- mesaj trimis de Claudiu Komartin cu ocazia prezentării cărții "Ultima suflare" (de Gelu Vlașin), care a avut loc la Gran Hotel Don Jaime din Barcelona - 

"Cu opt ani în urmă, când îi ieșea în România „Omul-decor”, o antologie elegantă, alcătuită cu inteligență și luciditate (calități de care, s-o recunoaștem, nu dai la tot pasul în literatură), l-am numit pe prietenul meu Gelu Vlașin „poetul-turn”. Și asta nu doar fiindcă el a inventat „Poemul turn”, cu alcătuirea-i originală, doldora de conotații subtile pentru cititorii pregătiți să le descifreze, ci și fiindcă nu am uitat prima noastră întâlnire, cândva pe la sfârșitul anului 2001, când m-au cucerit ardența și încrederea nestrămutată în scris a acelui poet tânăr longilin și vertical în ochii căruia citeam o pasiune ce nu se lăsa nicicum zăgăzuită.

Astăzi, când el este unul dintre scriitorii „generației de mijloc” din literatura noastră actuală confirmați și „stabili”, cred că Gelu ne reprezintă cu onoare, cheltuind resurse de energie aparent inepuizabile, într-una dintre marile țări ale Europei și ale lumii. Cu toată tristețea care mă încearcă atunci când mă gândesc că România și-a înstrăinat un om de cultură cu înzestrările sale, găsesc că e întru totul stenic și încurajator pentru viitorul limbii române și al identității noastre profunde faptul că Vlașin continuă să scrie și să publice în limba sa și a mea – nu pot să nu rămân atașat de un om și un poet capabil de o asemenea abnegație, de un asemenea devotament pentru valorile pe care le certifică prin fiecare nou proiect, prin fiecare nouă carte.

Îl salut cu afecțiune, de la mai bine de 3000 de kilometri distanță, pe poetul-turn care își continuă și își confirmă astfel parcursul uman și scriitoricesc."

Claudiu Komartin

Vizualizări: 258

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară / la red literaria !

Alătură-te reţelei reţeaua literară / la red literaria

Comentariu publicat de Gheorghe Apetroae - Sibiu pe Decembrie 20, 2017 la 8:46pm

 Despre Rețeaua literară și Gelu Vlașin

 Mă alătur cu considerație la mesajul trimis de poetul Claudiu Komartin cu ocazia prezentării cărții "Ultima suflare" (de Gelu Vlașin), care a avut loc la Gran Hotel Don Jaime din Barcelona și relev faptul că GELU VLAȘIN, prin tot ceea ce întreprinde românesc în mediile spaniole, și nu numai, se constituie un simbol de potențare și magnificiență a culturii și spiritualității noastre cu caracteristici nobile de multe secole, un adevărat apostol a spiritualității marelui popor daco-latin cu acele trăsături prestigioase, sacre, configurate de liniile sale genetice ingenui, statornicite de milenii, foarte bine definite și relevate ca valori naționale alese și bine expuse între culturile și civilizațiile europene... Suntem, sincer spus, mândri și deosebit de impresionați de succesul activitatii literare prestate cu stoicism, cu atât suflet și profesionalism de scriitorul român GELU VLAȘIN și de colaboratorii săi apropiați în spațiul cultural european și, de ce nu, universal..! Să amintim numai de activitatea Rețelei literare, o organizație literară de rezonanță mondială, referindu-ne la originea statală a membrilor săi, pe care GELU VLAȘIN a gândit-o și a creat-o de mai mult timp și pe care reușește să o mențină ca o dominantă în centrul valorilor culturale europene, și ar fi chiar de ajuns..! Prezența sa valentă și constantă în mediul literaturii și culturii spaniole contemporane, de inducere facilă și de cunoaștere largă, prin multele manifestări culturale românești organizate în spațiul iberic, a spiritului cultural românesc, tot mai înalt cotat pe coordonatele culturii spaniole, și nu numai spaniole, permite , astfel, identificarea și valorizarea paternității culturii noastre naționale la dimensiuni exponentiale în arealul spiritual și multicultural european! ! Felicitări și admirație! Gheorghe Apetroae, Sibiu.  

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor