Cred în existenţa valorilor morale absolute. Nu cred că există valori morale relative.

Cred în existenţa valorilor morale absolute. Nu cred că există valori morale relative.

La prima vedere aş putea să fiu acuzat că sunt un exclusivist, un radicalist absolut. Consider că este relativă raportarea noastră la valorile morale absolute, motiv pentru care nu cred că există valori morale relative. Porunca morală absolută este să nu ucizi. Nu cunosc o poruncă morală relativă, invocată de divinitate. O confruntare interumană, care se lasă cu victime omeneşti, este un semn al slăbiciunii umane, a comportamentului  său relativ în relaţiile interumane. Consider că orice conflict se poate rezolva prin intermediul inteligenţei umane paşnice. Întotdeauna există o soluţie suficient de inteligentă pentru a evita un conflict armat. Aici nu este vorba de idealism. NU SE DOREŞTE ACEST LUCRU. Este de fapt o chestiune de voinţă umană. Lupta interumană bazată pe valorile morale absolute, fără victime omeneşti şi psihice, ar fi începutul unei noi existenţe umane. De mii şi mii de ani, oamenii n-au reuşit încă să facă acest pas spre Lumină.

Mijloacele de distrugere rudimentare au fost înlocuite cu bomba nucleară şi alte tehnici de luptă sofisticate. Se pare că ne pricepem mai bine la o astfel de creaţie, care întreţine războaiele fratricide. În momentul în care se ajunge la un conflict armat, din care rezultă inevitabil victime omeneşti, înseamnă că liderii respectivi au serioase probleme în ceea ce priveşte cultura, inteligenţa şi incapacitatea lor de a negocia un conflict sau un interes economic. Adică, liderii nu reuşesc prin forţa inteligenţei să-şi învingă adeversarii, motiv pentru care apelează la forţa armelor. În astfel de situaţii, nu putem vorbi de valori morale relative sau de valori morale absolute pentru că ele lipsesc cu desăvârşire din registrul unor personaje păgâne. Aceste personaje nu acţionează într-un sistem moral, ele acţionează într-un sistem material absolut, bazat pe interese imperative şi susţinut de forţa armelor. La figurativ vorbind, parcă avem de-a face cu nişte roboţei biologici programaţi pentru a ucide în vederea atingerii scopurilor materiale. Ori aceşti roboţi nu au în programul lor de acţiune valori morale.

În spatele exclusivismului şi a neputinţei de a rezolva în mod inteligent orice fel de conflict interuman, susţinute de forţa pumnului, sunt sistemele financiare, care pot fi deranjate şi perturbate de „sclavii” care nu se supun regulilor financiare impuse de ei. Raţiunea lor este calată pe finalitatea menţinerii interesului economic pe linia de plutire. Nu contează pentru ei că moare un om sau o mie. Raţionamentul lor nu ţine de moralitate, nu este relativ, nu este negociabil, este imperativ şi absolut. Aici, valorile morale, fac parte dintr-un alt sistem, despre care ei ştiu, dar nu vor să-l adopte, pentru că nu este compatibil cu sistemul lor în care profitul este neîndurător, criminal şi absolut. Gândirea lor este marcată de misiunea menită să aducă prosperitatea şi siguranţa unui grup de oameni, iar pierderile colaterale sunt necesare, în accepţiunea lor, pentru ca să supravieţuiască majoritatea.

Pentru a argumenta valorile morale absolute, în care cred, am să vă descriu o întâmplare, potenţial conflictuală, în urma căreia înţelepciunea şi pacea au triumfat…

Au fost o dată doi vecini, care aveau proprietăţile unul lângă altul. Grădinile lor erau despărţite de un gard. Au trăit ei în pace ani şi ani de zile, dar, din întîmplare, într-o zi în gardul vecinului Ion a apărut o gaură. Prin această gaură, găinile vecinului intrau pe proprietatea vecinului Vasile şi-i deranja straturile de legume. Vecinul Vasile, într-una din zile i se adresă vecinului Ion, cu bunăvoinţă, şi-i spuse:

-                           Vecine  Ion, nu te supăra că te opresc din lucru. Uite, în gardul tău a apărut o gaură, iar prin ea găinile tale intră în grădina mea şi-mi deranjează straturile cu legume. Te rog să repari gardul.

-                           Bine, vecine Vasile. Am să-l repar. Nu-ţi mai face probleme.

A trecut o zi, două, trei., dar vecinul Ion nu s-a sinchisit să repare gardul. Vecinul Vasile, într-o primă fază s-a supărat foarte tare şi vroia să ia nişte măsuri drastice. Dar, a trecut peste acest moment dificil şi s-a gândit în felul următor. Măi, îşi zise el în sinea lui, dacă mă voi certa cu vecinul Ion, n-o să mă uite toată viaţa. Dacă o să-l bat, o să ajugem la poliţie, o să plătesc amendă şi poate nu mă va ierta niciodată. Dacă o să-l dau în judecată, va trebui să umblăm pe la tribunal, să plătim avocaţi…În cele din urmă, Vasile luă următoarea decizie. În ziua următoare, se duse la gardul lui Ion şi-l strigă:

            - Vecine Ion, vino te rog până la gard că am să-ţi dau ceva.

            - Da, vecine Vasile, ce s-a întâmplat ?

            - Uite, găinile tale s-au ouat la mine, aşa că m-am gândit să-ţi aduc ouăle.

Şi-i întinse vecinului trei ouă. Acesta s-a bucurat foarte tare şi l-a apreciat pe vecinul Vasile pentru acest gest de omenie, dar gardul a rămas tot la fel. Vecinul Ion, nu avea de unde să ştie că vecinul Vasile i-a dat din ouăle lui şi nicidecum găinile nu se oaseră în grădina lui Vasile. Următoarele două zile, vecinul Vasile îi mai dădu câte şase ouă, de la găinile lui, vecinului Ion…După aceea, vecinul Vasile nu i-a mai dat nici un ou vecinului Ion. După vreo două zile, vecinul Ion se gândi în sinea lui: „ Măi, vecinul ăsta Vasile s-a şmecherit. Cred că îşi însuşeşte el ouăle găinilor mele, din moment ce nu mi-a mai dat nici un ou. Ia să repar eu gardul, să nu mai meargă găinile în grădina lui. În acest fel, găinile se vor oua acasă”.

            Aşadar, vecinul Ion a reparat gardul, iar vecinul Vasile zâmbea fericit. El a găsit această soluţie inteligentă şi a rezolvat un potenţial conflict interuman, care s-ar fi putut solda chiar cu victime omeneşti.

            „ FERICIŢI FĂCĂTORII DE PACE, CĂ ACEIA FIII LUI DUMNEZEU SE VOR CHEMA „

 

Satu Mare, 29 aprilie 2011

Dumitru Timerman

Vizualizări: 257

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor