Celebrităţi din România

 

Preambul:  

Doresc să prezint cititorilor noştri, la rubrica Celebrităţi din România, articole, comentarii despre viaţa şi activitatea de creaţie a unor personalităţi (uitate, uneori, pe nedrept) care s-au remarcat prin geniul şi prin talentul lor, lăsând posterităţii adevărate capodopere artistice în domeniile artelor plastice, cercetării ştiinţifice, literaturii, muzicii , pentru ca noi, cei de azi, şi generaţiile viitoare, să ne putem pleca fruntea, cu recunoştinţă, în faţa memoriei lor şi să le cinstim, la adevărata lor valoare.  (Agnes Maria ORBAN)

   Carmen Sylva 
(H.M. Queen Elisabeth of Romania)

 

Carmen Sylva era pseudonimul literar (care se traduce din limba latină prin „Cântecul pădurii”) al Reginei Elisabeta a României – numele complet fiind: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied –, născută în urmă cu 172 de ani, la data de 29 decembrie 1843 în Neuwied și decedată, în ziua de 02 martie 1916, la Curtea de Argeș.

 

Carmen Sylva a fost poetă, eseistă şi scriitoare, fondatoare de instituţii caritabile,  patroană a artelor, Principesă și apoi prima Regină a României, timp de 45 de ani, prin căsătoria, în anul 1869, cu Regele Carol I de Hohenzollern-Sinmaringen (1839-1914), care fusese proclamat Domnitor, în ziua de 13 mai 1866, la București, după exilarea primului Domnitor al României, Alexandru Ioan Cuza. Pe 10 mai 1881, Carol I a fost încoronat ca primul Rege al României.

Principesa Elisabeta de Wied s-a născut în castelul Monrepos din localitatea Neuwied pe Rin, în Renania-Palatinat (astăzi unul din cele 16 Landuri federale ale Germaniei) și era fiica lui Hermann, Principe de Wied  și a Prințesei Marie de Nasau.

Carmen Sylva şi-a dedicat întreaga viaţă carierei scriitoricești, vorbind mai multe limbi: germană, franceză, engleză şi română. Regina cunoştea la perfecţie limba latină şi limba greacă și a colaborat la scrierea mai multor cărţi, împreună cu doamna ei de curte, Mite Kremnitz, care era cumnata lui Titu Maiorescu și una din iubitele poetului Mihai Eminescu.

Regina Elisabeta i-a sprijinit pe artiştii în devenire cum era George Enescu sau Elena Văcărescu, i-a încurajat pe tinerii talentaţi să studieze, prin intermediul unui program de burse şi i-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu  şi pe poetul Vasile Alecsandri.

În timpul Războiului de Independență din 1877, Regina Elisabeta a înfiinţat spitale, servicii de ambulanţă şi îngrijire, a procurat medicamente pentru răniţi, fapte pentru care a fost  supranumită de oamenii din popor „mama răniţilor”. În absenţa unui sistem de caritate, ea a fondat, în anul 1893, Sociatetea Regina Elisabeta, care a tratat anual, benevol, peste 17.000 de pacienţi, a distribuit medicamente gratuite şi a ajutat familiile nevoiaşe.

Născută cu un talent lingvistic desăvârşit, Carmen Sylva a scris enorm; peste o mie de poezii, nouăzeci de nuvele strânse în patru volume antologice, treizeci de opere dramatice şi patru romane, opere literare, în limbile franceză, germană şi engleză, făcând cunoscută România peste hotare, prin lucrările sale.  Amintim doar câteva titluri ale operelor sale: Poezii româneşti, Pelerinajul Dunării, Cugetările unei regine, O rugăciune, Printre veacuri, Poveştile Peleşului, Răzbunarea şi alte novele, Vârful cu dor – dramă lirică scrisă în colaborare cu poetul Mihai Eminescu, Rinul meu, Cântece din valea Dâmboviţei, Cugetările unei regine, Cântecele mării. Mark Twain a spus despre ea: „Acea prinţesă şi poetă germană încântătoare, adorabilă, îşi aduce aminte că florile codrului şi câmpiile «i-au vorbit»”.  

Maiestatea Sa, Regina Elisabeta a României se fotografia deseori în faţa maşinii de scris şi este cunoscut faptul că, în prima reclamă publicitară din lume, de tip testimonial, pentru o companie producătoare de maşini de scris, apărea chiar Regina României.

Elisabeta a României în faţa maşinii de scris

Carmen Sylva – supranumită Regina scriitoare, care era prietenă și cu Împărăteasa Austriei Sissi (Elisabeth), cu 6 ani mai mare decât Regina României – a scris poeme, basme, povestiri, romane, lucrări cu caracter memorialistic și a tradus din opera lui Pierre Loti.

La reine Elisabeth de Roumanie (ou Carmen Sylva), grande amie de Sissi, avait elle aussi ses Etoiles en Diamants” (Regina Elisabeta a României (sau Carmen Sylva), bună prietenă cu Sissi, avea aceleași stele de diamante) – scria presa franceză a vremii.

La Castelul Peleş Regina deţinea o bibliotecă bogată, dar își petrecea vacanţele de vară la Constanţa, unde chiar în port Regele Carol I construise pentru ea un pavilion special de unde Regina urmărea cu privirea vapoarele care părăseau rada portului.

 După moartea Reginei, sindicatele navigatorilor au decis să-i ridice, în faţa Cazinoului din Mamaia, o statuie în mărime naturală, orientată cu faţa spre mare. Statuia de bronz a fost repusă pe soclu în anul 2013, pe faleza Cazinoului, B-dul Elisabeta, odată cu refacerea zonei vechi peninsulare și a falezei.

Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare de Wied din Neuwied (Germania) este o iniţiativă creată în memoria Elisabetei de Wied, a primei Regine a României, scriitoarea Carmen Sylva (1843-1916), având ca scop cercetarea interdisciplinară despre viaţa, opera şi activitatea ei, în contextul intercultural al timpului. 

Regina Elisabeta - Carmen Sylva - este considerată drept una dintre cele mai importante mediatoare ale literaturii şi culturii româneşti în spatiul de limbă germană.

  

Agnes Maria ORBAN

 

                                                                            

Vizualizări: 412

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de DUMITRU TIMERMAN pe Ianuarie 12, 2016 la 1:32pm

Imaginea României în lume poate fi reconstruită şi prin intermediul acestor oameni de cultură, uitaţi..., dar şi prin mediatizarea internaţională permanentă a marilor personalităţi ale culturii şi creaţiei româneşti... Suntem un popor deosebit de creativ şi inteligent. Cred, încă, din toată inima, că la nivel naţional se va constitui o suprastructură, o FRĂŢIE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI, care să vegheze, dar şi să stăvilească umilinţele, subestimările, jaful şi atrocităţile de culise croite în mod tendenţios de duşmanii nevăzuţi ai ţării...

Comentariu publicat de GOCIU, ION pe Ianuarie 12, 2016 la 4:28am

În sfârșit!... Începem să ne aducem aminte de Cei care ne-au ajutat să devenim și spiritual europeni. Dar, niciodată nu-i prea târziu, sau mai bine, mai târziu decât niciodată!

Comentariu publicat de Monica Vizonie pe Ianuarie 12, 2016 la 1:31am

"Cantecul padurii" s-ar traduce prin "carmen silvae".

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2020   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor