Când auzi de ceas, inginerul ridică dintr-o dată capul şi făcu ochii mari... Erau roşii şi umezi. Pe faţa pe care i se întipăriseră deopotrivă mirarea şi spaima se iviră broboane de sudoare. Fără să aştepte vreun răspuns, Trifan mai scoase o fotografie color. Clipele treceau greu... Fotografia era făcută vara, pe malul unei ape, unde inginerul şi soţia erau la pescuit. Pe antebraţul stâng al bărbatului se vedea clar ceasul Doxa cu cadran hexagonal care îi atrăsese atenţia comisarului Marciuc când văzuse fotografia în albumul din apartamentul familiei Stavru. Vechi şi pasionat colecţionar de ceasuri, ofiţerul şi-a dat imediat seama că este vorba despre o “bijuterie” pe care nu mulţi o au, o piesă veche şi rară.

- Geamul a fost găsit în apartamentul profesorului. A căzut fără să observaţi, când l-aţi lovit. Impresia dumneavoastră a fost că v-a căzut pe undeva pe drum, altfel poate nu abandonaţi ceasul în sertarul mesei din birou. Pe geam a fost găsită o amprentă rămasă de pe deget, pe care o vom compara cu impresiunile papilare ale dumneavoastră.

Pur şi simplu, inginerului nu-i venea să creadă. La un moment dat, începu să-şi frământe nervos degetele. Câteva lacrimi, ca nişte bobiţe de rouă, îi căzură pe obraji.

- Am cedat psihicN-am mai putut rezista şi am comis-o... Acum, că aţi reuşit să mă prindeţi, o să declar totul. Felicitări, domnilor !

Urmară câteva clipe de tăcere, timp în care inginerul îşi adună gândurile şi îşi şterse lacrimile cu o batistă de unică folosinţă pe care i-o dădu Bujoreanu. Apoi, cu voce stinsă începu:

- Am făcut totul din gelozie, domnule inspector. Gelozia, nopţile nedormite, frământările m-au adus într-o asemenea stare, încât în ultimul moment devenisem ca un câine turbat. Starea asta m-a determinat săAbia acum realizez care sunt adevăratele consecinţeAm iubit-o mult, i-am fost credincios şi nu puteam să accept să fiu înşelat. Mă înţelegeţi ? Nu puteam să admit lucrul ăsta. În urmă cu trei ani, ne-am căsătorit. Din dragoste. O iubeam şi sunt convins că şi ea mă iubea. Simţeam asta amândoi şi eram fericiţi. Totul era minunat. Viaţa noastră semăna cu un vis frumos care aş fi dorit să nu se termine niciodată. Dar…, ce-i frumos nu durează mult... Nenoricirea a început din momentul în care încercărcările noastre de a avea un copil au rămas fără rezultat. S-au ivit întrebări, frământări. Amândoi doream mult să avem un urmaş. Am tot sperat, însă…, în zadar. Refuzam să cred că eu aş putea fi vinovat pentru nereuşită. De-asta i-am şi spus să meargă la medic să facă un control. Ea a fost de părere că trebuie să fim răbdători. Treptat, treptat, am început să cred, contrar a ceea ce crezusem la început, că aş putea să am şi eu partea mea de vină. Şi am hotărât, în secret, să merg la un medic specialist. Poate o să mă întrebaţi, de ce în secret ?! Orgoliu bărbătesc… Temerile mele s-au adeverit... Verdictul, clar, eu eram vinovat. Pentru mine, vestea a fost îngrozitoare... N-am fost în stare să-i spun adevărul. Am păstrat secretul şi am încercat să mă port cât mai firesc, cu toate că mi-era greu. Uneori, oricât m-aş fi străduit, nu reuşeam. Ea observa şi invocam, de fiecare dată, probleme legate de serviciu. Dar nici nu puteţi să vă imaginaţi cum am primit vestea că a rămas însărcinată. A fost ceva îngrozitor pentru mine...

Stavru făcu o pauză lungă, timp în care îşi aprinse o nouă ţigară din care trase adânc câteva fumuri.

- Au urmat mari frământări, întrebări şi iar întrebări, nopţi nedormite, îşi continuă relatarea inginerul. Mă măcina întrebarea: cine este tatăl viitorului copil ?! O amărăciune fără margini îmi invadase sufletul. Doream cu orice preţ să aflu cine este persoana cu care mă înşelase. Nu mai aveam linişte... Toate încercările mele au rămas însă fără rezultat. Ura se cuibărea tot mai mult în inima mea. Făceam eforturi mari pentru a o ascunde...

A urmat naşterea. Mă frământa aceeaşi arzătoare întrebare: cine este tatăl fetiţei ? Abia în urmă cu trei zile mi-a venit ideea de a încerca punerea unei curse. Spunându-i că plec într-o delegaţie pentru două zile, am urmărit-o, din umbră, pas cu pas. Ideea s-a dovedit bună. În prima zi a rugat-o pe vecina noastră, o bătrânică amabilă, doamna Melania Dumitrescu, să rămână cu fetiţa, spunându-i că pleacă în oraş la cumpărături. În realitate, a mers acasă la profesorul Ilarie, unde a rămas până după-amiaza târziu, împreună cu acesta. Ştiam că Ilarie este necăsătorit. Apele se limpeziseră. Paharul de venin se umpluse. Atunci am luat hotărârea…, deşi bănuiam că mai devreme sau mai târziu voi fi prins. Pentru mine, asta nu mai conta...

Vreţi să ştiţi, probabil, de ce am ucis şi fetiţa... Ea, practic, nu avea nicio vină, dar, în clipele acelea, nu voiam să rămână nimic care ar putea să-mi amintească de Simona şi Ilarie. Iar, pe deasupra, am considerat că fetiţa mă va urî toată viaţa, aflând că eu sunt cel ce i-a ucis părinţii.

 

 

***

Trifan rămase uluit. Ascultase relatarea inginerului fără să poată scoate vreun cuvânt. Parcă visase… Parcă totul fusese un vis…

 

 

 

 

Corneliu-Victor Drăghici

 

 

 

 

 

Vizualizări: 146

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Comentariu publicat de November pe Decembrie 3, 2012 la 1:58pm

Multumesc, Corneliu...intuiţia feminină! Chiar intrasem,aici, să aduc o completare...am spus "lectură uşoară"...Am folosit expresia în  sensul că este deconectantă şi se citeşte uşor, e lipsită de emfază. Mi-ar plăcea să te citesc în continuare....

Comentariu publicat de Corneliu-Victor Drăghici pe Decembrie 3, 2012 la 1:46pm

Mulţumesc, November, pentru lecturare şi observaţiile tale competente...

În principiu, toate crimele sunt banale, nu au nimic spectaculos, fiind generate de o rătăcire de moment a făptuitorului, ori îndelung premeditate. Mobilul însă, diferit de la un caz la altul, poate impresiona, aproape de fiecare dată, prin absurd. Consecinţele faptelor, de asemenea... Iar pistele false..., da, sunt specifice, eu aş spune chiar obligatorii, acestui gen de literatură. 

Din punctul meu de vedere, abordarea unui personaj literar din perspectivă psihologică este de natură a-l contura mai bine decât alte procedee. 

Şi încă ceva, November: felicitări pentru fler !

Comentariu publicat de November pe Decembrie 3, 2012 la 11:25am

Răsturnarea de situaţie constă în faptul că este de fapt o naraţiune de factură psihologică(în special ultimul capitol). Dragoste amestecată cu gelozia orbitoare...Da..orice îndragostit e un potenţial criminal. Ai reuşit să mă pui pe o pistă falsă; eu încercam să ghicesc criminalul...negândindu-mă la mobilul crimelor, care au constituit de fapt adevărata tramă. O lectură uşoară, care te ţine "treaz".

Comentariu publicat de Carmen Ciumărnean pe Ianuarie 7, 2011 la 10:57pm
La rândul meu, vă mulţumesc, domnule Drăghici. Gânduri albe
Comentariu publicat de Corneliu-Victor Drăghici pe Ianuarie 7, 2011 la 6:18pm

Vă mulţumesc pentru aprecieri, stimată doamnă Ciumărnean.

Constat - fără surprindere - că remarcabilului dumneavoastră talent poetic, pe care am avut plăcerea să-l descopăr încă de la primele lecturări ale poemelor pe care le-aţi postat pe blog, i se alătură, în chip fericit, vocaţia de critic literar. Felicitări !

Comentariu publicat de Carmen Ciumărnean pe Ianuarie 6, 2011 la 8:50am
Am citit cu interes şi cu o deosebită plăcere romanul dvs. care sfârşeşte aici...am remarcat introducerea calmă în atmosfera plină de dramatism - descrierea serii de octombrie în cuvinte calde, o imagine reală, foarte bine stăpânită - m-a impresionat modul în care aţi descris ofiţerul de poliţie şi omul Trifan...tot romanul are o structură sinuoasă...nimic nu dezvăluie motivul crimei până în final...intriga foarte bine ţesută de o mână sigură pe cuvinte...finalul romanului este neprevăzut...extrem de interesant motivul acestei crime şi, mai mult decât atât, comiterea ei şi explicaţia atât de lucid dată de criminal...se simte că sunteţi un bun cunoscător al profilului psihologic al criminalului...felicitările mele, domnule Drăghici...aştept cu nerăbdare următoarea dvs. postare

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor