Wilfredo Lam (1902-1982)

Lam s-a născut în satul Sagua La Grande, în provincia Villa Clară, Cuba. Tatăl Yam Lam era un emigrant chinez, mama Ana Serafina fica unei sclave din Congo şi un tată mulatru, de origine cubană. Wilfredo îşi petrece copilăria în Sagua înconjurat de descendenţi Africani. Familia sa apropiată practică credinţa catolică dar prin mătuşa Matonica Wilson, preoteasă, şaman şi vrăjitoare locală, Wilfredo face cunoştinţă cu ritualurile africane ancestrale. Acest contact cu tradiţia şi spiritualitatea tribală stau la baza filonului sau artistic.

Între 1918 şi 1923 la San Alejandro, Lam începe să picteze naturi moarte şi peisaje cu care apare la saloanele anuale organizate de Asociaţia Pictorilor şi Sculptorilor din Havana. În 1923 părăseşte Cuba ca să urmeze la Madrid studii de pictură academică cu Fernando Alvarez Sotomayor. În paralel frecventa asiduu muzeul Prado şi muzeul arheologic.

Se mută şi pictează succesiv în Cuenca, Leon, Barcelona traversând de la realism prin cubism că să se fixeze la suprarealism. Războiul civil (Lam avea vederi republicane) îl determină să părăsească Spania şi în 1938 soseşte în Franţa. Avea în buzunar o scrisoare de recomandaţie adresată lui Picasso. Picasso îl introduce avangardei Pariziene, printre amicii săi găsim pe Matisse,Leger, Joan Miro, Benjamin Peret. După un an de la venire, în 1939, Piere Loeb organizează un "one man show" pentru Lam pe tema mama şi copilul. E vremea picturilor primitive cu forme simple influenţate doar de cubism şi sculptura africană. Dar sejurul Parizian se curmă brusc, întrerupt de izbucnirea celui de al doilea război Mondial.

În 1940 artistul se refugiază la Marsilia, unde are ocazia întâlnirii mişcării suprarealiste în plină desfăşurare, acolo cunoaşte pe Breton, Max Ernst, Oscar Dominguez, Pierre Mabille. Grupul avangardist lansează acţiunea "Tarot de Marseille", cu desene realizate în comun. "Fata Morgana", poemul lui Breton este şi el ilustrat de Lam cu 6 desene care prevestesc stilul său matur, iconografic. Prin 1941 se alatura unei evadări spre Martinica împreună cu alţi 300 de intelectuali ce fugeau din Europa, harţuiţi de vicisitudinile războiului. Urmează un periplu lung de 7 luni înapoi spre Cuba, timp în care se cunoaşte cu poetul Aime Cesaire, adept al culturii Afro-caraibeene atât de bine cunoscută lui Lam însuşi. Întors în 1941 în ţara să nativă Cuba , Lam redescoperă peisajul natal, folclorul impregnat de spiritul afro cuban la care tânjea de ani. Pune pe roate un dicţionar-vocabular care include noţiunile folosite de Picasso, în dialogul cu sculpturile africane, căutând să definească mai corect zeităţile şi miturile folclorului Afro cuban. Găsim aceste simboluri hibride aplicate în pictura sa că de pildă JUNGLA-1943 în care frunze de tutun şi trestie de zahăr se împletesc vizual cu obiecte de rit african.


O vizită în Haiti (1946) închide paleta lui Lam, tonurile devin mai violente iar peisajele fac loc unor suprafeţe sumbre, culorile deschise ale neoimpresionismului devin pământeşti, negrul şi griurile domină pânzele aşa cum vedem de exemplu în NUNTA-1947. Cu Mabille şi Andre Breton cei trei participă la ceremonii woodo în Haiti, eveniment care aduce lui Lam consolidare şi identificarea viziunii sale poetice legată de arta Afro cubană.

După 1947 şi până în 1952 Lam lucrează în Havana, Nea York, Paris şi Albisola că în final să se instaleze definitiv la Paris. Îl cunoaşte pe poetul avangardist roman Gherasim Luca Desenează pentru evenimentul "Cubomanie" produs la Paris de câţiva talentaţi poeţi romani. Munca sa devine din ce în ce mai redusă, trece la simplificare extremă, la abstract, uneori frizând decoraţia. Din 1950 se dedică ceramicii şi artei grafice. Îl caracterizează acum arta rafinată, senzuală cu grafisme ascuţite de viziunea sa modern primitivista. Recunoaşterea să internaţională începe prin anii 40-46. La Havana în anul 1946 expune la LYCEUM, iar în 1951 primeşte Premiul I la Salonul Naţional Cuban. Galeria Pierre Matisee din NY îl prezintă în două expoziţii personale în anii 1942 şi 1950. Cu aceste ocazii pictura "JUNGLĂ" a fost excepţional primită, si MOMA cumpăra tabloul pentrucolecţia prestigiosului muzeu newyorkez. În Europa Lem participa la expoziţii în Londra ( 1946,1952) Paris( 1945,1953). Faima sa se răspândeşte, au loc câteva expoziţii retrospective iar picturile îi sunt cerute de muzee şi colecţionari particulari din toată lumea. Aşa cum spune Dan Grigorescu : Opera lui Lam este o sinteză a avangardei europeene cu traditiile arhaice şi mistica Africană.

***

AG, july 2010

Vizualizări: 176

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor