Dorina Georgescu, Popasul clownului și Țărmul sculptat, Ed. Semne, 2019
Cronică de Marilena Istrati

Fiecare apariție a unei cărți e o bucurie. Doamna profesoară Dorina Georgescu ne surprinde cu două romane, Popasul clownului și Țărmul sculptat, apărute anul acesta, la Editura Semne. Sunt cărți bine scrise, care au miză, într-un stil concis, cu frază scurtă, pertinentă, cu metafore ample. Chiar titlurile definesc metaforic condiția umană. „Întruchipăm țărmul care ține piept unui val sosit în forță și care se sparge într-o clipă, în miliarde de stropi!”, mărturisește Aurora, personajul narator al romanului Țărmul sculptat. Principalul motiv al romanului este cel al copilului care nu vrea să se nască. Poate nu-i place lumea care și-a pierdut reperele tradiționale, iar valurile nu mai sculptează țărmul, ci îl surpă. Romanul este construit la hotarul fantasticului, cu dese schimbări de situație, cu un arrière-plan al unui narator virtual care schimbă firul acțiunii trăgând o altă carte de Tarot.
Romanul Popasul clownului este scris în memoria lui Dan Mucenic, directorul Bibliotecii Județene din Giurgiu, jurnalist cu experiență, scriitor, profesor, descoperitor de talente literare, care a plecat la Domnul acum un an, după o grea suferință. „Scriu de dor de supraviețuire prin cuvânt”, scria Dan Mucenic, propoziție emblematică pe care îndrăznesc să o extind la autoare.
Romanul este scris la persoana I cu talent și inspirație. Personajul narator, Eugen Stoian este profesor dr. în istorie. Foarte aproape de 30 de ani, Eugen are o sensibilitate deosebită și o concepție foarte originală asupra istoriei lumii, oarecum paradoxală pentru un profesor cu această specializare, considerând că reprezintă un „iureș al trufiei”, o suită de „nebunii de orgolii”. Acest tânăr umanist vede latura dezumanizantă a conflictelor care au marcat istoria mondială.
Romanul debutează în stil intertextual, cu un fragment dintr-un roman găsit la librărie, cu trimiteri la dramele trăite de personajul narator, drame ce vor fi devoalate în cele 200 de pagini ale romanului. Incipitul conține două cuvinte cheie: misiune și deșert afgan, care îl leagă de final, într-un mod foarte sugestiv.
Glisarea spațială: Paris, Haga, București, Paris, Breaza, Alba Iulia, București, Kabul este dublată de o glisare temporală: rememorarea iubirii pentru Cherie, a unor momente și întâmplări din copilărie și îl ajută pe tânărul istoric să se descopere, să se întoarcă în sine.
Chiar la pagina a doua a romanului istoria „care se scrie cu sau fără voia noastră în fiecare secundă”, cum scrie autoarea, declanșează conflictul interior al personajului. Dispariția iubitei, Cherie, este legată de atentatul din 13-14 noiembrie 2015 de la Paris, de la Teatrul Bataclan, atentat declanșat în timpul concertului trupei americane Eagles of Death Metal. Îndrăgostitul crede că Cherie a fost printre victimele atentatului declanșat de reprezenții Statului Islamic.
Personajul narator este un răzvrătit împotriva istoriei care, în loc să se scrie cu iubire, așa cum ar dori el, se scrie cu sânge, așa cum afirmă și tatăl lui, colonel în rezervă, militar de carieră. Tatăl și fiul au concepții opuse: în timp ce tatăl crede că „războiul împinge lumea înainte”, fiul crede că progresul ar fi posibil și fără conflicte. Paginile de intertext în care autoarea intercalează în roman scrisorile unor soldați de pe diferite fronturi, dar mai ales din Marele Război, impresionează foarte mult și vin în sprijinul teoriei tânărului profesor de istorie.
Pe lângă drama dispariției iubitei, Euden Stoian suferă o înfrângere în plan profesional fiind nevoit să-și dea demisia de la catedră pentru a-și păstra integritatea morală. Profesor la Universitate, apropiat de studenți, el alege să renunțe la cariera didactică atunci când decanul îi cere să dea nota 10 unei studente, care îi era și iubită.
„Obosit de nefericire”, personajul caută să se regăsească pe sine într-un intermezzo artistic de câteva luni, la „Șevaletul roz”, un local-galerie de artă. Aici cunoaște mai mulți pictori, se confesează patronului și descoperă tablourile Evei R. Două dintre acestea, „Coșmar ” și „Fascinație”, au un rol esențial în destinul lui Eugen Stoian și-l ajută să găsească o cale de comunicare, atât cu ceilalți cât și cu sine. Încearcă să se regăsească prin pictură, o pasiune mai veche a lui, prin scrisorile imaginare către Eva.
Achiziția tabloului Evei „Fascinație”, o „bijuterie spirituală zugrăvită de sensibilitatea unui suflet cutreierat de nențelesuri”, cum foarte plastic îl definește autoarea, îl ajută pe Eugen Stoian să depășească momentele grele prin care trece, după moartea mamei, într-un accident, pe când era voluntar într-o rezervație de urși.
Pe pânza pe care predomina albastrul, curgea un fluviu spre mare, pe care pluteau sloiuri de gheață. Elementul central era un clown, care plutea pe un sloi de gheață, desculț, în poziție de cumpănă pe piciorul drept, privind în zare. Extraordinară descrierea tabloului la paginile 158 și 159 ale romanului. Apreciez foarte mult coperta realizată de Cristian Negoi.
Personajul narator, contemplând zilnic tabloul, ajunge la o definire a tragismului existenței: „O lume de clowni care camuflează grandoarea naturii umane”. (p.160). Pe autoarea operei, „prima mea prietenă secretă”, cum o numește, o consideră o militantă pentru pace, prin opera ei. Pe Eva, n-o întâlnește decât pe o postare youtube și-și dă seama că este dislexică.
Arta nu reușește să-l ajute să răspundă la toate întrebările, revine la istorie proiectând o revistă „Versiunea prezentului”, apoi scriind articole pentru o revistă canadiană.
Află adevărul despre sine, abia după moartea tatălui. Acesta îi scrisese, la o zi după ce el împlinise 18 ani, dar adevărul ajunge la el abia la 30 de ani, după ce notarul familiei deschide testamentul. Eugen Stoian află că mama lui, când a fost studentă, a avut o relație cu un coleg afgan, aștepta un copil, familia n-a acceptat și pentru a se salva situația și copilul, s-a căsătorit cu un ofițer mult mai în vârstă. Aflând că tatăl său natural a fost afgan, personajul învață araba, citește Coranul și pleacă într-o călătorie în trei țări arabe. Ajunge la Kabul, vizitează Muzeul de Istorie, apoi în drum spre un site arheologic, este proiectat în plină istorie contemporană cu talibani și ostatici.
Finalul romanului este surprinzător. Vă las să-l aflați prin lectură. Important pentru personaj este faptul că reușește să descopere cum a dispărut Cherie, prin similitudinile de comportament dintre ea și infirmiera din grupul ostaticilor care era agent secret și să experimenteze armonia între neamurile pământului.
În finalul romanului, ca și la început apare motivul păsării. Dacă în primul capitol, o pasăre îl accidentează pe Eugen Stoian, la Paris, intrând prin fereastră, în apartamentul lui Cherie, în capitolul 12, personajului i se pare că vede Pasărea fericirii, un simurgh care planează deasupra ostaticilor și teroriștilor. Această pasăre din mitologie este simbol al căutării de sine, semn că eroul a ajuns să se întoarcă la sine.
Vă doresc o lectură plăcută și o felicit pe autoare pentru romanele sale.

Vizualizări: 36

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru în reţeaua literară !

Alătură-te reţelei reţeaua literară

Insignă

Se încarcă...

Fişiere video

  • Adăugare fişiere video
  • Vizualizează Tot

Statistici

Top Poetry Sites

© 2021   Created by Gelu Vlaşin.   Oferit de

Embleme  |  Raportare eroare  |  Termeni de utilizare a serviciilor