Concursul de Debut Literar UniCredit a anunţat câştigătorii celei de-a patra ediţii, pentru toate cele trei categorii de concurs: poezie, proză scurtă şi roman, în cadrul unei festivităţi de premiere care a avut loc la Pavilion UniCredit, pe 30 iunie 2011, începând cu ora 18:00. În acest an, numărul celor înscrişi a fost cu 30% mai mare decât anul trecut, însumând 186 de creaţii literare, dintre care 18 au fost nominalizate la marile premii.

 

 

Astfel, secţiunea de poezie a avut două nominalizări, iar câştigătorul este Laurenţiu BELIZAN, din Buzău, pentru volumul de poezii "Între noi un zid pe lună".

 Paul Cernat, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat alegerea câştigătorului: "Între noi un zid pe lună" este volumul unui poet talentat, cu bune lecturi, înclinat spre voluptăţi manieriste, agrementate cu referinţe culturale exotice - îndeosebi extrem-orientale - ce vădesc o sensibilitate evazionistă şi estetizantă. Având adesea un suport biografic, cotidian, discursul său liric se răsfaţă în metafore decorative, elaborate, senzuale. Există şi un anumit sentimentalism juvenil care, ţinut în frâu, contribuie la feeling-ul poemelor, dar care riscă uneori să scape de sub control. Un mai bun dozaj al prea-plinului interior şi al referinţelor mitologice, ca şi o exigenţă sporită a selecţiei textelor ar pune mai bine în valoare scenariile calofile ale tânărului autor, care, pe lângă imaginaţia lirică, vădeşte usurinţa de a rula registre poematice diverse, pendulând de regulă între nostalgia unei copilării "naturiste" şi reveria urbană."

 

 

La secţiunea de proză scurtă, competiţia a fost acerbă, cu 11 lucrări nominalizate. Petru ALBU, din localitatea Simeria, judeţul Hunedoara, a câştigat, cu volumul "Trestii".

  Radu Paraschivescu, membru al juriului, explică de ce opera lui Petru Albu a fost desemnată câştigătoare: "Volumul Trestii pare scris de un prozator versat, care a ucenicit de mult şi cu folos. Naraţiunile au nerv, imaginile clătesc ochiul minţii, clişeele au fugit în păduri. Eliptice sau nu, propoziţiile denotă o artă a gradării proprie talentelor autentice. Comparaţiile nu virează în registrul excesiv atât de des întâlnit la debutanţi. Când le citeşti, te miri şi te bucuri deopotrivă ("Câmpia era tremurătoare ca o jelanie portugheză"). Între prozele alerte, de câteva pagini, autorul a montat o bijuterie - Sisamnes - care înclină definitiv balanţa. Este textul care poate că ar fi adus victoria oricăruia dintre primele cinci volume selecţionate."
La această categorie s-a acordat şi o menţiune specială lui Şerban Mihai GEORGESCU, din Bucureşti, pentru volumul său "Ghidul cititorului miotonic", pentru că este "textul cel mai bine scris şi cel mai inteligent; din păcate, nu e proză scurtă", după cum explică Radu Paraschivescu.


La secţiunea roman, 6 opere literare au fost la un pas de premiul cel mare, dar una singură a câştigat: "Nu mă atinge", scrisă de Dumitra STOICA din Bucureşti.
  Liviu Papadima, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat premierea romanului "Nu mă atinge": "Există utopii albe, imagini ale unei lumi ideale, tot aşa cum există distopii, utopii negre, vise sumbre ale cărărilor viitorului. "Nu mă atinge" e o utopie suavă şi, deopotrivă, plină de dramatism. În ea transpar, într-o formă ingenios alegorizantă, frământările şi neliniştile prezentului nostru cel de toate zilele. Pretextul futurologic oferă autoarei un alibi consistent pentru a se detaşa de încrâncenările doctrinare de care pătimesc de regulă judecătorii vremilor lor. Cartea e scrisă cu fineţe şi chiar virtuozitate stilistică, oferindu-i cititorului o lectură de desfătare."

Cei 3 autori câştigători îşi vor vedea creaţiile publicate în volum de către Editura Humanitas şi lansate în cadrul Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de învăţătură, ediţia a 18-a, ce va avea loc în noiembrie 2011. În plus, toţi câştigătorii vor primi ca premiu un abonament lunar pentru un an la o publicaţie preferată, oferită de HDS Inmedio, parteneri ai proiectului.


Vizualizări: 147

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de Laurenţiu Belizan pe Iulie 13, 2011 la 12:41pm
Mulţumesc Mălina! O zi minunată îţi doresc!
Comentariu publicat de Romita Malina Constantin pe Iulie 13, 2011 la 9:27am
Wau! Felicitariiiiii!
Comentariu publicat de Laurenţiu Belizan pe Iulie 13, 2011 la 12:54am

Anana, mă gândesc, oare ce mai face Madridul nostru, ne mai aşteaptă? :) Există un plan acolo sus, pe care abia acum încep să-l înţeleg.

 

 Ioana, ai dreptate. Îţi mulţumesc pentru suportul acordat în ultimii ani. Te aştept cu drag în noiembrie, la Gaudeamus

Comentariu publicat de Laurenţiu Belizan pe Iulie 12, 2011 la 1:42am

Ella, Nuţa, apreciez mult  faptul că împărtăşiţi împreună cu mine această veste bună.

Gândurile mele frumoase merg către voi!

Comentariu publicat de DOBRE IOANA pe Iulie 11, 2011 la 10:28pm
Bravo Laurentiu! Sunt mandra de tine! Ma bucur de asemenea si pentru mine ca am fler si ,,te-am citit,, de prima data si am avut mereu incredere in talentul tau! La cat mai multe volume si sa fie de bun augur acest debut! Ne vedem la Gaudeamus!
Comentariu publicat de Carmen Tania Grigore pe Iulie 11, 2011 la 8:37pm
Multumesc de raspuns si de promisiune, Laurentiu! Onoarea a fost de partea mea sa te cunosc, ai un suflet deosebit! Buzaul ar trebui sa te cunoasca cu adevarat!
Comentariu publicat de Nuta Craciun (anana) pe Iulie 11, 2011 la 8:23pm

Felicit cu sinceritate succesul tau!!

ganduri bune !

Comentariu publicat de ella mann pe Iulie 11, 2011 la 7:50pm
Laurenţiu, sincere felicitări! Mă bucur foarte mult pentru tine!
Comentariu publicat de Laurenţiu Belizan pe Iulie 11, 2011 la 7:15pm

Carmena, îți mulțumesc.

Sorina, nu pot să nu-mi amintesc comentariile tale pline de vervă din această pagină, Se pare că flerul tău funcționează foarte bine. Concursul a fost extrem de strict. Juriul nu a știut niciun detaliu despre concurenți până în momentul anunțului oficial.

La secțiunea poezie au fost înscrise 99 de manuscrise.

 

Comentariu publicat de Sorina Ivascu pe Iulie 11, 2011 la 5:34pm
Laurentiu, felicitari! Ma bucura premiul tau nou castigat! Pe merit! :-)
Bafta si pe mai departe!

Cu prietenie,...

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor