BRODERII DE BRUGES de FLORIAN DORU CRIHANA si NICOLAE EINHORN

        Invitatia de a intra in universul “Broderiilor de Bruges” a venit ca un dar.

Ma tot intrebam plecand de la titlu, ce ma va astepta la vernisaj, ce fel de mesaj voi gasi acolo, cu ce fel de culoare si mister ma voi intalni.

Se apropie ora 18.00. Sala “Nicolae Mantu” a Galeriilor de Arta Galati e plina de oameni, unii asteapta afara, apusul soarelui ajuta la perfectiunea acestei seri.

            (in imagine: Nicolae Einhorn, Angela Baciu si Florian Doru Crihana - foto: Cristian Nastase)

Intru in galerie, oamenii vorbesc incet, toata lumea zambeste, fiecare lucrare sta cuminte la locul ei, asteptand sa fie admirata. De unde sa incepi? Ai avea senzatia ca daca te-ai grabi cineva s-ar supara. Parca as fugi de la un tablou la altul sa le vad mai repede, insa, de ce m-as grabi? Linistita, ma apuc de treaba. Nu mai aud nimic in jur, nu mai vad nimic. Sunt doar eu si broderiile. Cei doi autori Florian Doru Crihana si Nicolae Einhorn sunt atat de veseli, ne vedem si ne imbratisam zgomotos, ne stim …de o viata. Consider ca ne leaga o prietenie de suflet, de fiecare data admirandu-i pentru tot ce fac.

Ce au reusit de aceasta data? s-au jucat cu atata seriozitate si finete ca ramai uluit in fata tablourilor. Atata sublim, eleganta si finete a iesit din mainile lor ca nu imi vine a crede. Pun ochii pe niste lebede, cata frumusete, urmeaza chipuri, se impletesc stari, ape, sentimente…

            Sunt atentionata ca incepe evenimentul, respir, stiind ca am promisiunea de a-mi continua calatoria prin lumea broderiilor putin mai tarziu.

 “Umor cum-se-cade” se numeste expozitia ne informeaza cu umor Aurel Manole – Presedintele Filialei loacale a UAP. Incepe cu felicitarile, ii cunoastem de multa vreme pe cei doi autori si se bucura cat de frumos au putut lucra impreuna, pentru rabdarea pe care o au in colaborarea de-a lungul timpului, si subliniaza faptul ca reusesc de fiecare data sa vina cu noutati. Invitata la eveniment, criticul de arta Mariana Cocos Tomozei a punctat faptul ca, desi cei doi autori au un proiect impreuna, au totusi stiluri diferite, insa, au reusit sa ne transmita acelasi mesaj plin de culoare, rafinament si inventivitate.

Fireste, cel ce ii uneste este umorul, iar expozitia are darul de a ne aduce, pe langa o stare de bine si zambet, mult zambet.

Dialogul intre cei doi autori si invitati a fost unul relaxat, facandu-se glume despre prietenia si colaboarea dintre ei, aducand in prim plan intamplari si evenimente din viata celor doi.

 “Broderii de Bruges” cuprinde o suita de lucrari diferite:pe de o parte cele semnate de Nicoale Einhorn – un stil aparte, avand tema portretului, o impletire intre diferite personaje cunoscute sau mai putin cunoscute, o unire intre om si animal, fireste, cu o mare nota umoristica, iar pe de alta parte, stilul inconfundabil semnat Florian Doru Crihana care a adus, dupa spusele autorului, lucrari comandate de administratia orasului Bruges din Belgia, acestea fiind doar o parte din expozitie.

Aflat in public, pictorul Teodor Visan a intrebat, tot cu umor, de ce au ales autorii sa expuna si de aceasta data impreuna, stiindu-se faptul ca nu sunt la prima expozitie comuna. Publicul a ras relaxat, iar raspunsul a venit din partea lui Crihana explicand ca …se afla in perioada de timp alocata, de fapt, pentru expozitia prietenului Einhorn, iar acesta i-a multumit pentru faptul ca i-a permis si l-a acceptat sa intre in universul caricaturii sale.

O colaborare reusita, as zice, in urma careia, publicul are de castigat, vazand atata deschidere, modernism, relaxare si umor.

Ne-am copilarit apoi, reusind alaturi de cei doi autori sa facem o mica “sedinta fotografica” de prietenie pentru un album de amintiri.

Le-am multumit pentru acest minunat dar si mi-am continuat calatoria mea in lumea alba a broderiilor…cat sa fi stat acolo? Timpul n-a mai contat…incet-incet am trecut dincolo de tablouri…

 

mai 2012

Angela Baciu

 

Vizualizări: 421

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de ANGELA BACIU pe Iunie 2, 2012 la 6:20pm

va multumesc tuturor!!!

Comentariu publicat de Dobrin Mariana pe Iunie 2, 2012 la 6:14pm

Comentariu publicat de Adrian Grauenfels pe Mai 27, 2012 la 7:51am

am fost la Bruges .. ca sa o prezint pe Angela... Super !

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor