COPACUL PRIETENIEI / CUGETĂRI - autor Iulică TENEA

"Iisus Hristos a fost vândut de ucenicul sau, IUDA’’

Prietenia este o oază de lumină unde ne refugiem atunci când simțim că speranța și-a depus armele, este un cuvânt profund care nu trebuie utilizat cu atâta lejeritate și ușurință. Prietenia este o libertate, o confesiune a unuia față de celălalt, iubire frățească și respect.

Ea trebuie să fie în felul ei unică și plină de frumusețe, este imperios necesar să-ți cunoșți aproapele în profunzime și să-i treci cu vederea acele mici defecte de fond, continuând să-l susți și să-l ajuți, unul trebuie să-l completeze pe celălalt, să aibă același țel și aceleași aspirații.

Sub imperiul adevăratei prietenii are loc o evoluție permanentă, ea este baza vieții : o unitate de sentimente, idei comune și principii de viață sănătoase. Trebuie să șți să-ți împarți atât bucuriile cât și eșecurile cu cel pe care-l consideri prieten. Este greu de trăit într-o societate fără limite, aparent nu lipsește nimic, dar în fapt îi lipsește ingredientul de baza: prietenia, iar dacă ea lipsește, societatea decade, se prăbușește.

Prietenul adevărat nu te lasă atunci când traversezi oceanul suferinței, este cu tine-n barcă și te-ajută să vaslesti, este atent la nevoile tale, observă schimbările petrecute în tine și îți oferă ambii umeri pe care să-ți odihneșți gândurile, știe să te facă să-ți deschizi inima, îți vorbește frumos, te iubește necondiționat, nu te lasă să faci lucrurile de unul singur, sare și le face împreună cu tine, fără să-ți ceară nimic în schimb, nu va complota împotriva ta, nu se va ascunde niciodată de tine indiferent de situație, nu te va minți și dacă faci mici greșeli, trebuie să te apere și să fie alături de tine.

Universul este minuscul în fața acestui cuvânt numit prietenie, devine microcosmos. Între mână și ochi este o relație de prietenie reciprocă. Dacă ochiul dă frâu liber lacrimilor, mâna se face căuș și le transformă în fire de lumină. Prietenia nu este o competiție, ci se bazează pe egalitate și parteneriat, loialitate, înțelegere și respect, afecțiune, apartenență și comunicare.

Adevărata prietenie nu ține cont de vârstă, sex sau rasă și aduce beneficii în plan mental, emoțional și psihic, iar dacă nu are o bază solidă, se prăbușește precum o casă fără temelie. Este bine să te însoțeșți cu cei ce au aceleași valori și preocupări comune, interacțiunea trebuie să fie pozitivă, timpul petrecut împreună trebuie să fie calitativ. Nu-i poți permite unui infractor să-ți între în suflet, îl îndepărtezi imediat, căci năravul n-are lecuire și dacă-i permiți, îți vei pricinui pagube emoționale majore.

Principiul esențial este loialitatea, este important să pornim la drum cu ființe loiale și sincere, iar pionul de bază este onestitatea : îți dorește ce-și dorește și el, are înțelepciune și-ți va spune în permanență adevărul nu minciuna. Prietenia este un mix : altruism, încredere, sinceritate și este necesar să vină din ambele direcții. Un parvenit care a jucat și joacă murdar, mimând un teatru scurt al prieteniei trebuie alungat urgent.

Cum puteți schimba un asemenea element anti-social? Cum să-l aduceți pe drumul luminat, când sămânța lui este otrăvită? Numai o Iudă poate să-i pună în spate sabia unui camarad fără avertisment, nu un prieten, dar ce pretenții poți avea de la un nenorocit sau cineva care se hrănește cu ura, mai bine alungați-l.
Nu-ți pot ierta trădarea și răul săvârșit
când în a mele coaste ai pus al tău cuțit.

Nerusinații, bufonii și lingușitorii nici sub tortură n-ar trebui să-și trădeze prietenii adevarati care le-au întins mâna cu toată dragostea. Dacă stau să număr câte grade sunt în trădare, voi ați atins nivelul maxim. Sub imperiul trădării, dragostea nu mai are nici o putere, iar cei ce trădează sunt puși la loc de cinste în lumea asta strâmbă și priviți pe post de Guru de cei lipsiți de minte.

Un lucru este cert, v-ați intersectat cu întunericul, a ți dat mâna cu el și i-ați oferit sufletul, nu aveți dreptul, sufletul nu vă aparține. Sunteți lideri ai minciunii, sunteți lipsiți de onoare și aveți venin în voi cu care v-ați gândit să vă zugrăviți aproapele.

Numai un om ticălos poate face asta, închisorile sunt pentru demoni iar voi v-ați construit-o singuri.

Ne cunoaștem de-o secundă
prieteni plutitori,
stăm cu toții la taclale
și mintea în nori.

Ce îmi pasă că mă ninge
și îi atât de frig,
sunt din nou copil și liber
și-mi vine să strig.

Bucuria mi-e comoară
prietenia nimb,
iar pe umeri îmi coboară
zeii din Olimp.

Vizualizări: 20

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor