Se împlinesc în acest an o sută de ani fără, nelipsitul altfel, I.L. Caragiale. Tot pe nesimţite acest centenar este sărbătorit doar pe alocuri prin România şi asta nu face decât să confirme o anumită insensibilitate a numeroşi concetăţeni faţă de cultura naţională. Sunt deasemenea 160 de ani de la naşterea marelui dramaturg român.Am întâlnit întâmplător evenimentul sărbătorit în Germania de către Institutul Cultural Român de acolo şi aprecierile în Germania ,nu numai din partea românilor, au fost la superlativ şi au curs râuri-râuri. Am fost cât se poate de tăcut în această privinţă încercând să văd dacă e doar o impresie sau chiar dezinteresul sau necunoştinţa se vor manifesta de la ...."vlădică până la opincă". Nu am cunoştinţa ca acest eveniment să se fi sărbătorit într-un mod special nici măcar în şcolile de profil. O minimă dojană adresez pe această cale inclusiv artiştilor şi oamenilor de cultură români. Nu doresc să-mi fie luată în nume de rău.Deasemenea nu doresc să se creadă că am pretenţia că sunt mai literat decât dumnealor, nici măcar nu mă consider unul......Bineînţeles "pe undeva"......,nu spun pe unde, nu spun cine......persoane mai mult sau mai puţin importante, s-a ridicat o statuie....."160 de ani de eternitate", am ascultat şi câteva emisiuni radiofonice deosebite pe această temă. D..aar, mă întreb ca cetăţean român , care am obţinut cu maxime eforturi şi pierdere de timp , minime funcţii şi drepturi salariale în România de care fără nicio problemă au beneficiat persoane ......."din lumea mare"  , cum e posibil ca o astfel de personalitate marcantă, mondială, dacă nu chiar cardinală , dar relativ definitorie a culturii româneşti, să nu beneficieze la împlinirea centenarului de la decesul său de comemorări şi manifestări solemne naţionale ?!?! Deasemenea , noi cetăţenii de rând suntem obişnuiţi cu numeroasele jocuri de culise şi având simţul umorului şi credinţa în Dumnezeu ne mărginim la a zâmbi şi a constata că această critică caragielinească nu a lecuit pe cei cu ambiţii păguboase . Sunt convins că unii îl cunosc mai bine de pe bancnota de 100 lei ! Suntem însă în an electoral - 2012.......De acest lucru nu s-a uitat.....I. L. Caragiale este actual şi păstrat în amintirea celor trecuţi de cele două milenii de la Hristos fie şi numai prin atât.....!!! 

Vizualizări: 292

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Tatiana Cosmescu pe Iulie 7, 2012 la 10:43am

Cu tristeţe în suflet am remarcat cum naţiunea română a uitat până şi de Caragiale. E un trend distrugător, în opinia mea, acela de a promova nonvalorile, ce ţară neicuşorule!

Bine că mai există ici-colea câte un OM de valoare. 

Toate cele bune, Tatiana!

Comentariu publicat de Mariana Cristescu pe Iunie 14, 2012 la 9:51am

Felicitari, domnule Balaj, pentru gandul bun si dreapta judecata! Valorile culturii romanesti merita recunoastere si, mai ales, cunoastere din partea celor obisnuiti sa manjeasca tot ce este romanesc, fara a fi deschis vreodata o carte.

Multumiri, inca o data, Gelu Vlasin, pentru Reteaua literara de care te faci... vinovat, pentru rabdarea de care dai dovada si spiritul democratic in care ingadui comentariile unora care ar trebui sa se abtina!

Comentariu publicat de Balaj Radu-Alin pe Iunie 14, 2012 la 8:19am

îmi pare foarte rău , doamna Daniela dacă v-a deranjat ........

faceţi vreo erată , vă rog, atot ceea ce reprezintă erori gramaticale.....poate sunt câteva pe care nu le cunosc....., iar despre clişeizare .....ce să mai zic, e opinia dvs......dar dacă nu e autentic..., unde aţi mai citit aşa ceva....?

răspund pe această cale şi doamnei Daniela Marin........am semnalat de la început câteva realizări şi iniţiative în acest sens , şi cu siguranţă Festivalul va contrabalansa enorm .........un trend general.....!!!

în ultimă instanţă fiecare are dreptul său la opinie....!!!

Comentariu publicat de TIMERMAN DUMITRU pe Iunie 14, 2012 la 8:17am

Struţul are ochii mai mari decât creierul. Dacă struţul stă cu capul în nisip, ochii nu se mai văd...Important este să vezi cu ochii minţii şi nu cu ochii de bou ai struţului. Mă bucur nespus de mult de această postare pe reţeaua literară. Mă bucur că unii se gândesc la clasicii literaturii române. Dacă noi, cei mai în vârstă îi cunoaştem, nu-i vom readuce mereu în actualitate, riscăm ca aceste valori să fie uitate şi necunoscute de noile generaţii. Cât despre genii ce să spun...vorba cuiva: " Eu sunt un geniu, dar încă nu sj-a născut geniul care să mă recunoască "... Mă bucur din suflet că există reţeaua literară. Îi mulţumesc lui Gelu Vlaşin pentru că ne-a oferit poisiblitatea să ne etalăm creaţiile. Ne-a oferit posibilitatea să analizăm texte, dar, mai ales avem posibilitatea să fim conectaţi la reţeau spirituală actuală a creatorilor români. Caragiale este cât se poate de actual, din foarte multe puncte de vedere...Vă mulţumesc pentru că existaţi şi creaţi prin scrisul vostru o lume nouă... 

Comentariu publicat de Calinescu Maria pe Iunie 11, 2012 la 9:33am

da , ai dreptate geniile se uita usor, pacat pentru pentru generatiile viitoare...vor fi si mai saraci...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor