Cella Negoiescu, Expoziţia de pictură HumanusGaleriile de artă din Ateneul Tătăraşi – Iaşi, au găzduit în a doua jumătate a lunii septembrie expoziţia de pictură, Humanus, semnată de Cella Negoiescu. Vernisajul, făcut de criticul de artă Valentin Ciucă, s-a bucurat de prezenţa unui numeros public. Succesul de public – un indiciu al valorii creaţiei artistei a fost pe deplin justificat. Artista Cella Negoiescu, exigentă cu sine, a dăruit admiratorilor săi, ca în toate împrejurările, o pictură relevantă, cu subiecte şi tehnici noi.

De data aceasta, în urma unei pregătiri minuţioase şi de lungă durată, a pus la dispoziţia publicului o suită de tablouri în ulei, în stilul clasic-modern cu care ne-a obişnuit, reprezentând prin balerine idealul contemporan de frumuseţe feminină. Deşi unele voci susţineau că s-ar fi aşteptat ca un bărbat să fi preluat şi abordat acest subiect, totuşi artista nu a fost cu nimic mai prejos la această aşteptare, dimpotrivă, cu întinsul său orizont cultural-psihologic a găsit soluţii tehnico-estetice adecvate şi obiective. Cine cunoaşte mai bine psihologia feminină decât tot o femeie ?
Continuatoarea unei linii care pleacă din Renaştere şi ajunge prin Dègas până în zilele noastre, artista abordează portretul şi nudul feminin, dar adăugând , ca element de noutate, portretul balerinei ca formă a artei corporale. Artele corporale sunt considerate acele arte în care corpurile artiştilor, sportivilor sau top modelelor servesc drept material al operei de artă: dansatorii, actorii, gimnastica,artele marţiale, spectacolele de miss, scrima ş.a. Acest gen de artă are un excelent exemplu în Grecia Antică, atunci cînd, câştigătorii unor competiţii la Olimpiade serveau drept model pentru întruchiparea unor zeităţi.

Depăşindu-se în timp prejudecăţile cu privire la moralitatea etalării corpului uman ca gen de artă, dar mai cu seamă cel feminin, artista a reprezentat, fără inhibiţie, ipostazele estetice ale corpului feminin, fără alte conotaţii. Ca pictor al omului a luat balerina drept model de frumuseţe corporală, subliniind în mod special proporţia, armonia corporală, delicateţea, graţia, agilitatea, echilibrul şi mişcarea. Artista însă nu-şi propune ca obiect mişcarea de grup în paşi de dans, ci mişcarea venită din interior ca instrument de autocontrol, cât şi mişcarea endogenă, cea care exprimă ansamblul trăirilor individuale din planul psiho-moral – mişcarea sufletească cu efect în instabilitatea corporală.

Tinerele balerine sunt abordate de artistă cu afecţiune şi înţelepciune ca fiinţe vii, visătoare, pline de farmec, temperament şi pasiune, aşezate într-un registru de trăiri feminine rezonante la valorile morale. Putem spune că această expoziţie este, deopotrivă, un experiment plastic pe arta dansului-balet, dar şi un poem închinat frumeseţii umane. Picturile intitulate sugestiv: Meditaţie, Pe gânduri, Frământări, Candoare, Tristeţe, Relaxare, La malul mării, cât şi scenele de grup ca, În spatele scenei sau Lecţia de dans, dau măsura acestor trăiri, sunt poeme în culori. Alte portrete, ca: Pianul, Violă, Angelicata simbolizează puritatea şi gingăşia, visarea poetică şi muzicalitatea.

Măiestria plastică a artistei a reuşit să facă din culoare, lumină şi formă instrumente cu care potenţează la superlativ iluzia de frumos. Formele şi sentimentele umane rezonează cu stările naturii, creând impresia unei armonii cosmice desăvârşite. Corpurile feminine, tensionate sau relaxate, se conturează cu fineţea unor umbre diafane în spaţiul plastic, aşa cum la Boticelli, Venus ia fiinţă din spuma mării. Expoziţia este nu numai o dovadă de măiestrie artistică şi cunoaştere psihologică a universului feminin, ci şi un adaos autentic şi consistent de valoare la spaţiul cultural al Iaşiului.

Prof.dr. Mihai Păstrăguş


Vizualizări: 12

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de valentina pe Octombrie 25, 2010 la 7:41pm
"O expozitie plina de sensibilitate ,un veritabil
spectacol de frumusete si culoare "...
da! o adevărată încântare a sufletului...

mă bucur că am avut ocazia să fiu prezentă
şi să ne întâlnim!
valentina
Comentariu publicat de Liliana Nastas Bratescu pe Octombrie 25, 2010 la 3:47pm
O expozitie plina de sensibilitate ,un veritabil spectacol de frumusete si culoare . Impresionata de personalitatea autoarei si onorata ca am cunoscut-o pe ea cat si arta ei minunata.!O felicit sincer!
Cu prietenie verdealbastra,
Liliana
Comentariu publicat de DOBRE IOANA pe Octombrie 13, 2010 la 1:44am
Sanatate si voie buna tuturor!
Comentariu publicat de valentina pe Octombrie 12, 2010 la 10:06pm
Dragă Ionela,
mulţumesc.
am repostat deoarece s-au făcut unele corecturi.
gânduri frumoase,
valentina

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor