Cărţi rare(5)- Nicolae Iorga- Istoria Artei Medievale şi Moderne in Legătură cu Desvoltarea Societăţii

A-l prezenta in vreun fel pe Nicolae Iorga poate fi un exerciţiu temerar de a aduce câţiva stropi de ploaie in Deşert:

"Această scurtă Istorie a Artelor reprezintă un curs făcut la Universitatea din Bucureşti. Ea reprezintă şi treizeci de ani de experienţă in domeniul pe care il tratează. Dar, mai ales, ea cată să reprezinte silinţa de a da o sintesă a desvoltării artistice de la sfârşitul civilizaţiei antice in legătură cu viaţa generală a societăţei. 
Căci părerea mea e că arta e explicabilă numai pentru societatea căreia trebuie să-i fie aplicabilă dacă nu vrea să fie o simplă jucărie individuală, un simplu exerciţiu de tehnică, o simplă dibuire de drumuri, care nu duc nicăieri.
Nu se vor găsi aici două lucruri: biografiile, care au interes numai in sine şi descrierile literare ale operelor artistice, care nu fac decât să furniseze pretexte de disertaţii artistice sau de exclamaţii poetice.
Dacă  lucrarea ar fi bine primită, a doua ediţie ar da, in legătură cu alte studii pe care le incep, şi o parte despre arta in antichitate".
Vălenii de Munte, 6 Octombrie 1922.

Vizualizări: 401

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de TZARULNICOLAI pe Februarie 16, 2012 la 3:10pm

Distinşi prieteni, noi făcând parte dintre cei care se grăbesc incet şi cumpănesc indelung inainte de a porni pe vreo Cale, căci ştim bine că orice acţiune implică şi reacţiune, dacă dăruim, e necesar să acceptăm şi efectul acestei acţiuni! Multora probabil nu le vor fi pe plac darurile! Datoria noastră este doar să predăm schimbul dintre Generaţii ca Misiunea noastră să fie indeplinită!

Comentariu publicat de GABRIEL CRISTINEL pe Februarie 16, 2012 la 2:46pm

Mulțumesc mult!!!!

Comentariu publicat de Serban Ecaterina pe Februarie 16, 2012 la 1:54pm

Mulțumesc pentru re-activarea  aducerii aminte a celor mai  plini de Lumină ai neamului românesc, care vor trăi veșnic în conștiința noastră ca dar pentru toate darurile lăsate de ei nouă!

Comentariu publicat de CONSTANTA ABĂLAȘEI-DONOSĂ pe Februarie 16, 2012 la 1:34pm

Va urmaresc cu cel mai deosebit interes.

De ce ? Pentru ca mi se umple spiritul

din cultura pe care o daruiti spre citire.

Multumesc mult .

Comentariu publicat de IUGA NICOLAE pe Februarie 16, 2012 la 12:25pm

                 Ma bucur ca pentru noile generatii oferta de bibliografie si de modele si standarde stiintifice este acum atat de bogata si diversa. Si imi pare rau pentru generatiile mai vechi care infara de Asa s-a calit otelul si Serile in Catunul de langa Dickanga si Mama, si Tanara Garda, nu am prea avut ce citi si cu ce ne documenta. Deoarece in cl Vlll de la liceu ni se cerea sa avem Iliada si Odiseea si nu se gaseau, mama mea a trebuit sa duca unei doamne de la Biblioteca Oraseneasca din orasul meu, o pereche de pui vii, din gospodaria noastra, numai buni de taiat ca sa imi faca favoarea de a avea, in clasa si eu, cartile cerute.

                      Dar trist cred ca este faptul ca din ce exista enorme posibilitati de documentare, din aceea tot mai putina lume se documenteaza. Sunt in stare sa-l intrebe pe ...goagal cat face 5 X 4.

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor