Imaginaţi-vă în felul următor: un univers alb-negru în care singurul freamăt îl reprezintă un bal, singurul de altfel; balul ce durează dintotdeauna şi continuă să existe pentru totdeauna.

            Într-un aer nud, sterilizat parcă, o sală de marmură cu pereţi enormi, cu candelabre impunătoare ce emană o lumină pală, sublunară parcă edificâmd sobritatea unor statui măreţe, ei bine, într-o astfel de  atmosferă dezolantă ce are urgentă nevoie de un defibrilator. Simţi cum, în ochii opaci ai invitaţilor te sufoci: divorţul de sentimente şi simţuri au sterilizat această operă psihopată. Bărbaţi îmbrăcaţi în straie negre, fade, conturează expresia fidelă a halourilor şterse întrerupte de pălorii ovoidale, minuscule, aşezate asimetric pe creştet. Femei palide, cu feţe descărnate şi privirea obtuză, lipsită de sevă, îmbrăcate în rochii albe simple, până mai sus de gleznă şi cu pălării minuscule, ovoidale aşezate asimetric pe creştet omagiau parcă eternitatea, fiind o întrerupere a întâmplării absolute. Aliniaţi munii în faţa altora, mişcându-se de parcă trec veacuri de la luarea unei iniţiative de a trimite cea mai mică vibraţie în aerul imobil la alta ( de ce s-ar grăbi, au tot timpul din lume), nebunii zac. Mici mişculaţii le fac copiii: îmbrăcaţi în alb sau negru,fac câte un pas timid şi se sacrifică într-o bizară încercare melancolică de a reverbera pulsul muribund al lumii. Dar dispar; unul după altul, fără întoarcere. Odată cu scăderea numărului lor, între adulţi apare, imperceptibilă iniţial, dar tot mai accentuată pe parcurs, beţia sărbătorească a urii. Gesturile imprudente ale supravieţuitorilor îi afectează aidoma vulgartăţii pe cei mari;

            Umbre palide re răspândesc pe statuile imense, lipsite de detalii ; detaliile sunt întotdeauna considerate vulgare. Fără sunet, doar mişcare sacadată, de parcă ar urma un algoritm precis, dansul începe. Străbătând încăperea pe diagonală, acele carcase reci îşi urmează traseul, zdobindu-i sub propria greutate pe cei ce le stau în cale, se poticnesc unul în faţa celuilalt, însă fără ali se întâlni privirile tenebroase, temându-se de ei înşişi, uitând astfel suprema datorie- cea faţă de sine. E de menţionat că cei prezenţi, sunt mai presus de toate, caritabili : rîmîşiţele balului sunt împărţite: bucatele lipsite de gust şi îmbrăcămintea celor ce zac pe podeaua rece şi apăsătoare de marmură săracilor; doar sufletele lor sunt flămânde şi goale. Această mascaradă absurdă îşi găseşte echilibrul în imaginea sa distorsionată aşa încât propriile orori să fie dispersate,de o oglindă, ca o ultimă încercare de răscumpărare a greşelilor.

            Undeva, dincolo de sticla groasă, neutră a oglinzii, aceleaşi mişcări absurde, peste care s-a stropit cu foc viu şi violet, albastru de cobalt valuri-valuri, pete de lămâie şi dungi de prasin. E un tablou greu de perceput, în care lumina joacă feste percepţiei. Muzică vivace - nu avea rolul de a crea o altă lume în eul persoanei, ci, mai degrabă, un alt haos. Deşi noaptea spălase de mult ferestrele, încăperea era luminoasă, culorile prinzând viaţă. Poţi gusta din savoarea tremurului naturii, haotic acompaniat de lirismul naiv al simţirii. Dincolo de oglindă, însă, masacrul continua...

            Vreme de o secundă interminabilă acelaşi bal hilar prin lipsa logicii se desfăşura într-o luptă antitetică. O realitate renega posibilitatea existenţei celeilalte; invitaţii erau prizonieri ai timpului incert. Odată terminat haosul, unul singur a rămas în picioare; Cum eternitatea nu are cum sa fie altcumva decât ciclică, evenimntul o ia de la capăt.

            Şi vă ântreb: de ce ne-am striliza simţurile, am exorciza obsesiile, am recurge la sistematic în detrimentul unei ciclicităţi formate din etape rigide?

 

 

 

                        Istoria e sortită să se repete. Predecesorii noştri spuneau odată: Carpe diem!

Vizualizări: 27

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor