ȚARA DIN SUFLET - Reportaj produs și narat de George Anghelescu (Angelescu), Calgary / Alberta / Canada


ȚARA DIN SUFLET


Reportaj produs și narat de

George Anghelescu VIDEO -

ȚARA DIN SUFLET

Toti avem ascunsa in suflet o tara. Este locul unde am auzit pentru prima oara un glas cald chemindu-ne pe nume - spatiul unde am facut primii pasi nesiguri, ajutati de zimbetul mamei...

Tara din suflet este locul unde povestile pe care le-am ascultat in anii devreme ai copilariei isi gaseau loc si spatiu. Harap Alb, Fat Frumos si merele de aur, Prislea cel Voinic....vorbeam cu ei deseori...Si tu iti amintesti nu-i asa?

Nu, nu avem intentia de a va face sa intelegeti ce e tara din suflet pentru ca stiti cu totii. Atita doar ca cei cu har o descriu mai bine decit altii. Unii o picteaza, altii o cinta, altii o povestesc ori o fotografiaza... cei mai multi – insa, ca noi, ca tine, o poarta cu ei in fiecare zi sub gene, fara macar sa vorbeasca de ea.

In anii copilariei, tara era cuvintul pe care cartile de scoala il foloseau – poate - cel mai des. Era prima si ultima lectie din manualul de citire, era poezia cu care incepeam fiecare an, era compunerea in care ne chinuiam sa spunem cit de mult o iubim....Nu stim – insa - daca atunci o iubeam.

Stim, despre tara se vorbeste in cuvinte putine. Desi tara din suflet ne umple inima, e un sentiment despre care ne e greu sa vorbim.

Tara din suflet este o combinatie fermecata de imagini, de sunete, de gusturi si de culori. O insiruire de imagini care incepe cu coronitele de plastic impartite in careul din curtea scolii, amfiteatrele reci ale studentiei, cu noptile albe din sesiuni. Se continua cu clipele primilor fiori de fericire din adolscenta, cu merele ionatane, neatinse de bruma toamnei, mirosul cald al sarmalelor, al colindelor de craciun, cozonacul cu mac. Si, din nefericire – temporara - aceasta combinatie fermecata de imagini se continua cu dezamagirea crescanda a prezentului...

     

 

Tara din suflet? ... Tara din sufletele noastre calatoare este o Romanie alcatuita din vise si amintiri. Tara din suflet este spatiul de care nu putem sa ne despartim niciodata, oricit de departe ar fi diminetile si noptile in care ne ratacim... Tara din suflet este locul de unde nu am plecat niciodata dar unde vrem, mereu, sa ne intoarcem....

Sursa:http://www.albertaweekly.ca/

 

Vizualizări: 504

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe August 4, 2012 la 11:06pm

MULTUMESC !!!

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe August 4, 2012 la 10:52pm

"dezamăgirea crescândă a prezentului..." = Ţara din sufletele noastre, călătoare sau nu, are sufletul în suferinţă din cauza lipsei de înţelepciune a conducătorilor din ultimii 66 de ani de comunism ateu şi de capitalism sălbatic de piaţă.

 

"Primul lucru care a fost privatizat în România a fost interesul naţional. România nu este o ţară coruptă, ci este jefuită. În România sunt 22 milioane de suflete, nu de cetăţeni, care s-au lămurit care este grija statului pentru ei şi se uită cu ochii la CER. De România nu mă pot sătura! Restul ... sunt ţări." (Octavian Paler, interviu tv)

"Vastitatea preocupărilor este oglindită în discutarea problemelor religioase, morale, politice, ştiinţifice, artistice, meşteşugăreşti şi pedagogice, pentru formarea conducătorilor înţelepţi - ştiinţa şi conducerea - şi a conduşilor virtuoşi, diciplinaţi şi demni - cetăţeanul întreg la trup şi suflet, pe pământ, kalokagathia, iar dincolo mântuirea şi bucuria contemplării adevărului în vecinătatea zeilor ca răsplată pentru virtuţile de aici." (Petre Ţuţea - Concepţia platonică - Reflecţii religioase asupra cunoaşterii)

 

Dar eu sunt optimist că această "suferinţă a determinat sporirea conştiinţei noastre" (Dostoievski) şi că vor apare oamenii divini pe care-i aşteptăm de 2000 de ani şi de care avem nevoie acum, în plină criză mondială de conştiinţă.

Comentariu publicat de Ionel Petrisor pe August 4, 2012 la 10:24pm

       Pamant insangerat, trecut prin foc, prin sabie, calcat de copite din apus si rasarit, sguduit de senile tancurilo din apus si rasarit, bogat si dorit pentru bogatia lui, tara de vrajba a marilor puteri ale lumii. Pamant scos la vanzare ca pe un lucru de nimic saracind poporul trecut prin atatea suferinte. Unde esti tu Despot Doamne sa pui capat jefuiri judecand pe cei ce-o fura si sant buni numai de gura?   

Comentariu publicat de valeria pe August 4, 2012 la 9:54pm

    Noi am fost cativa norocosi care am intalnit oamenii care au luptat pentru tara asta ,unii au plecat fara sa se

mai intoarca lasand in urma familiilor dorul,altii s-au intors sa povresteasca ,altii s-au intors cu sufletul sfasit de ce au suferit si ce au vazut .A fost olectie de viata care te-a facut sa-ti privesti tara intr-un mod matur , ti-ai dat seama ca si tu  esti o particica din ea si tot ce i  se intampla ei bun sau rau ti se datoreaza si tie. Tara nu era un cuvant era  ce-ti apartinea de drept, aerul care-l respirai, pamantul pe care-l calacai ,fericirile si nefericirile zilnice  toate aveau legatura cu tara si mersul ei.De ce sa  nu ne aducem aminte ce fericiti erau primii  copii care plecau de la traiul greu din agricultura spre scolile profesionalae si apoi spre fabrrici , cei care mergeau spre licee si spre facultati, tara isi deschidea inima spre ei desigur era si tristetea celor ce-si pierdusera pamanturile dar si bucuria ca toti copiii si nepotii lor o duceau mai bine.Viata asta asa e mereu cu bune si rele dar noi am vrea sa ni sa cuvina numai binele.

Tara din suflet ramane aceea plina de dragostea parintilor si a bunicilor , de bucuria de a face parte dintr-o comuninate , de a te sti iubit si respectat  si de a iubi si respecta la randul tau.

Imi aduc aminte cand am venit eu in sat  cu sotul meu si el se tot mira de ce de la fiecare poarta ieseau oamenii si se bucurau ca te vad , ne sarutam  si el era foarte mirat mereu, el fiind orasan de aceasta apropiere si caldura dintre oameni.Oamenii se cunosteau , se respectau ,chiar le pasa unora de altii .

E o lume frumoasa care va muri cum moare tot ce este frumos si moare din vina noastra ca o lasam sa moara fara  sa incercam sa pastram  magia unor vremuri si pentru copiii nostri.oamenii s-au instrainat si-au pierdut multi bunul simt si controlul , parca ti-e dor de vremurile in care daca nu erai un om asezat nu erai nimic.

Comentariu publicat de leoveanu Gabriela Rosemarie pe August 4, 2012 la 8:43pm
Comentariu publicat de leoveanu Gabriela Rosemarie cu 40 minute în urmă
Ştergere comentariu

Cu prilejul anului in care a avut loc eclipsa de soare am scris o proza (publicata in volum) si mai apoi un scenariu cu titlul Peisajul interior. Trateaza exact acest subiect, pastrarea  peisajului primordial in sufletul celor a caror viata a continuat in alt spatiu. Are un final trist, dar e un scenariu de imagine, peisajul fiind personajul cel mai remarcabil  care merita sa fie cunoscut< peisajul cu oamenii sai si obiceiurile lor. daca domnul Angelescu ar fi interesat i l-as vinde... gratis.

Comentariu publicat de HALAS ELENA DORINA pe August 4, 2012 la 8:17pm

Foarte frumos ....Felicitari!

Comentariu publicat de Mariana Cristescu pe August 4, 2012 la 7:36pm

Frumos... Este cumva fiul marelui oboist George Angelescu Monteoru?

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor