Punctul pe "i"

Andrei Plesu

România e, în multe privinte, o alcatuire paradoxala. De aceea e greu sistematizabila, de aceea e greu de guvernat.
Reusim lucruri care, în mod normal, nu merg împreuna.
Reusim de pilda, constatase deja Titu Maiorescu, sa producem forme, pentru care ne lipseste cu totul fondul. Asa ceva nu e la îndemâna oricui. Si ceea ce e spectaculos e ca, una peste alta, tara functioneaza, asa paradoxala, improbabila cum este! Sa dam câteva exemple:

Una dintre neobisnuitele noastre reusite este sa avem un coeficient imens de poluare (în aer, în apa si pe pamânt), fara sa avem o mare industrie. Industria noastra este sublima, dar imperceptibila altfel decât prin cantitatea de toxine pe care o emana. Ne otravim, asadar, fara otrava sau, mai exact, obtinem otrava din te miri ce.

O alta reusita paradoxala: avem medici foarte buni si spitale foarte proaste.. E inexplicabil cum poti avea medici de calibru, când mai tuturor le lipseste instrumentarul necesar pentru a-si face meseria onorabil. Si totusi si-o fac. Medicul te salveaza, "sistemul" te omoara.

Alt miracol: avem o mare concentrare de "atractii turistice" si n-avem turism. Turismul n-ar da rezultate la noi decât daca s-ar generaliza un mod de teleportare a turistilor, asa încât ei sa ajunga în fata frumusetilor patriei fara sa aiba nevoie de drumuri, de hoteluri si de servicii în general.

Paradox colateral: suntem ospitalieri, dar umflam grosolan nota de plata, pe baza ideii ca "strainul" trebuie jumulit.

Mai departe: ne laudam cu elevi eminenti, foarte bine calificati la felurite olimpiade internationale, dar stim cu totii ca învatamântul autohton e în criza, ca profesorii s-au descalificat, ca scolile sunt delabrate si salariile sunt mici.

Avem traditii agrare incontestabile, pamânt fertil, mâna de lucru, dar nu prea mai avem agricultura: mâncam pâine turceasca, fructe si legume comunitare, iar carne si produse din carne importam din toata lumea.

Suntem saraci, dar am umplut Bucurestiul de automobile pretentioase, cârciumile sunt pline, calatorii români se înghesuie prin avioane trans-europene si trans-atlantice cu bagaje de apocalipsa.


Suntem patrioti, dar n-avem patriotism: adica nu ne preocupa gradinarirea limbii stramosesti, viitorul imediat si concret al tarii, istoria ei, monumentele ei, institutiile ei. Avem la chefuri romantioase suspinuri nationale, dar primul gând când ne amintim de tarisoara e s-o delapidam.

Pe masura ce avem elite mai putine, dezvoltam fata de ele un dispret tot mai mare.

Avem somaj, dar muncim la negru, n-avem bani, dar ne descurcam, suntem crestini, dar la câte un hram sau la câte o sarbatoare ortodoxa ne îmbulzim, ne ocarâm si vociferam ca o hoarda fara istorie si fara credinta.
Orice analiza a României contemporane (sau eterne?) se blocheaza, la un moment dat, în paradoxuri asemanatoare. Inventarul lor pare infinit.

În rezumat, s-ar spune ca ori avem evolutii interminabile, care nu culmineaza niciodata într-un scop atins, ori avem împliniri care nu se justifica prin nicio evolutie. Ori drum fara tinta, ori tinta fara drum. Cresterea organica, cu rezultat constient si previzibil, continuitatea, consecventa, organizarea, tenacitatea iata virtutile care ne lipsesc. Dar ne descurcam noi si fara....

Sursa: http://aplr-doctorat.blogspot.com/

Vizualizări: 356

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Dumitru Nicusoara pe Iulie 23, 2010 la 7:27am
Are foarte mare dreptate!!!!. Indiferent ce am face daca noi poporul nu ne trezim, sa alungam valul de pe ochi sa vedem mai bine... sunt slabe sperante de ridicare a constiintei la un nivel mai....inalt, mai ...evoluat.Cum i se poate ridica unui om simplu constiinta, pentru ca nu-i poti da... citate cind el abia buchiseste literele?.Dupa mine tot la invatamint ajungem.Cum ii poti cere unui profesor sa ajunga cu elevii la o forma superioara cind ei au note submediocre la exemenele de atestat?
Comentariu publicat de Cristina Orneata pe Iulie 22, 2010 la 11:30pm
Am retinut actualitatea celebrei expresii 'forme fara fond', deloc retrospectiv ci sub forma unor demersuri de intentii : cream (provocam) forme pentru care nu avem fond.
As adauga inca un exemplu : in mediul de afaceri contemporan, indeosebi cele doua forme improvizate, improbabile si impropriu denumite real-estate si franciza, care domina pedologia businessului romanesc actual. (Am folosit 'pedologic' ca eufemism pentru 'subteran').
Comentariu publicat de Dimitrio pe Iulie 22, 2010 la 12:41pm
Nu vreau să fiu un"desuet patriot local" dar trebuie să recunosc că domnul Munteanu Mircea aduce , prin extensie desigur , precizarea care închide cercul dar îl şi şi re-deschide în alt mod ... acest "cerc al formelor însoţite de fond " ...îl re-deschide ca un un joc al aparenţelor pentru ca în oglinda realităţii aceste deziderate teoretice se deformeză cum bine spunea constănţeanul Munteanu Mircea citez :"Nu se atinge de cauza reala. Ba chiar incearca sa arunce vina pe amaritul asta de popor, nu pe mecanismul ticalosit care-l tine strins in gheare de atita amar de vreme."
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Iulie 22, 2010 la 11:41am
Domnule Mircea Munteanu, iata-ma in postura in care eu v-am pus de cateva ori , aceea de ''felicitat(a) ''
trebuie sa recunosc, ca ipostaza nu este tocmai comoda, dar cu siguranta voi recitiva , la prima ocazie, si nu doar din spirit Constatean , spirit din care face parte si domnul Dimitrio, pe care il citeam cu interes zilele trecute, tot pe o postare a doamnei Lucretia Berzintu , careia ai multumim pentru gazduirea comentariilor.
Ma opresc aici , pentru a nu ma abate de la subiect.Poate totusi se va gasii cineva care va indraznii sa se atinga de ''cauza reala'' si va pune degetul pe rana.
Comentariu publicat de Dimitrio pe Iulie 22, 2010 la 8:40am
Iată o observaţie care pune punctul pe" i " foarte bine plasată "Probabil ca am obosit sa tot citim texte care imbraca forme diferite ,dar fondul este acelas." (hotărît lucru doamna Any Tudoran se pare că sînteţi în formă )
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Iulie 21, 2010 la 7:23pm
Domnule Dimitrio (se pare ca azi e ''ziua'' mea )multumesc.
Cand am observat postarea, si numele Domnului Plesu, ma asteptam la ceva;))
Observ ca nu sant singura dezamagita, nu este textul cel mai reprezentativ al domniei sale, de la un nume sonor, asteptarile sant mai mari,si poate si replicile pe masura .Probabil ca am obosit sa tot citim texte care imbraca forme diferite ,dar fondul este acelas. Ma rog este preceptia mea personala, s-ar putea sa fiu subiectiva
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Iulie 21, 2010 la 5:54pm
OK : )... Că ; ) nu-mi permit...
Comentariu publicat de Dimitrio pe Iulie 21, 2010 la 5:32pm
Subscriu la aprecierea doamnei Sânziana Batişte pentru doamna Any Tudoran care nu este la "prima abatere " privind modul simplu şi sugestiv , ca să nu fiu peiorativ (pentru că nu vreau aceasta )....şi să zic "slobod" de a se exprima .
Comentariu publicat de Any Tudoran pe Iulie 21, 2010 la 5:24pm
Multumesc Doamnei Sânziana Batişte pentru mentiune , apreciez.
Comentariu publicat de Sânziana Batişte pe Iulie 21, 2010 la 2:13pm
Gratuităţi, cărora, sunt convinsă, nici măcar autorul nu le acordă valoarea unui act de implicare şi, cu atât mai puţin, a unui act generator de oarece efecte...
Mi-au plăcut comentariile de mai jos. Menţiune specială, pentru cel al Doamnei Any Tudoran...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor