Aristocratii - Mircea Eliade "Biblioteca Maharajahului" Bucuresti 1991

India, taram misterios, leaganul unei culturi de o originalitate exceptionala si o profunzime pe masura. Descoperirea Indiei prin ochii si, mai ales, prin mintea marelui savant si prozator Mircea Eliade genereaza la lectura scrierilor lui satisfactii uluitoare prin precizia si limpezimea perceptiilor sale si nu in ultimul rand, prin frumusetea si bogatia limbii romane, regasita doar la spiritele geniale ale culturii noastre.

Un fragment din articolul "Craciunul la Poonomallee", aparut in anul 1929, la 13 februarie in "Cuvantul", ilustreaza incredibilele cunostinte ale savantului, dar si talentul urias al prozatorului:

                "Cea dintai adunare, in noaptea de Craciun... In sala nu erau scaune, ci rogojini. Feresti mari, cateva lampi si o orga. Veneau tineri desculti, in acel vesmant indian asemanator unei toge. Mai toti erau in ultimul an de universitate. Fiecare isi prinsese o carte de vizita caligrafiata, pe piept. Citeam in treacat orasele: Poona, Rangoon, Alehabad, Colombo, Calcutta, Bombay, Srinager, Nagpur...

                Erau studenti din Birmania cu costumele lor specifice, un soi de fusta colorata si un pieptar scurt, impodobit si lucrat in fir. Erau studente din Rangoon, cu acelasi costum, si bonete inalte cu fundul de catifea. Erau studente din Bengal, infasurate in iritant de multe voaluri albe, cu picioarele goale, arareori cu sandale.

                Erau studente din Bombay, cu voaluri aprinse si bratari de argint. Erau cele din Nagpur, inalte si intunecate. Erau cateva de la granita Afganistanului, cu salvari de matase si cozile impletite. Erau cele din sud, din Trichonopoly si Podanur, cu bratele goale, cu voaluri roz pe cap... Cele din Birmania atrageau indeosebi privirile. Pareau adolescente cu fetele rotunde si zambetul mostenit de la mongoli. Amestecul de albi si galbeni le daruise un farmec neintrecut. Ochii nu aveau taietura monstruoasa a Extremului Orient - si totusi erau piezisi, ca la papusile de lux. Trupul le era aproape neverosimil: suplu, nervos, prelung, cu genunchi de statuie. Singurul pacat: piept masculin, contrastand violent cu tinerele din Siam, al caror piept ilustreaza definitiv fecunditatea asiatica..."

Vizualizări: 92

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor