Buchet a venit pe lume la sfârşitul toamnei, într-o zi neobişnuit de geroasă. Luându-l de lângă cuşca căţelei aproape îngheţat, bunicul l-a adus în casă.

- Vai de mine! A plesnit din palme bunica. Nu are zile!

Apoi l-a învelit într-o şalincă groasă de lână. Buchet însă s-a încăpăţânat să trăiască. Foarte curând şi-a venit în fire. Toată iarna a petrecut-o într-o cutie mare de carton aşezată lângă sobă. Bunicul şi bunica îl hrăneau cu biberonul ca pe copilaşii cei mici. Dintr-o fiinţă neputincioasă, căţeluşul s-a prefăcut într-un ghemuleţ pufos cu pielcica neagră presărată cu pete mari, albe, pentru care a şi primit numele de Buchet.

- Cum o mai duci, Buchet? îl întreba bunicul ori de câte ori se întorcea de pe undeva. Buchet scutura bucuros din codiţă şi ochii lui negri scânteiau de deşteptăciune. Va fi un câine vrednic, zicea cu mândrie bunicul mângâindu-l uşurel pe blăniţă.

 

Citeşte continuarea poveştii Buchet

Vizualizări: 440

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Constantin Vizonie pe Mai 17, 2012 la 12:46am

O poveste foarte frumoasǎ și ȋnduioșǎtoare, despre cel mai bun prieten al omului. Acest gen de povestiri este menit sǎ placǎ iubitorilor de animale și sǎ sensibilizeze. O poveste cu multe tȃlcuri și exemple. O poveste despre un luptǎtor și un ȋnvingǎtor ; despre educaţie și viaţǎ. Avem nevoie de povești adevǎrate. Felicitǎri.

 

Comentariu publicat de frunzadinpalma pe Aprilie 8, 2012 la 9:59pm

am citit continuarea

un text cald

ai castigat un cititor

Comentariu publicat de GEORGETA ANDRIES pe Aprilie 5, 2012 la 10:51am

frumoasa poveste!!

Comentariu publicat de zadic ioana pe Aprilie 4, 2012 la 7:38pm

Un suflet cald...Buchet.

Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe Aprilie 4, 2012 la 6:06pm

              Iar marele TUDOR ARGHEZI aspus :

                        

                                        CAINELE,
                                                                                     Tudor Arghezi

                 M-a tulburat intotdeauna, ca unul din mistere, putinta ca e cainele prezent in viata noastra. Fara om si fara caine, cainele si omul ar fi niste pribegi. Pentru moralul omului, prietenul lui de la usa si din odaie, e o mangaiere, un sprijin, un aliat, zadarnic asteptat dintre semenii perversi, uneltitori, veninosi, tradatori. Cainele e permanent cu tine, langa tine, pana la moarte, singurul tovaras care moare odata cu tine, culcat pe mormantul tau.
                  Te uiti in ochii lui; te intelege si tu nu cauti sa-l intelegi. Inima lui ti-e daruita fara conditii si peste imprejurari; cainele-i o prelungire a fiintei tale sufletesti, - si tu il chinuiesti, il bati, il prinzi cu latul si-l ucizi.
                  Primarii... il starpesc cu otrava, stapanii ii gonesc, se ridica impozite pe caini, oamenii stiintifici si docenti vor sa-ti ia catelul din brate si cainele din lant ca sa te ocroteasca de o prostie din capul lor sterp. S-a nascocit pentru flatarea simtului de conservare a omului de prisos, primejdia turbarii, principiu municipal, aproape Dogma de Stat.
                   De ce e cainele impur chiar pentru Charles Baudelaire, unul din cei mai impuri dintre oameni ? Nu pute omul ? Nu-i pute gura, stomacul, intestinul ? Picioarele nu-i put ? Si ce constiinta poate fi mai spurcata decat a omului, degradat si infect cu atat mai mult cu cat se-nalta mai sus, ministru, presedinte, barbat de Stat, potentat si javra, si cu cat isi stropeste starvul imbaiat, cu parfumele filosofilor si vaporii distilati ai violetei.
                   Da laba-ncoa, Grivei, voiniceste: laba ta ma onoreaza si ma cinsteste.

Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe Aprilie 4, 2012 la 5:58pm

                         Un mare om a spus : "SE POATE TRAI SI FARA UN CAINE DAR NU MERITA".

Comentariu publicat de Marcel Vişa pe Aprilie 3, 2012 la 11:14pm
Frumos gest. Frumos povestit.
Comentariu publicat de Iorga Maria pe Aprilie 2, 2012 la 11:07pm

Am citit intreaga poveste,foarte frumos.Cel mai bun exemplu de curaj si loialitate,catelusii sunt iubitori si inteligenti,dar depinde de om sa ii inteleaga si sa  le raspunda cu aceeasi grija si loialitate.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor