" Nu pot invata nimic pe nimeni "

a declarat unul dintre genialii inovatori ai sec XX . El si-a transformat imaginile in icoane care au devenit mai apoi memoria si mitologia epocii.

" New York-ul e dulce dar rece. Parisul e amar dar cald "

1890 - 1976 ... pictorul american a debarcat la Le Havre in 1921

El a fost atras in mod irezistibil de magnetismul Parisului pe cand creativitatea sa a fost iluminata de binomul curentelor si al relatiilor literar-artistice ale vremii. Galeria sa de portrete va ramane pentru totdeauna in memoria posteritatii.

Cine a fost si ce rol a avut Man Ray, unul dintre cei mai inspirati inovatori vizuali ai secolului XX ?

A fost considerat un fel de element de lagatura - connector - intre spiritele secolului. Imaginatia si energia lui au influentat multe personalitati: artisti, muzicisti, scriitori, dansatori, stilisti. El a alimentat conjunctura culturala a intregului secol XX

1922 ... abandoneaza pictura pentru Fotografie in care descopera o cale moderna prin care se poate atinge Arta Totala

( Marcel Duchamp ). Acest lucru implica insa si un anumit < mod de a fi > si de a trai. Portretele sale reflecta mai ales umorismul, prezenta de spirit, capacitatea sa de a improviza, misterul si erosul.

Prin aderarea la suprarealism Man Ray e pragatit sa recunoasca potentialul carismatic al neprevazutului in opera de arta, al intamplarii, arbitrarului: ca atunci cand, imprimand negativul incetosat al unui portret isi da seama ca apar trei ochi dar protagonista e atat de entuziasmata incat alege tocmai aceasta fotografie drept felicitare de Craciun. Acesta e felul prin care portretul marchizei Casati va ramane varianta suprarealista a Meduzei.

Prin Man Ray fotografia devine modul in care obiectele sunt revelate prin intermediul luminii. Exista oare un alt mod mai sublim decat acesta ? A fost demonstrat stiintific ca materia nu e altceva decat lumina congelata !

Modul in care Man Ray foloseste Lumina dezvaluie posibilitati neasteptate ca suport al cunoasterii Realitatii. El ofera portretelor sale originalitate unica. De exemplu chipul de un alb stralucitor al lui Kiki de Montparnasse in contrast cu o masca neagra africana ( Noire et Blanche 1926 )    

Prin intermediul luminii Man Ray modeleaza chipurile si le transforma intr-o replica fotografica artistica precum remarcabilul portret al Virginiei Woolf ('31) de un calm desavarsit si cu niste ochi care emit Lumina.

" Chiar si publicitatea ar fi pe masura talentului meu atata timp cat pot sa-mi pun in practica propriile idei. Eu fotografiez lucruri pe care nu-mi doresc sa le pictez, lucruri care exista deja. Nu fotografiez Natura, imi fotografiez propriile viziuni " .

Acesta a fost Man Ray, un mare inovator vizual al Luminii. 

Vizualizări: 117

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de laura gianina lupu pe Septembrie 24, 2014 la 1:10pm

ca si in cazul altor maestri ai Luminii (cum ar fi Caravaggio) la Man Ray diferenta intre tehnica si creatie e data tocmai de intrebuintarea constienta si absoluta a razelor luminoase care orienteaza viziunea artistului; Lumina creaza opera, artistul e doar instrumentul ei sublim

Comentariu publicat de Benoni Todica pe Septembrie 24, 2014 la 10:13am

Nu pot invata nimic pe nimeni

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor