cateva concepte pe care ai vrea sa le cunosti

Iata momentul de a pune intr o lumina mai clara idea despre cultura Yoga inca prost  cunoscuta in secolul asta ...

Multi cunoscatori pasionati o numesc stiinta , chiar arta.

Este vorba despre o tehnica milenara care cuprinde secrete uimitoare legate de corpul fizic, de minte si de spirit.

Va intrebati cu siguranta cum a dainuit altor mari civilizatii de mult disparute ... 

Legenda povesteste cum disciplina Yoga a fost raspandita in lume prin intermediul unui peste transformat in om. Acelasi simbol mistic de care se foloseau primii crestini persecutati spre a fi recunoscuti de fratii lor . 

Se poate pratica yoga din snobism, se poate ajunge la diverse forme de magie sau se poate incerca intelegerea spiritului profund al acestei culturi.

Pozitiile sau  A s a n a s  sunt magice, posturi rezervate zeilor Indiei la fel cum nectarul si ambrozia erau rezervate zeilor Olimpului. Sunt spatii de liniste si conexiune a spiritului individual cu cel universal.

O traducere precisa a termenului Yoga este aceea de ´´ a subjuga caii rebeli ai simturilor " drept pentru care era nevoie de jugul disciplinei Yoga ´´ pentru a-i struni ".

Yoga traditionala este o arta a armoniei, o unealta a sanatatii si o cale a longevitatii.

Respiratia nazala are o mare importanta pentru ca exercita o puternica actiune asupra sistemului nervos, asupra inimii si asupra randamentului general.

Prin respiratia Pranayama este dirijata si dominata energia vitala cu scopul de a prelungi existenta umana si pentru a stimula energii spirituale reinnoite. 

La nivelul corpului uman partea pozitiva se manifesta pe latura din dreapta reprezentata de soare iar cea negativa - in sens de complementara - pe latura stanga reprezentata de luna. 

Mahatma Gandhi, maestru legendar de intelepciune si sfintenie,  a luptat jumatate de secol pentru eliberarea Indiei aplicand conceptul de  A h i m s a , fara violenta, unul dintre principiile Yoga : ´´Cred ca oriunde exista conflict , ... oriunde exista un adversar , ... trebuie sa-l cucerim prin Iubire . ´´

Schopenhauer a scris pentru posteritate : ´´ Nu exista in lumea intreaga scrieri mai binefacatoare si mai eficiente decat cele din  U p a n i s h a d . Acestea au fost incununarea vietii mele si vor fi consolarea mea in momentul mortii. ´´  

Mircea Eliade scria in ´´Tehnicile Yoga ´´ ca iluziile si formele apar gratie magiei lor, ca sunt in serviciul omului, nu impotriva lui. El considera drept o ecuatie perpetua durerea si existenta si aminteste totodata ca absolut totul e trecator. 

Yoga e Constiinta Cosmica. Constiinta cosmica e numita D-zeu; religiile vor sa o monopolizeze iar omul comun cauta sa-si croiasca un D-zeu pe masura . De aceea nu reuseste sa-si explice numeroase nedreptati si atrocitati uitand faptul ca acestea sunt doar rezultatul liberului arbitru. 

In Bhagavad Gita este data pe larg definitia acesteia: " Eu sunt O m ( se pronunta A u m ),

Cuvantul - D-zeu, constientizarea fiintei , ... parfumul sacru , ... viata tututror fiintelor, ... austeritatea sfintilor ... "

"Sunt samanta eterna a tuturor fiintelor. "

"Sunt intelectul inteligentilor, valoarea celor puternici. "

Se naste astfel intrebarea: Ce este D-zeu ?

"Eu sunt originea si sfarsitul Universului intreg.  Precum perlele sunt insirate pe un fir, astfel intreg Universul e rasfirat in Mine. Eu sunt savoarea apelor, lumina soarelui si a lunii ... "

Telescopul urias de pe muntele Palomar a dus privirea omului departe in cosmos, la mai multe milioane de ani lumina. Radiotelescopul lui Jodrell Bank a facut posibila ascultarea muzicii sferelor si a dus la descoperirea multor stele si galaxii. 

Explozia cosmica, care dupa Alpher - Gamow a determinat formarea Universului, dezvaluie o misterioasa actiune creatoare a Cauzei primordiale care a organizat mai apoi Universul si a dat nastere organismelor vii. In fata acesteia pana si cele mai complicate "minti electronice" palesc.   

Cine poate spune cate alte energii raman nedescoperite si cate alte legi fizice, mentale si spirituale necunoscute guverneaza lumea, nasterea si moartea ? 

Existenta e relativa, omul e limitat, nu poate intelege misterele si scopul secret al Constiintei cosmice. 

Sistemul fizic mental si spiritual indian numit Yoga, care se raspandeste tot mai mult in lume, ne invata cum sa ne concentram mintea asupra Divinei prezente, ne invita sa veneram viata ascultand-o in noi insine.

Yoga fizica ne invata cum sa respiram esenta vietii si cum sa ne mentinem corpul eficient prin exercitii. Yoga avansata dezvaluie cum toate formele sunt energie condensata si sunt emanate de o forta mentala si spirituala a Constiintei cosmice concretizata in lumea exterioara si in noi insine. 

Omul e parte integranta a Divinitatii. Prin meditatia yoga se ajunge la perceptia acestui adevar si la o perfecta uniune cu aceasta Constiinta cosmica. 

Prin studiul adecvat al diverselor formule si poezii se pot obtine beneficii remarcabile.

In Bhagavad Gita scrie : " Nimic pe lume purifica mai presus decat intelepciunea. Acela care e perfectionat prin Yoga cu timpul o va descoperi in sine. "

La fel si in Biblie: "Imparatia Domnului e in interiorul vostru "

" Daca aveti credinta cat un fir de nisip nimic nu va este imposibil "

Shakespeare spunea: " ... chiar daca ai fi cast precum ghiata si pur ca zapada, nu vei putea scapa calomniilor "

" Ramai ca un turn, drept, neclintit / Doar varful sa-ti fie atins de vant ... " Dante

Las la sfarsit cele mai semnificative versuri care ar putea fi motto -ul oricarui inceput fericit :

" Ieri nu e decat un vis, ... maine doar o viziune, / Doar viata buna de astazi transforma / fiecare zi intr-un vis de fericire / si fiecare maine intr-o speranta "  Kalidasa.  

   

 

 

 

     

Vizualizări: 46

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor