Jean Philippe Arthur Dubuffet (1901 –   1985)
 
Pictor şi sculptor cu vederi idealiste ale unei arte simple care renunţă la standardele de frumuseţe în favoarea unei atitudini umaniste în procesul de fabricare a imaginii. S-a născut la Le Havre în Franţa, avea părinţi bogaţi care plătesc şcoala luxoasă "Academie Julian" din Paris . Acolo se împrieteneşte cu Juan Gris, Masson şi Fernand Leger. După numai 6 luni se simte copt să picteze independent. Academia  devenise blocată în trecut, refuzând schimbările îndrăzneţe pe care arta nouă le cerea. În 1924 revine la părinţi şi preia o afacere de vânzări de vinuri.   Revine la pictură în 1930 când produce portrete mari cu tentă istorică. Este din nou împiedicat să picteze de Ocupaţia Germană, dar profită de cererea de vinuri vânzând Wermahtului German vinuri, cu un bun câştig.  
Prima sa expoziţie personală are loc în 1944 . Acolo el demonstrează apropierea de "Artă Brută", de grafitti , cât şi de pictura unor bolnavi mentali care erau spontani , detaşaţi de educaţia riguroasă, profesionistă. Prefera peisajele Parisului, personaje din Metro, satira şi caricatura. De la un coleg de meserie,  Fautrier, împrumută tehnica de a amesteca uleiul cu nisip, ghips, pietriş, deşeuri diverse 
cu care dădea picturii un aspect volumetric.
Rezultatul acestor încercări este expus în galeria Drouin în 1946. După anul 1946 face portrete, în aceiaşi manieră  anti psihologică, folosind materiale groase. A pictat pe Henri Michaux, Jean Paulhan, Pierre Matisse.  În 1948 se alătura "grupului suprarealist" francez, apoi Colegiului de Patafizica în 1954. Era prieten cu marele om de teatru Antonin Artaud şi foarte legat  de suprarealistul bizarului, Andre Masson.
Împreună cu Jean Paulhan  cei trei militau contra  a cea ce numea Dubuffet
 " terorism intelectual" .  Noţiunea de Artă Brută aparţine tot lui Dubuffet. Ea desemna arta produsă de neiniţiaţi,  străini , psihopaţi, prizonieri, chiar de copii. 
O colecţie personală de astfel de obiecte şi picturi a fost donată Muzeului de Artă Brută din Lausanne , Elveţia. 
Şi lucrările lui sunt marcate de arta primitivă, par a fi făcute de copii. În scris era un erudit, avea o personalitate aparte, idei moderne, expuse cu  fraze elegante, în opoziţie cu stilul său naiv, vizionar.   În 1962 produce o serie de lucrări, în care se limita doar la 4 culori: roşu, alb, negru, albastru. 
După 1960 este atras şi de sculptură în material plastic ( polistiren) pictat cu vopsele pe bază de vinil . 
 
A adoptat şi hârtia, papier mache, cu care se putea lucra repede şi se combina cu plasticul. Din astfel de materiale a creat sculpturi mari în care spectatorii puteau şedea şi contempla operă de artă din interior spre exterior. După 1957 Dubuffet a fost recunoscut internaţional şi văzut că un artist care reabilitează valorile dispreţuite
 de societate. Deşi critica avea opinii extrem de diverse , uneori opuse, nimeni nu a ignorat importanţa lui  Dubuffet în desfiinţarea canoanelor convenţionale. El a influenţat puternic arta contemporană , a anticipat tendinţe care s-au cristalizat mult mai târziu şi a pus bazele unei estetici bazate pe materiale simple, nepretenţioase.  
 
Adrian Grauenfels 2013
 
 
  

 

Vizualizări: 1694

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Stoica Alina pe Noiembrie 5, 2013 la 3:05pm

Jean Dubuffet- La belle encornée, 1954

Comentariu publicat de ilie adrian pe Noiembrie 2, 2013 la 2:08am

 Felicitari !

Comentariu publicat de Menelas CAPLOIU pe Octombrie 31, 2013 la 4:14pm

Adrian  este  prezentat  frumos

Comentariu publicat de Mihai Pamfil pe Octombrie 31, 2013 la 12:47pm

Domnule Grrauenfels, mă bucur că l-aţi adus in R.L. pe J. Dubuffet. E un titan al artei, alături de Picasso, Pollock, Chagall...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor