Asociația Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania - ASARS la Ateneul din Madrid

Duminică 30 noiembrie începând cu ora 12:30 în sala de festivități de la ATENEUL DIN MADRID (Calle Prado, 21) va avea loc prezentarea oficială a Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (Asociacion de Escritores y Artistas Rumanos de España - ASARS) – urmat de un eveniment cultural dedicat Zilei Naționale a României. 

Programul o să cuprindă recitaluri de muzică, teatru și poezie susținute de membri ai ASARS & CTIRES (Clubul Clubul Tinerilor Intelectuali Români din Spania) dar și de invitații acestora. 

Muzică (prima parte): Marius Biru, Emanuel Cojocaru, Nona Furnică, Bruno Marin, Angel Maxim, Daniel Neacșu, Elena Ninerică, Radu Purghel, Sebi Rotariu, Ramona Vergoti, Cristina Vlașin. 

Poezie / Proză: Vasile Eugen Barz, Marius Biru, Nuța Crăciun, Alex Dică, Marin Dumitrescu, Lina Florea, Marius Gîrniță, Boumse Neko, Dragoș Popa, Alice Pospesch, Alina Daniela Popescu, Mioara Rîșnoveanu, Gelu Vlașin. 

Teatru: Marius Biru, Nicoleta Lazăr, Alice Pospesch

Muzică (a 2ª parte): Florica Badea, Geanina Cernat, Aurel Cojocariu, Emilia Lefca, Ana Mitrică, Nicu Petriman, Ionuț Tomoioagă

Prezentatori: Mioara Rîșnoveanu (ro) / Liliana Ilie, Andreea Georgiana Petcu (es)

Coordonator: Gelu Vlașin, președinte ASARS

Cu această ocazie vor fi prezentate publicului primele 3 volume de autor în ediție bilingvă (română și spaniolă) din cadrul colecției ASARS oferită de Amargord Ediciones. Cele 3 cărți de poezie sunt semnate de poeții : Gelu Vlaşin, președinte ASARS, Marius Gîrniță și Marin Dumitrescu. vicepreședinți ASARS. 

Din România sosesc în calitate de invitați: scriitorul Horia Gârbea, președinte al Filialei București din cadrul USR – secția dramaturgie și membru în  Consiliul Național al Uniunii Scriitorilor din România și criticul Aureliu Goci de la secția de critică a Filialei București din cadrul USR. Din Spania invitații speciali sunt poeții: Miguel Pastrana y Jesús Malia. 

Vor fi prezenți la eveniment și numeroși scriitori și artiști spanioli reprezentanți ai instituțiilor similare din Peninsula Iberică, reprezentanți ai autorităților spaniole dar și reprezentanți ai Ambasadei României la Madrid. 

În cadrul programului vor fi înmânate Trofeele ASARS 2014 și diplome de membru de onoare ASARS unor personalități marcante din Spania care și-au adus o contribuție deosebită la promovarea culturii române pe teritoriul spaniol: Ileana Bucurenciu, Eugenia Popeangă Chelaru, Adrian Mac Liman, Ioana Zlotescu Simatu 

Vizualizări: 432

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Decembrie 9, 2014 la 2:22am

Constituirea oficială a Asociației Scriitorilor și Artiștilor Români din Spania (Asociacion de Escritores y Artistas Rumanos de España - ASARS) – relevă evidenţa agregării şi  compatibilităţilor culturale ale celor două mari popoare latine, român şi spaniol... Dar mai mult decât atât, în aceeaşi măsură  şi în acelaş timp, de o deosebită apreciere se pot bucura multiplele iniţiative evenimenţial culturale, de o mare anvergură ale domnului GELU VLAŞIN, în organizarea unor evenimente cultural artistice româneşti deosebite  în spatial cultural-spiritual spaniol, în extrapolarea  valorilor literare şi artistice româneşti în spatiul istoric civilizator şi cultural spaniol, atât de vast şi atât de valoros!.. . Ca o consecinţă a acestor importante manifestări, Guvernul Roman ar trebui să recepteze şi să susţină această atitudine nobilă a intelectualităţii române din Spania,  să ia exemplul Guvernului Spaniol în acordarea de către cel din urmă,a unui primat social culturii şi artelor, în multiculturalitatea acestora ,  să creeze un cadru cultural mai favorabil în România,cu efectul pozitivării sociale, înobilării cultural spirituale a societăţii româneşti. Se va reuşi, astfel, crearea şi susţinerea  unui puternic current cultural care va genera schimbări în masă,pozitive  prin cultură, o influenţă atitudinală pozitiv- umană asupra indivizilor sociali, prin cultivarea continua a unui spirit national înalt civilizator, mai uman, cultura constituind, astfel, un prim factor social fundamental  de înălţare spirituală a acestui popor, de armonizare socială!... Felicitări , organizatorilor şi tuturor participanţilor!.. Adâncă admiraţie!... Gheorghe Apetroae, Sibiu  

Comentariu publicat de Adrian Scrimint pe Noiembrie 29, 2014 la 9:22pm

Nobile iniţiative, concepute de o organizaţie solidă. Frumos ceea ce faceţi, la cât la mai multe!

Comentariu publicat de Terezia Filip pe Noiembrie 29, 2014 la 11:51am

Felicitări!

Bucurie de Ziua Națională pentru românii de pretutindeni!

Mulțumim pentru votul vostru din 16 noiembrie! 

Ați probat loialitatea voastră față de România - țara va fi și ea pe măsură.

Comentariu publicat de stelian rotaru pe Noiembrie 29, 2014 la 9:29am

                                1 DECEMBRIE

                               Aniversare sau Comemorare ?

           

“Îmi vin in minte două gesturi anapoda, care se repetă cu seninătate şi incompetenţă în fiecare an, la Arcul de Triumf, în ziua de 1 decembrie. Ele simbolizează perfect vulnerabilitatea şi aiureala din sfera publică a puterii :

  1. deşi proclamată zi naţională (ocazie ce invită la veselie, încredere, mândrie, sentimente înălţătoare), la 1 decembrie ceremonia de la Arcul de Triumf începe mereu cu o depunere de coroane. Complet anapoda ! Ce are a face o sărbătoare a vieţii, a bucuriei, a iubirii cu ritualuri mortuare ? Pentru cinstirea eroilor există Înălţarea, Ziua Eroilor. Atunci poţi vărsa o lacrimă în amintirea lor. Ziua naţională este o petrecere populară, un simbol al trăiniciei naţiunii, o zi a valorilor statalităţii, o odă a bucuriei, nu o zi a comemorării sacrificiului;
  2. în ficare an, tribunele de la 1 decembrie sunt aşezate înaintea Arcului de Triumf. Rostul Arcului de Triumf este de a onora căpeteniile şi oştenii care se întorc acasă triumfători. Dar, pentru a-i onora, ei trebuie întâi să treacă victorioşi pe sub Arc, apoi sa-i aplaudăm. Noi facem, cu multă voioşie, pe dos. Aşezând tribunele înaintea Arcului, noi aplăudăm prosteşte, înainte ca militarii să fi trecut pe sub Arc.

Poate că exemplele mele vi se par lipsite de importanţă. Dar de la aceasta porneşte totul : de la incompetenţă, egoism, iresponsabilitate, de la dispreţ faţă de reguli, rost şi tradiţii.

De aceea, deocamdată, noi reuşim să tragem atenţia Europei  o dată la 20 de ani. Şi atunci când aceste lucruri se întâmplă, tot despre Ceauşescu este vorba. Aşa  se va întâmpla ani mulţi de aici încolo, dacă nu ne hotărâm să încheiem provizoratul instituţional şi istoric. ”

 ( Principele Radu al Romaniei „ Provizoratul Istoric” pag. 162)

Comentariu publicat de ioan-mircea popovici pe Noiembrie 29, 2014 la 1:39am

din partea Ambasadei

17 români

care n-au reuşit să voteze

invitaţi speciali

în rest

mulţumiri de la cei de acasă

mare noroc în voi

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Noiembrie 29, 2014 la 1:16am

FELICITARI SI MANDRIE !

Comentariu publicat de florentina craciun fabyola pe Noiembrie 28, 2014 la 8:52pm

Felicitari din inima si cu nespusa mandrie pentru romanii de acolo si de peste tot in lume!

Comentariu publicat de Vasilica Ilie pe Noiembrie 28, 2014 la 7:43pm

Sincere felicitări!

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor