Cât de veche este arta ebraică?

Statul Israel împlinește în anul  2018 vârsta de 70 de ani. Suntem o țară tânără cu o istorie veche și respectabilă. În Israelul modern avem (o cultură care ni se pare firească precum aerul) : arheologie, muzee, artiști, școli prestigioase de artă (de ex.Academia Betzalel - laIerusalim ) iar la căpătai ținem o Biblie care începe acum 5777 de ani, la facerea lumii. Cel curios să caute simboluri și îndeletniciri estetice se poate delecta chiar din primele pagini ale cărții sfinte. Găsim în Exodul (20.22-26) primele informații care îngrădesc arta care va continua și urma până în zilele noastre. Domnul a zis lui Moise: "Să nu vă faceți dumnezei de argint, nici de aur, mie să-mi ridicați un altar de pământ.. dacă-mi vei ridica un altar de piatră, să nu-l zidești cu pietre cioplite căci dalta va pângări piatra. Și nu te sui pe altarul Meu pe trepte, ca să nu-ți descoperi goliciunea înaintea lui."  Iată în câteva cuvinte simple limitele artei trasate. Sculptura de chip în piatră  cât și nuditatea sunt interzise din capul locului. În schimb, Domnul preferă daruri scumpe de la omul cu tragere de inimă; Exodul (25.3-37): aur, argint, aramă, tot ce e vopsit în albastru, purpuriu, cărămiziu, pe pânză de in subțire. Piei de berbec vopsite în roșu, lemn de salcâm. Podoabe pentru haine: Onix . Și mai vrea un "cort în care să locuiască, în el să fie un chivot de lemn de salcâm, poleit cu aur curat, cu un chenar de aur împrejur. Să aibe verigi de aur la cele 4 colțuri, în ele să fie drugi de lemn poleit cu aur, care  să slujească la ducerea chivotului. Pe capacul de aur să faci doi heruvimi de aur bătut, cu aripile întinse acoperind capacul și cu fețele întoarse una spre altă". Apoi are nevoie de o masă pe care să fie pâine și un sfeșnic de aur curat, bătut întreg, dintr-o bucată. Cere să aibe potire în chip de floare de migdal, tot așa să aibe șase brațe. Să faci șapte candele una deasupra ca să lumineze în față." Iată cum în puține cuvinte, Elochim descrie exact  obiectele de cult care vor servi tribul ales. Ce uleiuri și tămâi vor înmiresma cortul său și preoții în incantații. Foarte curând apar și alte necesități practice și estetice. Dar cine va executa arta dorită de D-zeu?
Iată poruncile sale clare în capitolul "Rânduirea Meseriilor" (31. 2- 5 ) : " Am ales pe Betzalel fiul lui Uri, l-am umplut cu duhul lui D-zeu și i-am dat pricepere și știință, să facă lucrări meșteșugite, în aur, în argint și aramă, să sape în piatră, în lemn și să facă  tot felul de lucruri."
În final decide: "Fața nu vei putea să Mi-o vezi, căci nu poate omul să mă vadă și să trăiască" (33.20).  
Cu aceste decizii artistul se va descurca timp de eoni. Artă iudaica produce capodopere, hanukiot, mezuzot, sfeșnice, mozaicuri  pentru sinagogi sau băile rituale. Cărțile Tanah sunt caligrafiate și luxos  iluminate după reguli stricte, prezervate de milenii.  Cum animalele nu sunt interzise, mozaicurile rămase din vechime sunt pline de motive florale, animale domestice, păsări, pești etc. La Huqoq în Galilea, o sinagogă din secolul 5, prezintă un elefant, animal luat de Noe în arca sa, printre alte alte animale salvate de potop.Mosaic gasit la Kibutz Bet Alpha, Sinagoga din secolul 5.

În evul mediu evreii trăiau în Europa  în comunități dense, închise.  În Italia, Republica Veneția, independentă pe atunci, permite evreilor să se stabilească în laguna orașului (1516). Districtul numit Ghetto a dat numele generic cartierelor evreiești aflate în lumea creștină. Enclavele evreiești erau separate de ziduri și porți care erau ferecate între apus și răsărit. Cu toate restricțiile, în aceste gettouri o viață bogată spirituală și culturala înflorește. Cu mari eforturi, evreii coonstruiesc sinagogi pe care le decorează cu obiecte de cult și cu o artă care ne încântă. Numeroase colecții și muzee moderne pun în valoare bogăția artei practicate de evrei în evul mediu. 

Manuscris iluminat, cartea Mishna (sec 11) , cu desenele obiectelor de cult pomenite in Biblie. Colectia Palatina De Rossi- Parma Italia.

Din secolul 19 și 20 trebuie pomeniți importanți pictori evrei care folosesc în arta lor motive iudaice. Remarcabili sunt: Modigliani, Haiim Soutine, Marc Chagall, Gottlieb, Pissarro, Gutman, Ianco, Victor Brauner, Sonia Delaunay, Kisling, Elron etc . Admirând arta și scrisul evreiesc poetul Osip Mandelstam declara în 1914: " Există o scară de nestrămutat a valorilor, desupra plictisitoarelor nedreptăți ale veacurilor".  Poveștile biblice  inspiră și generează o multitudine de producții artistice. Să pomenim statuile lui David și Moshe  ale lui Michelangelo, opera Samson și Dalila compusă de Camille Saint Sans, iar Verdi compune pentru opera să Nabucco corul sclavilor evrei " Va pansiero sull'ali dorate" care este considerat o capodoperă a genului coral. Literatura și pictura sunt puternic inspirate de limba ebraică, de Exod, de soarta Sodomei, de povestea Turnului Babel. Nu se poate concepe artă europeană fără legendele bibliei,  facerea omului ( Adam și Eva), potopul, prezența îngerilor, a profeților, căderea Ierihonului la sunetul shofarului (consideraă a fi cea mai veche așezare urbană fortificată cu ziduri, din lume, de multe ori pomenită în Biblie cu numele de ”orașul palmierilor”),  etc.    
  Pictorul israelian Elron produce  "Turnul Babel" o transpunere satirică a legendei Biblice. După Potop (Geneza,11) urmaşii lui Noe construiesc oraşul Babilon şi în el un turn imens în care toţi vorbeau o singură limbă şi practicau o falsă religie. Dumnezeu intervine, încurcă limbile, separă şi împrăştie locuitorii turnului pe tot pământul. Turnul va fi ulterior distrus şi separarea neamurilor inevitabilă.
  La Elron, turnul o ia din loc pe cele 8 picioare diferite, denotând rasismul intercultural, iată piciorul gol al sclavului, altul este o proteză, vedem alte picioare în armuri medievale, în pantalonii clasei de mijloc, în cizme soldăţeşti, ba chiar avem şi un pantof sportiv marcat cu marca Adidas. Povestea este veche, dar globalizarea şi consecinţele ei produc o enormă, teribilă plagă, ne sugerează pictorul.

   Creștinismul adaugă bibliei ebraice un Nou Testament, producând o solidă religie monoteistă, care va genera la rândul ei în două milenii de existența, o cultură înfloritoare în care abundă monumente istorice, alături de literatură, științe, arte vizuale, și filosofii importante care ne însoțesc în al III-lea mileniu.


Adrian Grauenfels, Editura SAGA
 


   
 

Vizualizări: 155

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor