Cine au fost Filistenii?


În urma răsturnărilor profunde din regiunile Egee și Anatoliei spre sfârșitul secolului al XIII-lea BC, a început un proces larg de migrații. Popoarele migratoare erau cunoscute în Marea Mediterană de Est drept popoarele mării. Unul dintre aceste popoare erau filistenii. Invaziile popoarelor marine sunt descrise în reliefuri și inscripții monumentale de pe pereții templului mortuar al lui Ramses al III-lea de la Teba. Aceste surse vorbesc despre o victorie terestră și navală egipteană impresionantă asupra popoarelor marine, inclusiv  filistenii  și Shekel - (poate de aici sursa numelui Ashkelon). În ciuda pretențiilor de victorie anunțate de Ramses, se pare că popoarele mării au reușit nu numai să se stabilească în zone controlate de Egipt, dar în cele din urmă să pună capăt stăpânirii egiptene în Canaan. În secolul al XIII-lea BC., filistenii au înființat cinci orașe-state majore: Ashkelon, Ashdod, Gaza, Gath și Ekron. În fruntea fiecărui oraș se afla un „seren”, termen probabil legat de „tiranul” grecesc.

 Biblia relatează conflictul dintre filisteni și israeliți, filistenii încercând să pătrundă în munți și să împiedice crearea unui Regat israelit. In multe dintre poveștile biblice referitoare la această luptă, apar Samson, David și Goliat, carea au o aură distinctă de eroi greci.
Filistenii au ocupat câmpia de coastă centrală și de sud și nordul Negevului, o zonă cunoscută sub numele de Philistia.
Orașele-state filistene și-au păstrat independența pe tot parcursul perioadei monarhiei israelite - chiar dacă schimbările de frontieră, distrugerea orașelor, extinderile și contracțiile zonei Filistiene au avut loc în mod constant - datorită luptei continue data pentru controlul coastei dintre filisteni și israeliții.
Odată cu sosirea armatelor asiriene în Filistia în secolul al VIII-lea BC, conducerea filistenilor a început să se prăbușească. Regele asirian Tiglath Pileser III a ajuns la Gaza în 734 BC și a supus orașul. Filistenii s-au răzvrătit de mai multe ori în anii următori aducând asupra lor mânia regilor Sargon II și Sanherib, care au supus Gaza, Ashdod și Ekron spre sfârșitul secolului al VIII-lea. După căderea Imperiului Asirian, filistenii s-au trezit în mijlocul luptei de putere dintre Egipt și Babilonia - moștenitorii Imperiului Asirian.
Distrugerea definitivă a orașelor filistene și dispariția culturii filistine au avut loc în aproximativ 600 BC., atunci când Nebucadnețar, regele Babiloniei, distruge orașele și popoarele din Filistia, în timpul campaniilor sale militare împotriva Egiptului. Multe orașe și așezări filistine au fost excavate dezvăluind o cultură materială importantă.
Ashkelon pe etape
Perioada neolitică - începutul așezării.
Mileniul II BC - Sub stăpânirea egipteană. Menționat în scrierile El Amarna, secolul al XIX-lea BC.
Secolul al III-lea BC - Cucerit de Ramses al II-lea după ce s-a răzvrătit împotriva Egiptului. Menționat în Israel Astelae, ca un oraș cucerit de Merneptah, împreună cu Gezer și Yinoam. 
Perioada israelită - Cucerită de tribul lui Iuda (Judecători 1:18).  
Secolul al XII-leaBC - Filistenii cuceresc coasta de sud a Țării Israelului. Ashkelon devine unul dintre cele cinci orașe filistine principale . Samson ucide 80 de filisteni din Ashkelon . David îl menționează pe filisteanul Ascalon în plângerea sa asupra lui Saul și Ionatan . 
734 BC. - Ashkelon se răzvrătește împotriva Asiriei, împreună cu Aram și Israel. Regele ei este destituit.
701 BC. - Bază pentru armatele asiriene în campania lor de cucerire a Egiptului.
Perioada babiloniană - Ashkelon se revoltă împotriva Babilonului. Nobilii ei sunt exilați 
Perioada persană - oraș portuar sub conducerea Tirului.
Perioada elenistică - Polis independent, cultură elenistică cu caracteristici egiptene.
200 BC. - Cucerit de seleucizi.
Secolul al II-lea BC - Ashkelon nu este implicat în bătălii cu hasmoneeni. Odată cu declinul Seleucizilor devine oraș  independent.
104 BC. - Începutul „număratorii” pentru Ashkelon-ul independent.

Perioada romană - Orașul rămâne independent, cu excepția perioadei scurte din timpul domniei Cleopatrei. Nu face parte din regatul lui Irod, dar el ia orașul sub patronajul său și ridică palate și edificii în oraș.
66-70 - Lupte între evrei și păgâni în oraș. Comunitatea evreiască continuă să înflorească în oraș după rebeliunea evreilor împotriva romanilor.
Perioada romană târzie - Colonie independentă aliată cu Roma.
Perioada bizantină - Important centru comercial. Înconjurat de un zid. Apare pe harta Madeba. Oraș păgân neinclus în „granițele întoarcerii babiloniene” talmudice.
Perioada musulmană - Rămâne un centru important după cucerirea arabă. Comunele evreiești, samaritene, karaite, creștine și musulmane trăiesc în oraș - deseori luptându-se între ele. Conform colecție de manuscrise Cairo, comunitatea evreiască Genizah avea legături puternice cu evreii din Egipt.
Perioada cruciaților - avanpost Fatamid. Cucerită abia în 1153 de Baldwin al III-lea. Cruciații au construit un castel în oraș. Rămășițele sunt vizibile și astăzi.
1187 - Saladin cucerește orașul și îi distruge zidurile.
1190 - Richard inima de Leu cucerește Ashkelonul.
1240 - Richard de Cornwall, regele Angliei, fortifică orașul.
1270 - Baybars ( Sultan al Egiptului in dinastia mameluca) distruge orașul. Site-ul este abandonat.
Secolul al XVIII-lea - Antichități din Ashkelon utilizate ca material de construcție pentru orașele Jaffa și Acco.
Secolul al XIX-lea - La est de rămășițele orașului antic se înființează orașul arab Migdal. O serie de sate sunt formate în jurul orașului. Locuitorii orașelor și satelor sunt imigranți din Egipt.
AG
Editura SAGA

Vizualizări: 47

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor