Recitind una din poeziile marelui poet Mihai Eminescu, şi anume "Ce e amorul? m-am întrebat şi eu asemeni lui: "Cum poate fi definită iubirea?", "Ce înseamnă ea?"
Iubirea e un domeniu vast şi complex care ne interesează şi ne inspiră pe toţi, fiind un sentiment profund şi incomensurabil. Este o emoţie profundă...un mister...o iluzie? De fapt, e acel lucru unic care te face să visezi departe, fără condiţionări, fără graniţe. Iubirea nu ţine cont de naţionalitate, de limbă, de culoare, de starea socială şi starea de sănătate. Ea se ridică dincolo de limitările umane, de superficial şi profan. Iubirea este sacră şi pură, dar din nefericire ea s-a desacralizat în zilele noastre, într-o societate ce confundă dragostea cu sexul. Constat cu tristeţe că mulţi dau iubirii un sens peiorativ, adică îi dau o conotaţie depreciativă...comiţându-se în numele ei multe atrocităţi generatoare de o crudă suferinţă.
"A iubi" este acţiunea care animează viaţă, fiind sensul şi raţiunea noastră de "a fi". Cu toţii, săpăm adânc în solul vieţii pentru a găsi această comoară preţioasă, iubirea. Iubirea implică abnegaţie, dăruire maximă, spirit de sacrificiu, încredere în cel de lângă tine.
Eu cred că iubirea este un sentiment incomprehensibil cu un impact atât de mare asupra minţii şi sufletului. De multe ori mi-am pus unele întrebări:

Ce naşte acest sentiment atât de total şi minunat? Ce mecanism pune în mişcare iubirea pe care o simţim noi, oamenii? Consider iubirea un fior sublim ce s-a născut din lacrimile pure, de fericire ale îngerilor.
Iubirea este acea energie uriaşă care pune în mişcare întreaga creaţie, este esenţa vieţii, fără de care viaţa ar fi goală. Cred, că doar iubirea dă vieţii noastre direcţie, profunzime, candoare, creativitate... ne face să devenim mai buni, mai frumoşi, apropiindu-ne mai mult de Sursa Iubirii perfecte, Dumnezeu, devenind din umani mai divini.
Ea este ca un diamant care atunci când este şlefuit, revarsă multă lumină asupra noastră.
IUBIREA...trebuie scrisă cu majuscule, deoarece doar ea dă importanţă vieţii noastre atât de scurtă şi fragilă. Iubirea este cheia cu care deschidem uşa sufletului nostru şi al semenilor noştri. Ea este temelia pe care au clădit oamenii speciali cu o viziune înaltă, cum ar fi: poeţii, scriitorii, muzicienii, sculptorii, pictorii şi alţii. Numai iubirea a îmbogăţit arta, a rafinat suflete, a înnobilat şi a transformat vieţi.
Mulţi oameni au încercat să dea o definiţie cât mai exactă iubirii. Consider că important este nu doar să o definim ci să o simţim cu adevărat. Ca să simţim iubirea în profunzime, cred că trebuie să-l simţim pe Dumnezeu, pentru că El a dat viaţă iubirii.
Închei cu un citat minunat din cartea "Război şi pace", o capodoperă a literaturii universale, ce-i aparţine scriitorului rus Lev Tolstoi:
"Iubirea? Ce-i iubirea? se gândea el. Iubirea stă în calea morţii. Iubirea este viaţa. Tot, tot ce înţeleg, înţeleg numai pentru că iubesc. Tot ce există, există pentru că iubesc. Totul e legat numai de iubire. Iubirea este Dumnezeu şi, când mori, înseamnă că tu, o particică din iubire, te întorci la izvorul veşnic al tuturor lucrurilor."

Vizualizări: 29

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Niculicea Elena-Lavinia pe Octombrie 31, 2010 la 8:50pm
Multumesc pentru aceste versuri si pentru gandurile bune.Intr-adevar, e mai complicat sa definim iubirea, dar e atat de frumos s-o simtim! Va doresc sa aveti parte de multa iubire.
Comentariu publicat de Lungu Elena pe Octombrie 31, 2010 la 6:27pm
"Ce placere e aceea de a iubi pe cineva impotriva vointei lui? Ca si cum, atunci cand te-ai ruga de cineva nu ti-ar da , nici n-ar vrea sa te ajute :iar cand ai avea tot ce-ti trebuie ,atunci ti-ar darui ,facandu-ti un serviciu zadarnic."
"Viata trebuie traita asa cum este pentru ca ni s-a dat fara sa o cerem si ni se va lua fara sa fim intrebati."
Despre iubire se poare vorbi in mii de feluri ,fiecare persoana traieste iubirea ,o simte intr-un anume mod ,insa, o definitie exacta nu cred ca exista.Stim de marea iubire dintre Eminescu si Veronica Micle. Nici ea nu gasea o definitie concreta iubirii.
"De-as putea -ntrupa iubirea
Ce simtesc eu pentru tine
Timpul si nemarginirea
Dansa le-ar cuprinde-n sine.

Si de mi-ar fi dat mie
Darul dulcelor cuvinte
Ca sa-ti spun in poezie
A mea dragoste fierbinte.

Timpul si nemarginirea
S-ar opri din a lor cale
S-asculte destainuirea
Inimei iubitei tale."
Sa ai impliniri frumoase ,sa ai puterea sa faci lumea mai buna si sa fericesti pe toti in jurul tau cu bunatatea ta ,dragostea ta si frumusetea sufletului tau .
Comentariu publicat de Niculicea Elena-Lavinia pe Octombrie 17, 2010 la 4:57pm
Multumesc frumos pentru comentariu. Aveti dreptate, d-na Aurelia...Intr-adevar, iubirea implica nevoia de a darui.Cu timpul, intelegem multe aspecte ale iubirii.Va doresc inspiratie in tot ceea ce faceti si multa iubire.
Comentariu publicat de ALBU AURELIA pe Octombrie 17, 2010 la 10:37am
Ati relatat iubirea cum nu se poate mai frumos. Poetic, sublim,ideal. Da, aceasta este iubirea!
Numai ca ea nu poate fi gazduita de oricine. Pentru o astfel de iubire trebuie sa ai un astfel de suflet, trebuie sa te cunosti perfect pe tine insuti, sa stii de ce esti capabil .
Dar eu as mai aduga ceva. Iubirea este nevoia de daruire, caci Dumnezeu ne-a inzestrat cu prinos de iubire pe care daca nu avem cui sa-l daruim, acest prinos ramane inlauntrul nostru si ne macina.
Am inteles tarziu asta...
Si-acum caut sa inteleg mai departe: de ce nu intalnim niciodata fiinta care sa aiba nevoie de acest prinos, care sa stie ce inseamna si mai ales care sa-l primeasca ca si pe-o binecuvantare?

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor