Poet conetmporan, de origine italiana, cunoscut in tara sa pentru numeroasele festivaluri pe care le organizeaza si avand numeroase aparitii publice, Claudio Pozzani a vizitat orasul Galati cu ocazia Festivalului Antares, organizat in fiecare an in aceasta perioada. Poetul a recitat poezia Danzo. Opera sa, tradusa in mai multe limbi, numara si aceasta remarcabila poezie care a fost pusa si pe note muzicale. 

Poezia Danzo   vorbeste despre  ideea  pozitionarii omului in societate,este scrisa la persoana I, si gandita ca un dialog cu un Tu imaginar, care este de fapt societatea. Versiunea in limba engleza am gasit-o prezentata la 14 th Poetry Africa Festival 5-9 Octombire 2010, de unde ne vom permite sa citam. 

Danzo are mai multe versiuni pe internet, atat sub forma de videoclip, cat si sub forma de recital dat de insasi autor. Poetul isi recita versurile cu remarcabile valente actoricesti, este o poezie vie si traita. Este o poezie scrisa cu nerv, entuziasm si patos. 

Danzo este o poezie-emblema, o pozie care face parte deja din patrimoniul poeziei universale. Daca in poezia If a lui Rudyard Kipling, inceputul este unul de opozite fata de o lume ostila:

"If you can keep your head when all about you

Are loosing theirs and blaming it on you"

vom vedea ca in poezia Danzo inceputul este ca cel al unui mars triumfal,indicand victoria asupra destinului si speranta:

I dance the dance of brilliant ideas

hoping that you will tell me something new"


Poetul vrea sa se investeasca in semenii sai, voind sa danseze, sa danseze pentru a nu se opri si a nu finaliza prin a abdica, asezandu-se, ci ramanand mereu vertical, imagine oferita in versurile de incheiere ale poeziei. Daca in poezia If ideea era de a ramane OM, la Claudio Pozzani acest OM a lui Rudyard Kipling va continua sa fie el insusi, sa isi continue dansul marilor idei. 

And I dance I dance I dance

Untill I'll remain standing

si aceasta pentru ca exista expectante, si acest om este investit de semenii sai cu speranta ca va continua sa isi urmeze visele. Ceilalti, semenii, apar in ultimele doua versuri ce urmeaza celor doua citate anterior:

I dance I dance I dance

because It's you who are asking.


Danzo este un poem ce potae fi citit dimineata, ca imbold pentru a incepe o noua zi, poate fi citit seara, cand este momentul bilanturilor, poate fi citit in zi de sarbatoare sau de doliu, este o poezie care cuprinde tot si iata inca  unul din indemnurile morale ale poeziei. 

And I danca i dance I dance

to overcome my arrogance

Sa iti depasesti limitarile, sa te faci util, sa militezi pentru scopuri nobile, iata o parte din multiplele mesaje tranmise de poezia care ne ramane in inima, Danzo. 


Vizualizări: 68

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor