Ce inseamna de fapt sa fii liber ?!

Intrand in posesia liberului arbitru devin stapan pe mine insumi.

Aceasta teorie a fost formulata intr-o epoca indepartata si cum totul a devenit contrariul a tot ce s-a spus vreodata, notiunea liberului arbitru nu e decat o iluzie.

Certitudinea ca a fi om inseamna sa ai vointa proprie ( fara sa fii constrans din exterior ), valoarea pe care aceasta forta o da umanitatii, insufleteste constant pe toti iubitorii de idei. 

In general e considerat liber cel care a obtinut ceea ce si-a dorit, cel care are puterea sa-si atinga obiectivele. La un nivel mai inalt inseamna a fi capabil sa faci o alegere autonoma (fara ca aceasta sa implice sau nu obtinerea lucrului dorit). Aceasta definitie evoluata determina faptul ca alegerea nu depinde de forte care constrang diferentierea intre doua lucruri ( mai ales in planul ideilor).

Alegerea e dorita de subiect in deplina stare de constiinta: a fi autonom inseamna sa ma supun doar regulilor pe care le stabilesc eu insumi.

Alegerea libera e deja actiune in sine ( o actiune care dezvaluie alegerea).

Iau acest exemplu din existentialism: un individ care nu poate sa se duca unde doreste e un fel de prizonier; cu toate acestea conditia lui ca om ramane in esenta libera. El ramane liber de a alege intr-o situatie pe care nu si-a ales-o.

Notiunea de Libertate inseamna astfel <a alege in deplina autonomie>. Actiunea de a alege e un inceput de realizare. Oricare ar fi conditia omului, el poate imagina o forma de evaziune, isi poate impune un plan valoros incepand o actiune. 

Libertatea consista in posibilitatea de a accepta sau refuza limitele impuse de inclinatiile omului. Ratiunea impune limite in ceea ce priveste cautarea fericirii care nu trebuie sa fie scop in sine. Adevaratul scop ar putea fi acela de a fi demn de fericire, facandu-mi datoria.

Libertatea vointei se afla acolo unde pot domina inclinatiile cu ajutorul ratiunii. Doar intr-o metafizica a moravurilor minciuna il face pe om nedemn de a fi fericit.

Libertatea ne sperie: cand am hotarat sa fiu liber am inceput sa experimentez senzatia de anxietate.

Cu cat am mai multe optiuni, pe atat de mult se restrange sfera posibilitatilor mele ( am atat de multe optiuni incat nu mai am nici una).

Conditia libertatii absolute da nastere unui efort contradictoriu prin care incerc sa ma eliberez de propria libertate. Libertatea ma sperie atat de mult incat prefer sa nu am de ales. 

Chiar daca am posibilitatea de a alege propria existenta, ma multumesc sa fiu tutelat.

Cand aleg sa depind de altii, sa ma supun majoritatii, o fac din teama riscurilor pe care le presupune exercitarea propriei libertati.

Aleg un rol secundar la nivel intelectual atunci cand aleg ca propriul rationament sa fie influentat de ceea ce citesc.

Numai atunci cand voi avea curaj sa-mi asum responsabilitatea propriei existente voi putea exercita cu adevarat dreptul la libertate. A renunta la acest drept ar fi ca si cum as renunta la propria conditie ca om.

Comoditatea si lasitatea sunt cauzele care explica de ce oamenii aleg sa se supuna altora. Este atat de greu sa ies din conditia propriei dependente incat aceasta devine a doua natura. 

Nu suntem niciodata complet liberi. Putem fi doar mai mult sau mai putin liberi. Libertatea nu e decat ignorarea cauzelor care ne conditioneaza. Suntem mai curand constienti de ceea ce ne dorim dar ignoram cauzele care ne determina sa facem o anumita alegere.

Deseori imi imaginez ca as putea face lucruri complet noi... de fapt toate actiunile sunt mai mult sau mai putin conditionate. Libertatea nu consta in a elimina factorii determinanti ci mai curand in recunoasterea propriei naturi interioare. A fi liber inseamna a fi conditionat din interior.

Orice fapt natural este cauzat in mod necesar de relatii de cauza-efect. Doar individul are iluzia liberului arbitru. A fi capabil sa te eliberezi de propriile iluzii inseamna sa fii cu adevarat liber. Nu suntem decat o parte a creatiei; prin urmare suntem pe deplin conditionati.

Ne consideram independenti atat timp cat nu simtim ca depindem de ceva-cineva.

De fapt omul traieste continuu intr-o multipla interdependenta; se considera liber doar cand nu simte greutatea lanturilor cu care s-a obisnuit. Afirmam ca putem cunoaste fortele care ne oprima in momentul in care ele se prezinta. Ne consideram in general liberi; de fapt depindem neincetat de o multitudine de forte exterioare noua. Ajungem la un moment dat sa nu le mai constientizam.

A te simti liber nu inseamna intotdeauna sa fii liber: in realitate sunt asimilate complet fortele care ne conduc. Nu traim suspendati in eter ci in sanul naturii de care depindem in mod absolut. Din perspectiva ordinii cosmice universale independenta e doar o iluzie. Libertatea privita din acest unghi consista in a vrea ca lucrurile sa se intample exact asa cum se intampla. Cu intelepciune se poate accepta realitatea ca pe ceva bun. Un om intelept poate fi intru-totul fericit pentru ca isi doreste aceasta ordine cosmica a carei armonie perfecta o intelege. 

Precum viata insasi, libertatea devine un dar pretios al naturii, apartine fiintei uname, naturii sale intime. Nici un individ nu se poate lipsi de libertatea lui far a inceta sa fie pe deplin om.

A renunta la propria libertate duce la degradarea fiintei. Libertatea nu poate avea un pret, ar fi lipsit de orice sens. In concluzie dreptul la libertate e un drept de neclintit ( Declaratia drepturilor omului).

Conditiile unei veritabile libertati depind de accesul la o activitate care are drept scop dezvoltarea individului in general.

Regatul Libertatii va incepe acolo unde ia sfarsit travaliul impus de necesitatile exterioare.

 

  

 

   

Vizualizări: 38

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de laura gianina lupu pe Mai 19, 2021 la 12:32am

Multumesc d-le Alexandru, mereu surprinzator!

Comentariu publicat de Alexandru Boris Cosciug pe Mai 16, 2021 la 11:29pm

Motto:Regatul Libertăţii va începe acolo unde ia sfârşit travaliul impus de necesităţile exterioare.” (din articol)

 

În Dex: Libertatea este definită astfel: “starea unei persoane care se bucură de deplinătatea drepturilor politice și civile în stat”.

Întrebare: vorbeşte cineva şi de cunoaşterea legilor divine (doar zece la număr)?

Dacă ne ducem la “Drepturile Omului” găsim câteva sute de drepturi, dacă nu şi mii, dar nu găsim nicio obligaţie precisă, poate şi pentru faptul că “pe toate le-a făcut Domnul fiecare cu ţelul său, la fel şi pe nelegiuit pentru ziua nenorocirii.” (Pildele lui Solomon 16.4.)

Libertatea e partea divină din om” (Petre Ţuţea), motiv pentru care şi eu spun, nu de la mine ci din cărţi, că libertatea conştientă (logică şi raţională) se obţine numai şi numai prin “cunoaşterea înţelepciunii lui Dumnezeu prin înţelepciune” (Pavel 1 Corintieni 21-23), inclusiv a cunoaşterii celor “zece porunci” (Ieşirea – a doua carte a lui Moise, cap. 20).

E mult zece? E puţin în raport cu numărul drepturilor?

"Acesta este aşezământul pe care îl voi întocmi cu ei, după acele zile - zice Domnul: Da-voi legile Mele în inimile lor şi le voi scrie în cugetele lor". Şi adaugă: "Iar de păcatele lor şi de fărădelegile lor nu-Mi voi mai aduce aminte". (Pavel, 1 Evrei 10.16-17)

Căci scris este: "Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o". Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia? Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii. Fiindcă şi iudeii cer semne, iar elinii caută înţelepciune, Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.

(Pavel 1 Corintieni 19-23)

Epilog: “Iată, Adam s-a făcut ca unul dintre Noi, cunoscând binele si răul.” (Geneza 3.22)

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor