Clubul de Elită al reprezentanţilor de seamă ai Literelor şi Ştiinţei româneşti

Clubul de Elită al reprezentanţilor de seamă ai Literelor şi Ştiinţei româneşti
- ’’Scriitori şi cărturari români’’- de prof. univ. dr. doc. Constantin Marinescu, Editura ‘’Samia’’ Iaşi, 2013

În literatură, ca şi în viaţă de altfel, există mii de drumuri pe care poţi s-o apuci. Exact ca-n grădina lui Borges, cu multe poteci care se bifurcă. Iar majoritatea dintre ele reprezintă un refugiu faţă de urâtul înconjurător. Păşind pe oricare din aceste poteci, nu doar că ajungi să trăieşti altundeva, dar ajungi la o înţelegere mai bună a vieţii de până atunci. Cărţile, pot fi ca şi oamenii, cu traiul lor. Au zile mai bune, sau mai rele. Sunt momente când se plictisesc, dar şi momente când între paginile lor freamătă nerăbdarea de a dărui porţii generoase de înţelepciune, de a elibera secrete altfel bine păzite. Te iubesc, te înşeală, te supără, te uimesc, te uită, au suflet. Sunt senzuale, provocatoare, intime, distante, sau complet neinteresante. Trebuie, însă, stăpânite. Dacă citeşti pentru a trăi, este în regulă. Dar dacă, în schimb, trăieşti doar pentru a citi, ratezi fără posibilitate de recuperare ulterioară clipe magnifice din "viaţa care se vieţuieşte". Altfel spus, cărţile contează. Pentru fiecare, însă, altele. În funcţie de vârstă, stare de spirit, influenţa pe care o au asupra cititorului. Fiindcă după ce te întorci obosit de la serviciu, după ce petreci o seară minunată în compania unor prieteni apropiaţi, după ce iubeşti cu pasiune, după ce te plimbi pe înserat pe alei pustii de parc... restul e literatură. Şi chiar dacă se poate trăi foarte bine fără lectură, aş vrea să-i pot face să înţeleagă ce pierd pe toţi cei care n-au deschis niciodată o carte. Când, la un inevitabil final, este exact cum spunea şi Marcelino Menendez Pelayo: "ce păcat că trebuie să mor când îmi rămâne atât de mult de citit!"
În cazul de faţă ne aflăm - dacă nu ne înşeală memoria- la volumul cu numărul 90 al academicianului Constantin Gh.Marinescu, de data aceasta prolificul autor aplicând în portretele, sau fenomenologice sau fiziologice, o grilă valorică inedită. Părerea noastră este că la baza acestei lucrări a stat ideea de conturare a unui «portret literar» românesc cât mai exact şi de actualitate. Personalităţile sunt prezentate sub toate faţetele, aşa cum remarca şi academicianul Mihai Cimpoi, în inspirata-i prefaţă, străluminând dimensiunile lor axiologice, impactul avut asupra proceselor complexe ale dialogului Eu/Celălalt, contextual dat, situarea existenţială în El. Este o galerie de creatori, personalităţi reprezentative coroborate cu figure literare, culturale, emblematice de azi. În fond, fişe caracterologice ‘’pentru o eventuală Enciclopedie a Culturii’’. Inegalabilul Eminescu, Goga, Antioh Cantemir, Adrian Păunescu, Victor Crăciun, Vasile Burlui-probabil cel mai complex personaj al cărţii, regretatul Ion Saizu, îşi găsesc locul lângă Mihai Cimpoi, Varujan Vosganian, prof.dr. Nicolae Dobrovici-Bacalbaşa, Constantin Frosin, Î.P.S.Dr. Casian, Cristina Emanuela Dascălu sau alţii, şi cu voia dumneavoastră ultimul pe listă subsemnatul, lucru care mă obligă să-i mulţumesc public mentorului meu spiritual.
Un capitol aparte este rezervat cărturarilor români, de la bornele valorice V.A.Urechia, Nicolae Iorga, Î.P.S. acad. Antonie Plămădeală, la contemporanii ce au preluat bastonul de mareşal numiţi Daniel-Patriarhul B.O.R, Î.P.S. Pimen, dar şi Gheorghe Duca-preşedintele Academiei Republicii Moldova, prof.habil. Gheorghe Bobână, plutonul fiind încheiat inspirat de veşnicul pomenit întru laudă, Ion Gh.Marinescu, magistrat şi pedagog universitar. Cartea-jalon, de o importanţă covârşitoare mai ales pentru starea de descumpănire prezentă a naţiunii noastre, are 28 de subcapitole, fiind o clepsidră a timpului sfidând tocmai această incertitudine stilistică. Ea ar fi făcut cinste şi Bibliotecii din Alexandria, cum bine remarca un confrate. Cert este că lumea a devenit mult mai selectivă, deşi personal ne-am fi dorit şi alte nume ilustre din preajmă prinse între coperţile volumului recenzat, mai ales că asupra valorii scrisului şi operei lor, ca întotdeauna,academicianul Constantin Gh.Marinescu s-a aplecat în ultima vreme nu numai cu sfială, ci şi cu parcimonia recunoscută. În concluzie, o ultra-necesară carte scrisă de o personalitate despre semenii săi, care-s parcă adunaţi sub umbrela unui Spiritus Rector, dar afirmaţi deopotrivă pe Altarul Românismului. Cinste autorului, model de viaţă şi conducător al unei familii de de excepţie, laolaltă cu urări de viaţă veşnică din partea celor care gândim şi simţim româneşte, pluton încheiat de data aceasta chiar de recenzent. Umilele mele rânduri sunt o picătură într-un ocean, oceanul de iubire pe care Dumnezeu îl are pentru venerabilul autor ieşean, dar născut pe meleagurile gălăţene, pe care nu le-a uitat nicicând. Cititorilor de ieri, astăzi şi mâine, le mulţumesc dacă această cronichetă le-a adus un strop de emoţie în suflet.
Prof.univ.asoc. Pompiliu COMŞA

Vizualizări: 191

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Anastasia Moldovanu pe August 5, 2013 la 8:27pm

Va multumesc pentru aceasta cronica literara

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor