fost limitat, din cauza varstei inculpatului, acesta fiind minor, in momentul comiterii actelor sale criminale.

Acest lucru insa, nu m-a impiedicat sa fac o investigatie (ancheta) privata in acest dosar (cu totul exceptional), ale carei rezultate le voi expune in acest articol sub forma unei analize psihosociologice si pentru  care  imi asum intreaga mea responsabilitate. (A se vedea pentru detalii si articolele autorului pe aceasta problematica complexa:  "Violenta in scoli, o forma moderna de violenta": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42497-violenta-in-scoli-...; "Profesori terorizati de catre disciopoli": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/44394-profesori-teroriza...; "In umbra vietii. Corespondenta din mediul carceral":  http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/05/thomas-csinta-...; "Remember. 33 de ani de la abolirea pedepsei capitale in Franta" : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2014/05/thomas-csinta-...; "Psihosociologia matematica si aplicatiile ei la studiul comportamentului deviant, infractional": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/44242-psihosociologia-ma...; "Delincventa Juvenila franceza. Metode eficace de combatere ": http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/43105-delincventa-juvenila-france...;  "Lungul drum al reinsertiunii sociale": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/43074-lungul-drum-al-rei...; "Jocul cu moartea. Jocul mortii":      http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42920-jocul-cu-moartea.html; "Procesul Outreau. Cea mai grava erorare judiciara din intreaga istorie criminala a Republicii Franceze. Capitularea sistemului juridic francez": http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2009/03/procesul-outre...;  "ZUS (Zone urbane sensibile) ale metropolelor franceze" :  http://cufr-prpagrandesecolesfranaises.blogspot.ro/2012/11/zus-les-...; "Supradotatii de la Tranquility Bay" : http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42801-supradotatii-de-la...; "Copilul astazi, in lumea contemporana":  http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42049-copilul-in-lumea-contempora...; Marile probleme ale copilului in lumea contemporana. Abandonul si Infanticidul ": http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42168-marile-probleme-ale-copilul...; "Nasterea sub anonimat. O masura eficace in  combaterea pruncuciderii": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42048-nasterea-sub-anoni...;  Drama unei mame, drama unei copile, drama unei familii romanesti": http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/42040-drama-unei-mame-dr...; "Exciziunea (Excizia) in fata Justitiei" : http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/40359-exciziunea-excizia-in-fata-...; "Exorcismul in fata Justitiei" : http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/40358-exorcismul-in-fata-justitie...)

 

PREAMBUL

 

Fondat pe 1 octombrie 1938 de catre protestanti (luterani, reformati, baptisti, evanghelisti,  pantecostali, anglicani si metodisti) sub conducerea Pastorului André Trocmé (1901-1971), renumit pentru ajutorul sau acordat evreilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, respectiv, pentru combaterea nazismului ca ideologie si al Pastorului Eduard Théis (1889-1984), sprijinit de catre Primarul comuniei, Pastorul Charles Guillon (1983-1965), Colegiul International mixt Cévenol  (Scoala Generala si Liceu, cu internat/camin) de la Chambon sur Lignon (Departamentul Haute Loire, Regiunea administrativa Auvergne, centrul-est al Masivului central), a functionat ca institutie privata de invatamant secundar (sub contract cu statul), in cadrul Academiei Clermont Ferrand (Departamentul Puy de Dôme, Regiunea administrativa Auvergne, centrul Frantei), pana in 11 iulie a. c. (2014), cand este inschisa definitiv in urma unei redresari judiciare.

In cei 76 de existenta, aceasta institutie prestigioasa de invatamant preuniversitar cu internat (cel putin un timp !), avangardista, aflata intr-o zona impadurita (sub forma de parc), la cca 1.000 de m altiutudine, desfasurata  si "deschisa"  pe 14 hectare de teren (fara ziduri, fara porti, fara grilaje la ferestre, etc.,  in jurul scolii), in care, in medie, elevi de cca 30 de nationalitati diferite studiau aprofundat atat limbile de circulatie internationala (franceza, engleza, italiana, germana si spaniola), respectiv, cele clasice (latina si graca), cat si stiintele exacte (matematica, informatica, stiintele fizice) sau stiintele naturii, respectiv, stiintele social-conomice si de gestiune, era girata (gestionata) de catre AUCC (Asociatia Unificata al Colegiului Cévenol, aflata sub tutela Federatiei Protestante din Franta-FPF) si avea  in desfasurare (derulare) un proiect educativ de non-violenta, pe termen lung, in partenariat cu  CENVP (Coordonarea Educatiei in favoarea non- Violentei si a Pacii), respectiv cu UNESCO.

Si totusi, realativ recent, intr-o zi de miercuri, pe 16 noiembrie 2011 in cadrul acestei institutii renumite (fara "antecedente penale" !) are loc o drama cu totul exceptionala, de mare anvergura, care a bulversat opinia publica franceza (dar si cea internationala) dand  nastere la o serie de controverse (privind abolirea pedepsei capitale in Franta, reinsertiunea sociala si supravegherea criminalilor sexuali si in special al celor recidivisti, disfunctiuni ale institutiilor statului care gestioneaza infractionalitatea criminala juvenila, etc.),  in care sunt implicati : o eleva, Agnès Marin, in varsta de 13 ani, violata si ucisa cu bestialitate, iar ulterior incendiata, respectiv, incinerata in stil barbar si ingropata ulterior in padurea  din proximitate, aflata in proprietatea scolii si un elev, Matthieu (Mathieu) Moulinas,  in varsta de numai 17 ani, considerat autorul acestei drame de exceptie, A3M.

Clasat recidivist, desi minor in momentul comiterii actelor sale criminale (viol si asasinat cu bestialitate/brutalitate), acesta este condamnat in 2013 de catre o  Curte cu Jutati (Juriu Popular) pentru Minori, la sanctiunea penala maxima prevazuta de CPF : inchisoare pe viata !

Avocatii sai facand apel la decizia Curtii, Matthieu Moulinas este (re)judecat in apel, procesul acestuia, fiind astazi, in derulare.

In sfarsit, vom analiza acele elemente care au dat nastere acestei drame si vom incerca sa punem in evidenta (de maniera absolut independenta), eventualele, disfunctiuni in cadrul insitutiilor statului care au fost implicate sub o forma sau alta in acest dosar criminal.

Imediat dupa infiintare, incepand cu anul scolar 1938-1939, numarul de elevi care sunt admisi in aceasta institutie prestigioasa (dispunand de un corp profesoral reputat), creste de la 40, la 150 in 1940, la 250 in 1941, la 300 in 1942, respectiv, la 350 in 1043, gratie numarului mare de refugiati care sunt victime, mai mult sau mai putin, ale nazismului, respectiv, al celui de-al Doilea Raboi Mondial in plina desfasurare.

In aceasta perioada dar si ulterior, in acest colegiu international mixt, vor studia o serie de personalitati (celebritati) care, ulterior, vor marca istoria, aproape in toate domeniile culturii si civilizatiei umane.

Insa, incepand cu anul scolar 1971-72, Colegiul International Cévenol, incepe sa se confrunte cu dificultati materiale importante.

Renuntand la clasele de scoala generala a V-a si a VI-a (corespunzatoare sistemului romanesc de invatamant preuniversitar, care erau considerate de catre conducere "ineficace" din punct de vedere financiar), pentru a putea beneficia de subventia Ministerului Educatiei Nationale, el trece de la statutul de “invatamant privat independent”,  la cel de “invatamant privat sub contract cu statul”.

Aceasta "optiune" (mai mult sau mai putin fortata !) are ca efect, intr-adevar,  cresterea numarului de elevi de la cca 90 (considerat "limita de supravieturie" pentru scoala), la un numar care variaza intre  350-500, un efectiv care se mentine pe toata perioada anilor ultimului deceniu al secolului trecut.

Totusi, conflictele interne, create in special datorita dublei gestiuni (dupa parerea mea strict personala), pe de o parte, a FPF (Federatia Protestanta din Franta), iar pe de alta parte, al Statul (Ministerul Educatiei Nationale), fac ca incepand cu primul deceniu al acestui secol (anul scolar 200-2001) efectivul sa scada la cca 160 de elevi-interni, ceea ce implica (automat)  o  majorare  considerabila a texelor de scolarizare,  la cca 12.000 de €/an, o suma "colosala", daca tinem cont de faptul ca majoritatea scolilor superiare franceze elitiste de inalte studii  (Grandes Ecoles) private (deosebit de cotate pe piata de competenta si a muncii !) sunt mult mai ieftine si asigura absolventilor lor job-uri (de cadre superioare, de inalta raspundere) deosebit de bine remunerate in marile structuri socio-economice si industriale, nationale (franceze) sau multinationale. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului consacrat acestei problematici: "Sistemul elitist francez de inalte studii, un sistem educativ de mare complexitate si prestigiu, unic in lume" :   http://necenzuratmm.ro/ancheta-necenzurata/43996-sistemul-elitist-f...)

In schimb, in ciuda unui clectiv de profesori foarte competenti, recunoscuti pentru notorietatea lor si in ciuda unui efectiv redus (din ce in ce mai mult !), care a mai scazut intre timp (la 87 de elevi inscrisi in ultimul an scolar de invatamant 2013-2014, dupa terminarea caruia, scoala fiind inchisa definitiv, pe 11 iulie 2014), procentul de promovabilitate la examenul de Bacalaureat, devine din ce  in ce mai scazut, pana cand autoritatile Ministerului Educatiei Nationale se auotesesizeaza, iar in 2011 (in special dupa drama A3M),  ridica problema inchiderii definitive a acesteia, datorita lipsei de rentabilitate (in materie de educatie !), precum si datorita problemelor materiale cu care se confrunta aceasta (cca 375.000€, deficit acumulat).

In acest context social-economic, in care clasa politica franceza se afla in plina campanie electorala pentru alegerile prezidentiale din primavara anului 2012 (cand fostul Presedinte de dreapta Nicolas Sarkozy este invins la "puncte" de catre rivalul sau de stanga, François Hollande !), in dupa masa zilei de vineri, dupa cursuri, respectiv, masa de pranz, pe 16 noiembrie 2011, are loc in aceasta institutie aceea drama A3M (Agnès Marin-Matthieu Mulinas), care va alerta atat opinia publica si mass-media, pe de o parte, cat si autoritatile statului competente in materie de educatie si sanatate, respectiv, in materie de justitie si securitate nationala.

In principiu, cei doi elevi impicati in aceasta drama, aparent, pareau absolut "normali,  fara probleme…" (cel putin din punctul de vedere al celor care l-au consultat inainte de sosirea lor in Colegiul Cévenol: educatori, psihologi si psihiatri !), in ciuda faptului ca amandoi erau consumatori (mai mult sau mai putin) de droguri usoare ("ierburi cu efecte magice"): Agnès, o adolescenta atragatoare, de origine pariziana, in varsta de numai 13 ani, cu o situatie scolara buna, cu multi prieteni si plin de proiecte de viitor, iar el, Matthieu, un adolescent in varsta de 17 ani, de familie buna ("favorizata"), din comuna Nages et Solorgues (Departamentul Gard, sudul Frantei) cu mama cadru comercial-contabil sef  la o clinica privata si consilier municipal, iar tatal, profesor si director (administrator) a unei institutii (societati) de instruire (pregatire) continua pentru adulti, considerat de catre autoritatile socio-educativ-judiciare "fara niciun pericol pentru societatea civila", in ciuda faptului ca tot din punct din acest punct de vedere socio-educativ-juridic, acesta era clasat un recidivist in materie de viol, care ar fi utilizat contra noii sale victime Agnès Marin, pe 16 noiembrie 2011, acelasi mod operatoar ca si contra fostei sale victime Salomé F.,  o veche colega de scoala generala, in varsta de 15 ani (numele careia nu-l voi mentiona pentru a proteja imaginea ei), cu putin timp in urma, pe 1 august 2010.

Conform documentelor din dosar, Matthieu si-ar  fi convins victima, pe Salomé F., sa se intalneasca cu el, in cariga (ecoregiune, formata din formatiuni vegetale, alcatuita din tufisuri de arbusti si ierburi, respectiv, stejari, caracteristic solurilor calcaroase din bazinul mediteranian, inclusiv Provence, din sudul Frantei), sub pretextul sa-i ramburseze suma de 10 € cu care aceasta l-a imprumutat.

Fiind colegi de scoala in trecut (si locuind in aceasi zona geografica), fata nu si-a facut niciun fel de probleme in privinta unei asemenea intalniri "romantice", care ulterior urma sa se termine cu un viol comis asupra ei sub amenintarea unei arme (albe).

Interventia mamei acesteia care era in cautareea ei, i-a salvat acesteia viata !

In privinta, celei de a doua victime, Agnès Marin, pe aceasta a invitat-0, dupa cursuri, in dupa masa zilei de 16 noiembrie 2011, tot intr-un fel de cariga, padurea din proximitatea Colegiului, cu scopul de a culege impreuna  "ciuperci cu efecte magice (halucinante)", pe care a violat-o sub amenintarea tout a unei arme albe (cutit de vanatoare), dupa care ar fi ucis-o, iar ulterior, ar fi ars-o (prin incendiere) si ingropat-o, in mai putin de jumatate de ora !

Nu inainte insa, sa-i fi aplicat pe corp (piet, abdomen si fata), 17 lovituri de cutit, confom documentelor de la autopsie, efectuata la IML (Institutul de Medicina Legala) din Saint Etienne (Departamentul Loire, Regiunea administrativa Rhône-Alpes, vecina cu Regiunea Auvergne).

Suspectat de disparitia pe 16 noiembrie a elevei Agnès Marin si marturisandu-si fapta pe 18 noiembrie (dupa cca 40h00 de ore de interogatoriu) in timpul GAV-ului ("Garde à vue") in arestul de la sediul Brigazii de Jandarmerie din Clermont Ferrand, indicand cu precizie si locul unde ar fi incinerat si ingropat cadavrul victimei (descoperit carbonizat de catre jandarmi, conform indicatiilor acestuia !), el este arestat pe 19 noiembrie si  plasat de catre Procurorul Republicii de Puy de Dôme, Jean-Yves Coquillat, in detentie provizorie  la in Centrul de Arest Preventiv Le Pontet-Avignon (Departamenul Vaucluse, Regiunea administrativa PACA-Provence-Alpes-Cote d’Azur, sudul Frantei), pentru ca pe 18 iunie 2013, sa compara inculpat de viol si de asasinat cu circumstante agravante (si nu de omucidere), in fata Juriului Popular pentru Minori Puy en Velay (regiunea urbana Clermont-Ferrand, compus din 9 Jurati: 3 Magistrati si 6 cetateni alesi de pe listele electoarele, la intamplare; in cazul lui: numai 1 Jurat de sex masculin si restul de sex feminin).

Dupa 9 zile de proces cu "usile  inchise" partial (interzis publicului, conform art.306, 400 din CPF -Codul Penal Francez), care ar fi costat statul cca 140.000 € (si in care au fost audiati 70 de martori), ceea ce a dat nastere si el unor controverse, in care  adolescentul a fost inculpat  pentru violurile comise sub amenintarea cu arma,  pe 1 august 2010 a lui Salomé F. si pe 16 noioembrie 2011 a lui Agnès Marin, respectiv, pentru crima cu premeditare (asasinat) asupra acesteia din urma, reglementat prin art. 222-23 si s din CPF, respectiv fara a beneficia de faptul ca era minor in momentul comiterii crimelor sale, prevazut la art.221-1 si s din CPF (care conform art.122-8 din CPF este obligatoriu intre 13-16 ani, dar doar facultativ, intre 16-18 ani, in schimb sanctiunii penale in acest caz nu i se poate asocia si o perioada de siguranta, conform art.132-23 din CPF, cum se intampla in majoritatea cazurilor dupa majorat!), avocatul general al acuzarii (reprezentand Ministerul Public), Jeanne-Marie Vermeulin, in rechizitorul sau (care a durat cca 01h50) solicita contra inculpatului o sanctiune penala exemplara de 30 de ani de recluziune criminala (maxima in executare, in CPF,), careia asociaza si o obligativitate de  sejur (dupa executarea pedepsei !) printr-un CSEJ (Centru Socio-Educativ Judiciar), dependent de PJJ-Protectia Juridica a Tineretului (utilizat des si ca alternativa la detentia provizorie al minorului, maximum 18 ani, reductibila la 16,5 ani in cazul unui minor fara antecedente penale sau majorata la 22 de ani si reductibila la 20 de ani si 9 luni, in caz de recidiva, in functie de sansele de reinsertiune al fostului condamnat, conform unei ordonante de urgenta care dateaza din 1945 al CPF, reformata de 34 de ori pana in forma actualizata din 10 august 2007 si care nu facea nicio distinctie intre minori si majori in momentul comiterii actului criminal).

Mentionam aici ca o modificare „substantiala” adusa acestei ordonante a fost facuta in timpul presedentiei lui Nicolas Sarkozy, care a propus printr-o lege promulgata pe 25 februarie 2008, posibilitatea prelungirii sejurului dupa efectuarea pedepsei (sau ca alternativa la o pedeapsa) in CEF (Centre Educative Inchise-institutii publice de insertiune, infiintate in 2002, 51 de institutii in 2013 cu un total de 560 de locuri si cu un cost de cca 625€/detinut, fata de numai 500€/detinut in CSEJ-Centrele Socio-Educative-Judiciare),  sub forma de „retentie de siguranta” pe o perioada nedeterminata, a unui criminal sexual condamnat la o pedeapsa mai mare de 15 an de recluziune criminala si in toate cazurile de recidiva, pana cand exista o garantie certa in privinta reinsertiunii sociale iar daca situatia o impune, supunerea criminalilor sexuali irecuperabil din punct de vedere social unori procedee de sterilizare chimica. (A se vedea pentru detalii si articolul autorului: "Criminali periculosi. Prevenirea crimelor sexuale si a recidivei" : http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/10/thomas-csinta-...

Aceste centre, in 2011, deja la data comiterii crimelor lui Matthieu Moulinas asupra celei de a doua victime (viol si asasinat), dupa afirmatiile lui Eric Ciotti (Presedintele UMP –Uniunea pentru Miscarea Populara,  partid de centru-dreapta, de Aplii Maitimi-Nisa) si-ar fi dovedit eficacitatea !

Dintre cei 3.870 de minori incarcerati de la infiintarea lor,  in aceste centre, rata de recidiva ar fi fost numai de 40%.

Desi initial ele au fost concepute astfel incat sa gazduiasca 8-12 minori intre 13-18 ani pentru o perioada de 6 luni, renuvlabil (reinnoibil) o singura data, legea promulagata de catre Presedintele Nicolas Sarkozy in 2008, a dat acestora o configuratie juridica mult mai severa decat pentru scopul, pentru care ele au fost create.

In sfarsit,  revenind acum la procesul lui Matthieu, in seara zilei de 28 iunie 2013, dupa numai 04h00 de deliberare  Juriul Popular pentru minori Puy en Velay, il sanctioneaza si mai sever pe Matthieu Moulinas (ceea ce de regula, se intampla invers !), decat Ministerul Public, condamnandu-l fara ezitare la recluziune criminala (inchisoare) pe viata. (A se vedea pentru deatalii si articolul autorului consacrat acestei problamatici compexe: "Condamnat la inchisoare pe viata": http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/42413-condamnat-la-inchisoare-pe-...).

O sanctiune penala iesita din comun (care  a surprins chiar si partea civila, atat pe  parintii victimei Frédéric si Paola Marin, care au reusit sa obtina aprobarea, ca partial, procesul sa aiba loc cu participarea publicului pentru a stabililii responsabilitatea insitutiilor statului implicate in dosar cat si pe avocatul lor Francis Szpiner), avand in vedere faptul ca o condamnare la inchisoare pe viata nu a mai fost pronuntata in cazul unui minor, in ultimul sfert de secol !

Foarte probabil ca la aceasta decizie ar fi contribuit, printre altele si "lipsa totala de empatie al inculpatului, aroganta si indiferenta lui fata de suferinta victimelor si rudelor acestora" care parea "teribil de infricosator", conform partii civile !

Intr-un fel, aceasta decizie a si permis parintilor victimei sa depuna o plangere penala contra Statului pe 7 februarie 2014, pentru greseli grave comise de catre institutiile acestuia in privinta gestionarii dosarului Matthieu Moulinas, solicitandu-i despagubiri morale si materiale in valoare de 2.250.000€.

Mentionam aici, ca in principiu, conform CPF, un minor (avand mai putin de 18 ani, in Franta) nu poate fi condamnat la o pedepasa mai mare de 20 de ani de recluziune criminala (indiferent de fapta comisa !), insa daca acesta are peste 16 ani in momentul comiterii crimei (sau crimelor) si 2/3 dintre Jurati, sunt pentru sanctiunea penala de inchisoare pe viata, atunci Juriul Popular, poate acorda acestuia, aceasta sentinta.

Este exact, ceea ce s-a intamplat si in cazul lui Matthieu Moulinas.

Primul si ultimul caz, inainte de acesta, a fost cel al lui Patrick Dils.

In varsta de 16 ani, acesta este inculpat pe 30 aprilie 1987 pentru uciderea pe 28 septembrie 1986 a doi minori (Alexandre Beckrich si Cyril Beining in varsta de 7, respectiv, 8 ani), la Montigny-lès-Metz (Departamentul Moselle, Regiunea administrativa Lorena, estul Frantei).

 Marturisindu-si fapta, (ulterior negand-o cu convingere!), el a fost condamnat pe 27 ianuarie 1989, la recluziune criminala (inchisoare) pe viata.

Negratiat de catre François Mitterrand, pe atunci Presedintele Republicii (1981-1988, 1888-1995), condamnarea acestuia  este anulata pe 3 aprilie 2001 avand in vedere faptul ca la locul crimelor (la data comiterii lor) a fost ulterior identificat cu ajutorul tehnicilor noi de prelevare ale  amprentelor genetice (ADN) un criminal in serie Francis Heaulme, cunoscut autoritatilor politienesti si judiciare, condamnat la inchisoare pe viata, inclusiv pentru faptele criminale pe care Justitia i-a reprosat lui Patrick Dils, pe nedrept in 1997 de catre Juriul Popula Var, cu 22 de ani de perioada de siguranta, precum si alte doua sanctiuni penale de 30 de ani de recluziune criminala cu 20 de ani de perioada de siguranta (maxima in executare),  in 1999, de catre Juriul Popular Meurthe et Moselle si in 2004, de catre  Juriul Poppular Marne (A se vedea pentru detalii si articololele autorului consacrate acestei problematici: ”Giscard d’Estaing si condamnatii sai la moarte”: http://investigatie-jurnalistica.blogspot.ro/2012/11/giscard-destaing-si-condamnatii-sai-la.html: Affaire Dils: http://dossiers-criminels.blogspot.ro/2011/01/affaire-dils.html)

Rejudecat pe 29 iunie 2001, Curtea Populara cu Jurati pentru minori (Marne) il gaseste vinovat si il condamna din nou, dar "numai" la 25 de ani de recluziune criminala.

Probabil pentru ca el efectuase deja peste jumatate din pedeapsa si cel putin teoretic (dar si practic, avand in vedere dosarul lui de detinut model, fara falie, in inchisoare !), era liberabil.

Desigur, revizuirea procesului sau ar fi fost un demers juridic  mult mai complex si complicat dar si foarte costisitor.

Facand apel, este rejudecat pe 9 aprilie 2002 si eliberat din inchisoare pe 24 aprilie.

Inainte insa, pe 22 aprilie 2004 este achitat de catre Curtea Populara cu Jurati Rhône de la Lyon, iar pe 26 iunie 2003 obtine de la Comisia Nationala de Indemnizare a Victimelor Erorilor Judiciare (acord la amiabil !) suma de 1.000.000 € ca despagubiri materiale si morale pentru cei 15 ani petrecuti in inchisoare pe nedrept. (700.000 € el, 160.000€ parintii sai, 40.000€, fratele acestuia si 100.000€ pentru taxe judiciare).

Este cea mai mare suma acordata vreodata unui condamnat si reabilitat, de catre justitia franceza, ca reparatie morala si materiala din intreaga sa istorie.

 (A se vedea pentru detalii si articolele autorului consacrate acestei problematici: „Revizuirea condamnarilor penale in Jurisdictia franceza”: http://necenzuratmm.ro/justitie/42444-revizuirea-condamnarilor-pena...; „Repararea erorilor judiciare in Jurisdictia franceza”: http://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/41420-repararea-erorilor-judiciar...).

Cert este faptul ca desi amandoi, atat Moulinas cat si Dils, erau minori la momentul inculparii lor si amandoi si-au recunoscut crimele comise, Patrick Dils s-a retractat ulterior, iar in dosaul acestuia existau inca de la inceput o serie „zone de umbra” care au si condus, in sfarsit, dupa 16 ani de recluziune criminala, la eliberarea acestuia si la reabilitarea lui sociala.

Din pacate, in cazul lui Matthieu Moulinas, unul dintre cei 1/3 de detinuti din mediul carceral francez, condamnati pentru crime sexuale (in procedura juridica penala criminala: viol) sau pentru delicte sexuale (in procedura juridica penala corectionala: agresiune sexuala),  niciunul dintre aceste „elemente” nu au fost si nu  sunt intrunite (nici astazi in apel), in dosarul criminal, in care acesta a fost si este inculpat si judecat.

Cu alte cuvinte, contestatia sentintei acestuia in apel, depusa de catre avocatii sai, Joëlle Diez si Isabelle Mimran, dupa pronuntarea verdictului (in ziua de 28 iunie si al anuntului acestuia pe 29 iunie 2013) se refera doar la articolele de lege mentionate mai sus si consider ca oarecum ea este legitima si justificata, avand  in vedere faptul ca in cadrul noului sau proces  in derulare (care a debutat luni, pe 29 septembrie 2014, tot „cu usile inchise” cel putin partial!), in fata Juriului Popular de Minori Puy de Dôme la Riom (regiunea urbana Clermont Ferrand), sanctiunea penala a acestuia nu poate fi marita (majorata) conform legii.

O perioada de siguranta (maxima de 22 de ani), cum se procedeaza de regula in cazul crimelor abominabile, multiple, etc. si in cazuri deosebit de rare (incompresibila, pana in  30 de ani),  nu poate fi asociata pedepsei de inchisoare pe viata (conform legislatiei franceze in vigoare!), decat in cazul in care cel judecat este major si responsabil in momentul comiterii crimei (crimelor) sale.

Insa,  merita sa mentionam aici faptul, ca daca acele articole de lege, care il protejeau pe  Matthieu ca minor nu s-au regasit in sentinta Juriului Popular de la Puy en Velay, este pentru ca in loc de „circumstante atenuante” (cum se intampla in asemenea dosare criminale, in general!) acesta a beneficiant numai de  „circumstante agravante” in fata Curtii, fiind clasat (considerat) de catre Procurorul Republicii de la Puy en Velay, Jean-Yves Coquillat: „un predator redutabil”, „foarte rece, insensibil si nepasator” in privinta actelor sale criminale,  iar cea de-a doua victima „a fost ucisa cu sange rece, brutal, cu o violenta extrema”!

Fara sa mai aduagam faptul ca, 8/9 jurati fiind femei, multe dintre ele au vazut in el un „psihopat pervers, un demon, un diavol, un animal cu sange rece” care nu merita (si nu trebuie!) niciodata eliberat din inchisoare!

Dupa parerea mea, insa, aceasta „mentiune”  al Procurorului a avut un impact marginal asupra sentintei.

Au existat alte elemente nefavorabile acestuia care i-au atras sanctiunea penala maxima.

In primul rand, pentru ca el a comis cele doua crime ale sale (violul si asasinatul asupra lui Agnès) in perioada de liberate conditionata sub control judiciar (o infractiune deosebit de grava!), dupa eliberarea sa din Centrul de Arest Preventiv Le Pontet-Avignon si efectuarea a 3 luni si 20 de zile de detentie provizorie  in dosarul violului comis asupra colegei sale din scoala primara Salomé F, iar in al doilea rand, pentru ca acesta era nascut in ajunul de Saint Sylvestre (pe 30 decembrie) 1993 si era „aproape” major in momentul comiterii celor doua acte criminale.

Sau mai exact, in ciuda faptului ca desi nu a implinit inca 18 ani, deci teoretic era inca minor, paractic, avand in vedere „expereienta sa de viata” si faptul ca peste o luna si jumatate implinea 18 ani, Juriul Popular l-a considerat, mai mult major decat minor!

 

Vizualizări: 162

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor